01.09.2024
Paul Dârvariu
Zici că-s niște ochelari obișnuiți, dar sunt mai mult de-atât. Îi cuplezi prin USB la telefon, îi pui la ochi și pe ecran apare obiectul la care te gândești. Hai să-i probăm. Zi-mi ce vezi pe telefon. Văd în stânga o stâncă golașă. E netedă și catifelată. În dreapta, văd perechea ei, identică, dar în oglindă. La împreunarea lor, se formează un munte împădurit ce are la poale o peșteră cu pereții rozalii. Nea Grigore, nu cumva ăla e Muntele Venerei? Mai încet, Mișule, c-or fi pe aici unii care știu anatomie, ca noi.

Elena Fermuș
Singurătatea l-a făcut ursuz. Nimic nu-i intra-n grație. Ura totul. Zumzet de albine, de ploaie, de copii la joacă. Ferească Duhul, când se ducea mingea-n ograda lui, tuna și fulgera. Pe Dănuț pica mereu să sară gardu' după ea, era ăl mai mare din gașcă, unșpe ani. Ce-l mai beștelea, de-i tremurau ochelarii pe nas, pripasule, să dai mingea-n curtea mă-tii, nu-n a mea. În ziua când a izbucnit incendiul, tot Dănuț a sărit să-l salveze. Bătrânul l-a privit cu alți ochi. Calzi și spășiți. Piciule, mi-e dor de-un fotbal.

Caterina Tudorache
Cum mai trăiesc fără tine, Gicuțule. Viața mea. Soarele meu. Femeia se uită în jur și văzând 2 vecine moțăind, își șterse lacrimile. Cum m-ai bătut tu in noaptea nunții. Da' la ce îți mai trebuie pantofii. Îi dau lu' Sică să sape via. Da' verigheta. Lasă, că îmi fac eu lănțic. Și pălăria. I-o dau tot lui Sică. Îi va prinde bine. Preotul intră în capelă. Femeia începu să plângă cu sughițuri. Gicuțule, viața mea. Preotul o salută și ieși. Femeia înhăță ochelarii. Și așa nu vedeai nimic. Acu' chiar nu îți mai trebuie.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus