Răzvan Drăgoi
Cel care nu mai vede este adevăratul iubitor de lumină. Singurul care, în spatele unor ochi stinși, poartă o boltă. Acolo sunt stele pe care nimeni altcineva nu le-a văzut. Amintirea luminii e o formă terapeutică a singurătății. Poate că unii dintre noi suntem copiii unui zeu mic și orb, care a așezat lucrurile cât a putut de bine, din amintirea unui paradis pe care l-a văzut când era copil. Poate suntem doar curcubee în întuneric, bănuind lumina cu ochii stinși. Copiii sting stelele cu bulgări.
Aurelian Țolescu
Era o mică stea în liceu. Toată lumea-l știa și-l aprecia. Cânta frumos și strângea mereu mulți prieteni în jurul lui, iar gândurile i se îndreptau spre o carieră muzicală. Nu după multă vreme lumea s-a schimbat și el a îmbrățișat o carieră care i-a oferit multe stele pe umeri, uitând complet de arsura pasiunii din tinerețe. Când, pensionar fiind, l-a întrebat un fost coleg de liceu: mai cânți?, și-a dat seama că trebuie să facă ceva. Se străduiește, dar concursul Steaua fără nume nu mai există.
Ana-Maria Butuza
Într-o zi, pe coama stâncoasă a muntelui Zmij, Ewa și Alojzy se certau pentru un fir de praf aurit adus de vânt. Ewa pretindea că e praf de stea, iar Alojzy insista că e doar un fir de nisip. Lângă ei, Witek, marele visător, dansa pe marginea unei corăbii imaginare, strigând că a descoperit o stea fără nume. Nu există această stea, zbiera Alojzy. Tocmai de aceea e fără nume, îi răspunse Ewa, înfuriată. Într-un final, steaua nevăzută căzu în oceanul invizibil, iar cei trei își continuară cearta fără sens.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).