15.09.2024
Florentina Ghițescu
Privea la turiștii care treceau prin fața vitrinei. Cel mai vechi magazin de pește de pe insulă. Niciunul nu îi amintea de el, tânăr. La ora asta terminase de vândut tot peștele. Erau zile în care își dorea să iasă și el cu barca. Se simțea ca un vârcolac, soarele îi ardea pielea. Înota noaptea. Învățase toate stelele, dar încă tânjea să vadă culoarea mării sub razele soarelui. Soția lui avea cea mai frumoasă piele arămie. Când se întâlneau, păreau ziua și noaptea prinse în aceeași îmbrățișare.

Cătălin Tănase
Zilele trecute se împliniseră zece ani de când făcea curat în acel salon de înfrumusețare. Pentru că în weekend urma să se întâlnească cu Gigi, se cunoscuseră pe facebook acum câteva zile, un plan încolțise în mintea ei. După ce patroana plecă, se dezbrăcă, puse hainele ordonat lângă aparatul de bronzat, apoi se așeză cu grijă în interiorul lui. A doua zi, în pauza de masă de la muncă, Gigi citi o știre despre un incendiu la un salon. Așa le trebuie, mormăi el, sa vină să se bronzeze aici, pe șantier.

Sonia Ungureanu
Mamaie avea numai două clase, dar a fost prima noastră profă de chimie. Întâi zahărul și dup-aia lămâia în ceai, nu invers, ne dădăcea ea cu superioritate. Învârtea săpunu' pe foc după o formulă doar de ea știută și nu-și lua ochii de la costorari când le dădea pe mână vreo căldare de aramă. Tot ea freca înverșunată piulița înainte să piseze usturoiul, asta e alamă, zicea ea, bronzu' nu coclește. Cu litere de bronz i-a scris și nea Tilică pe cruce, înmuind o pensulă tocită într-o sticluță cât un degetar. Etate 90.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus