02.09.2024
Carmen Stanciu
Trenul trase frâna obosit și se întinse pe peron. Grăbită își trăgea zgomotosul geamantan pe asfaltul cu gropi. Gara era la fel dar era ceva diferit. Ajunse acasă purtată de un taxi condus de un fost revoluționar. I-a povestit tot drumul despre revoluție, un thriller adevărat cu lupte de stradă. Obosită aprinse lumina în casa părăsită, ai ei se mutaseră la București. Tatăl avea Alzheimer și mama își uitase ochelarii pe raftul prăfuit de unde o priveau stingher. Casa fără ai ei are aerul unui copil orfan.

Sanda Burță
Dacă n-aș fi trimis-o cu mama-n parc, dac-aș fi lăsat totul deoparte și m-aș fi dus eu cu ea să vadă nu știu ce rațe, dacă aș fi ajuns mai repede la spital, dacă aș fi putut să-i privesc trupușorul înainte să pună capacul. Dacă. Dacă e un vierme blestemat care te roade pe dinăuntru, roade tot ce a fost bun, și cald, și curat, roade până nu mai rămân din tine decât durerea și ura. Ard hainele, jucăriile, pozele cu ea. Păstrez doar ochelarii ei de soare, roz. Dacă aș avea curaj, aș înghiți tot pumnul ăsta de pastile.

Florina Hegedüs
Drumul pornit din fața porții se oprește brusc în buza dealului mândru-n verde și înalt. Juma de viață Linu s-a tot cățărat pe el, tot aluneca înapoi. În a doua juma de viață, într-o dimineață, Linu s-a trezit înțelept, o să-l ocolească, musai să vadă minunile înrămate ce-s hăt, departe. A luat-o roată roată pe lângă deal și, tot în fața porții a ajuns. Iarba-l privi mustrător prin lentilele de rouă. Prăji ouă cu felii de mămăligă aruncă grăunțe la găini și se așeză sub nuc a doini. Despre el, că-i orb de prost.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus