26.07.2024
Monica Aldea
Se iveau zorile. Sub pom, Prâslea se întinse. Vorba vine, că nu în lungime-i stătea istețimea. Mai încolo, la râu, două domnițe își unduiau nurii în apă. Se scărpină cu arcul și cugetă slobod. Tii, ce mere. Soiul potrivit, pârguite, numai bune de cules, nu aurite ca ale împăratului. Ia să mă dau aproape, că n-o fi foc. Deși, bag seamă, că mă arde așa de-o încercare. Iacă, mă arunc în apă, fac pluta și care-o veni, prima să fie, iar cealaltă, a doua. Așa începu basmul lui Nic Pop Reteganul, rapsod al poporului.

David Brescan
După ce se aglomerează, strigi Alah Akbar și apeși pe butonul ăsta roșu de aici. Cât ai clipi din ochi vei ajunge în Paradis, alături de Profet și de 72 de virgine. Hassan își trase turbanul pe-o parte, se scărpină în cap și-l așeză înapoi. Mai auzise el povești asemănătoare, dar nimeni nu se întorsese încă din Paradis ca să povestească ce și cum. Ali arkadaș, doar Alah care vede tot știe că în fiecare dimineață mă ridic ostenit de lângă cele două soții ale mele, iar ele tot nemulțumite sunt. Nu-mi trebuie încă 70.

Marian Bircea
Beau la crâșmă să-mi înec amarul, torn pe rupte și cu lăutarul ce-mi zicea de jale, poate cu temei. Oare cum ar fi lumea asta de n-ar fi femei? Zice evanghelia feciorilor să nu ierți nici musca și psaltirea babelor că neamul muierii să nu-l atingi cu o floare, darmite să-ți bagi picioarele? Mă rog la Domnul să nu mă bată rău că m-a împins păcatul, mi-am făcut de lucru cu sora nevestei. Și cu mă-sa, da' mai rar. Amu toate trei îs cu burta la gură și când am intrat în casă beat, am văzut șase muieri gravide. Ioi.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus