19.09.2024
Aurelian Țolescu
Avea o inimă de aur. Iubea lumea, ajuta pe oricine, era neobosit și putea găsi frumusețe în orice piatră urâtă de pe stradă. Era prezent și decidea în toate momentele dificile sau periculoase, fără a-și acorda timpii de odihnă necesari. Inima a strălucit niște ani până când a început încet, încet, să se răzvrătească și să bată fără ceas. Adică, aiurea. Medicii au făcut ce trebuie cu tehnică și tehnologie. A supraviețuit, doar că inima lui s-a transformat într-una de bronz. Dură, rece și casantă.

Mirela A. Nica
În vara aceea toți copiii mă strigau Socorrista. Atunci l-am cunoscut pe Guillermo, un băiețel în vârstă de 12 ani, de care toți se fereau, nu pentru că avea sindromul Down, ci pentru că unii părinți aveau minți încuiate. După program, când familiile se retrăgeau în cuburile lor de beton, îmi rezervam o oră doar pentru el. Îmi amintesc cum ne luam la întrecere în bazin. Zâmbetul lui până la urechi era de neprețuit. Medalia de aur i-aș fi dat-o, însă, Anei, fetița de 10 ani, care s-a apropiat de el fără prejudecăți.

Ina Moldoveanu
Nici acum nu te-ai însurat Costele? Te-a lăsat și Rita? Cum reușești măi omule să-mi strici toate farmecele? Ce muieri găsești? Astea te-au legat ele mai întâi, cred că de părul din curte, că numai acolo te jelești. Ești vărsător. Neapărat să ții în buzunar un ban de bronz, acu' ți-l fabric și ți-l dau. Cupru și staniu le topim împreună. Ursita ta e taur sau săgetător. Să nu te mai prind cu berbecoaice că draci mănânci. Era fecioară? În cărți nu-ți cade la pat nimic. Săraca a vrut vreun taur viril, și-a dat de un prost.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus