20.08.2024
Ramona Ungureanu
Toți cei dragi aveau un nume, puteau fi strigați și iubiți exact pe sufletul fiecăruia, așa că a început să pună câte-un nume mic orătăniilor, cu pene sau fără, cu coadă sau flori. Într-o zi găina Albuș dispăruse fără urmă, a doua zi mâncară tocăniță bună cu mămăligă. Apoi rățoiul Micky ochi albaștri, de negăsit. A doua zi dormea în cuptor, pe varză. Steluța Mami pe care o saluta seara, căzuse și ea. Uite, alege alta, sunt destule. Nu. Nu mai pun nume nimănui, toți mor dup-aceea. Sunt piază rea.

Andra Toropoc
Mona nu mulgea vaca, nu juca la Cazinou și nici nu se mărita, ea pur și simplu se agăța fierbinte de pielea mea. Eram răcit, mi se făcuse frecție pe tot corpul iar pe cap aveam un turbănel impregnat cu spirt, stăteam cuminte în pat și asudam temeinic. Lățit în pijama ca o steluță de mare, nici nu am auzit când a intrat în camera mea tanti cu polidinul pregătit în seringa aia uriașă. Am urlat, desigur. La plecare mi-a zis pa, fricosule și pa, funduleț. Ce sens avea să îi spun că nu mă cheamă așa?

Monica Bologa
Când oamenii s-au plictisit de case, mașini, avioane și bijuterii, au început să-și cumpere stele. Pentru că sunt un pic defectă, am rămas a nimănui, uitată pe cer. Ca să le demonstrez că pot fi la fel de valoroasă ca ele, am început să fac tot felul de cursuri. După un timp am devenit cea mai strălucitoare din tot Universul, chiar dacă uneori mai șchiopătam atunci când dansam prin galaxii. Într-o zi, cel mai bogat om m-a vrut doar a lui. Nu o să fiu niciodată a unui pământean. Am auzit că sunt defecți.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus