21.08.2024
Dan Banu
Steaua noastră nu va avea niciun nume, explică băiatul, însă oaia protestă: dar ea are deja un nume. Băiatul lipi buzele oii cu degetul și continuă: orice nume leagă o imagine construită de simțuri, de un obiect real. De exemplu floarea aceasta, până s-o numesc eu floare era o imagine unică, acum a devenit un obiect banal. Pe steaua noastră nu vom numi floarea, floare, lacul, lac și cerul, cer, pentru a le păstra puritatea. Oaia se scărpină după ceafă: dar atunci lumea aceasta va fi una. Șșșt.

Ionuț Morariu
Chiar și colegii astronomi îi spuneau lunatic fiindcă stătea cu ochii pe cer cât e noaptea de lungă. Dar greșeau. Nu dădea doi bani pe Selena. Toată atenția sa nepământească se îndrepta către un astru mic, al cărui contur cu greu putea fi ghicit chiar și-n nopțile senine. Un foc rece printre mii de alte focuri reci. Ești nebun, sunt atâtea stele pe cer, au zis când i-au descoperit nebunului nebunia lui. De ce-ți pierzi timpul cu asta? El doar a zâmbit. Ca tuturor întrebărilor care nu merită răspuns.

Carmen Tot
N-aș vrea să îmi rămână oasele prin munții ăștia fără să îmi văd copilul, înțelegi, frate? Nu te gândi la asta, Tom, eu nici atât nu vreau. Vreau aurul. Cât despre copilul tău, nici nu s-a născut încă, e un punct pe cer. John râse și izbi cu cizma lemnul din foc, împroșcând scântei. Căci ce-i în burta nevesti-tii zice-se că-i al meu. Tom țâșni, dar liniștea se lăsă repede. O stea clipi a nimănui. N-ai vrut să mori, dar ai murit, câine. Și John îi smulse harta din buzunarul vestei, scuipând într-o parte cu lehamite.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2024, grupul are 13.230 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus