01.09.2024
Cristian Nedelcu
A fost prietenul meu cel mai bun. Ne știam de mici. Odihnească-se în pace. Mi-a fost frate, mi-a fost confident, știam totul unul despre celălalt. Când am picat la facultate, dar alor mei le-am zis că am luat, a știut. A știut și când am cheltuit banii de taxă pe băutură, doar am băut împreună. M-am însurat, mi-a fost cavaler de onoare. Apoi, o perioadă, n-am mai știut nimic de el. Până în ziua în care mi-a destăinuit că el și nevastă-mea erau împreună încă de la nuntă. I-am zis: nu te văd bine.

Nicolae Popescu
Bunica punea o pătură sub dud. Ne așezam în fund, mă ținea între picioare și deschidea cartea. Mirosea a lucernă. Dă tu la găini, că eu dădui la vite, zicea bunicul. Nu acum, omule, e ora de citit. Zicea citit cu evlavie, parc-ar fi zis rugăciune. Îmi ridicam ochii când se oprea, o îndemnam: hai, hai. Își așeza pe nas ochelarii. Un braț era lipit cu leucoplast, lentila stângă un pic crăpată. Îmi citea, fiecare seară era o poveste. Ochelarii n-au murit, nici bunica. Cea mică mă strigă: tati, hai, e ora de citit.

Roxana Catana Tarhon
Nu mi-a plăcut Liceenii. Un tip, zic unele, drăguț, dar cruduț, o tot fezandează pe una cu câte o floare. Da, frate, o floare; nu bijuuri scumpe; nu bilete la festivaluri electrice, nu - o singură floare. Și aia se emoționează toată; zici c-a primit un milion de euroi. Da' nu-i dă nimic lu' ăla micu'. E, totuși, ceva misterios când gagica începe să chiulească. Te gândești - o fi gravidă; o fuma diverse și nu mai are bani; vrea să fugă de-acasă; în fine, ceva spumos. Da' de unde - afli mai târziu că era mioapă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus