20.08.2024
Andreea Mihaela Murariu Moldovanu
Eu am fost mușcată de viață într-un octombrie. Plângeam mult, deși mama mă hrănea cu cel mai dulce lapte. Îmi urlau rărunchii de sete așa de mare că m-au stropit cu agheasmă, m-au dat peste fereastră și m-au strigat apoi cu nume de stea. Nici așa n-am tăcut. Până când, într-o altă zi de octombrie, m-a luat tata în brațe și a dat pickup-ul la maximum. Plânsul s-a oprit doar când a sărit acul de pe disc. Scârțăitul acela mi-a fredonat liniștea. De atunci, sunt dependentă de imperfecțiunea vieții.

Marian Bircea
A venit vremea în care n-am mai vrut să rămân ascuns. Atât de întuneric, atâta umezeală, am obosit de-atâta bâjbâială și cu ultimele puteri, m-am răsucit. Cu ochii aproape orbi, am zărit o luminiță cum nu am mai văzut până atunci, o mică stea călăuzitoare și m-am gândit. Acolo trebuie s-ajungi. Necunoscută, nu avea nici nume, dar i-auzeam chemarea și m-am împins să-mi fac loc spre lumină. Și era frig și rece, dar parca-am auzit suspinul de-alinare. Bine-ai venit în lume. Și-am început să plâng.

George Dometi
Câinele albastru e legat de un copac cu flori în formă de fulg de omăt. Lesa îi este retractabilă. Lipăie dintr-un astru neidentificat, reflexie acvatică. Două voci. Cine ești? Nimeni 13. Tu? Dulcineea 87. O ai? Da, dar tu îi ai? Da. La trei le scoatem încet amândoi, bine? Nu. O să ne vadă. Hai mai bine la mine. Stau acolo. Singură. Bloc de zece. Vrei? Nu. Atunci cum facem? Hai în gangul ăla. Bine? Fie. Ajunși acolo, câinele se apropie ca o javră și scoate o rază de lumină și îi tăie pe amândoi.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus