18.09.2024
Monica Bologa
Observ ceva strălucitor în nisip. Mă ridic de pe șezlong și mă duc spre acel obiect - un inel apărut din altă epocă. Imediat ce îl pun pe deget, mă simt diferit, parcă mult mai puternică. Acum pot îndrăzni orice, mi-am zis. Mai întâi mă arunc în mare - e timpul să învăț să înot -, apoi îl invit la o cafea pe tipul care stă singur sub umbrelă. N-am mai apucat să vorbesc cu acel bărbat, m-am înecat. Inelul mi-a alunecat de pe deget, un val l-a aruncat pe mal. Bărbatul de sub umbrelă observă ceva strălucitor în nisip.

Laura Stanciu
Te bagi pe felie la asta blondă? Mă bag, ți-am zis. Ești fraier. N-are nimic special. E mai bună aia cu costum roșu. Nu, bro, aia e Vicky, e-a lui Geo. Lasă, mă, că nu contează. Femeia alege. Noi suntem în concurs, nu ele. Și Roxy de la Șincai? Merge, nu zic nu, dar e cu stil, nu cu golăneală, o să-ți dea pas. N-ai avut tu așa ofertă nici când ai dat trei goluri la meci. Hai să facem clasament. Bronzul merge la blondă, argintul, la Vicky. Aurul, la Roxy. Corect? Bă, pentru mine, bronzul e aurul.

Marius Stan
Bronzul este un aliaj din cupru, cam 80%, staniu, cam 10%, plus alte elemente chimice. În funcție de proprietățile dorite, se poate adăuga aluminiu, mangan, nichel sau zinc. Iată câteva tipuri comune: Bronzul statuar, cu mult cupru, folosit în sculptură și construcții; Bronzul arhitectural, mai echilibrat, doar jumătate cupru; Bronzul pentru rulmenți, cu mult staniu și zinc. Bronzul medaliilor olimpice de la Paris are 95% cupru, 4% zinc și conține 18 grame de fier din Turnul Eiffel. Acest bronz atârnă cel mai greu.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus