19.09.2024
Arthur Ianoși
Imaginează-ți, preț de-o sorbitură de hamei, că noaptea nu-i decât o zi care-a stat prea mult timp în soare și că stelele nu-s decât niște bășici care i-au apărut pe bronz, iar luna e un strop de iaurt neîntins corespunzător. Imaginează-ți că. Băi, Costeluș, eu știu ce vrei să faci. Vrei să m-adormi cu poveștile tale, să nu mă dai cu protecție solară, eu să mă fac ca un rac carbonizat, să rămân singură în camera de hotel, blestemând ziua în care te-am cunoscut, și tu să stai pe la terase, lingând halbă după halbă.

Ana Ludușan
Burdihanul unui tânăr, bronzat ca un maur, forțează portița, mai să o rupă. Femeia pune mâna la gură și exclamă; tu ești dragu' mamii, da' cine să vă bată ograda mămucă, ați făcut rost de biștari, că altfel mă belesc cămătarii, v-am dat termen, să nu cumva, mă belesc pă mine, vă belesc și pă voi, d'apoi mai bine, isprăvim cu dările pentru păcănelele tale, să nu faci pe afurisita, cui să mai cerem împrumut, muntelui, că bine o zâs tata; v-ați dat copiii la școală să nu ajungă robii muntelui, acuma plânge Muntele.

Miruna Marin
Croitoreasa mamei, doamna Paulina, sau Pauline, cum se prezentase, avea un atelier cochet în Centrul Vechi și o mulțime de reguli stricte, de la combinații de culori, la ce se poartă sub rochie - doar dres - la parfumurile permise. Când am rugat-o să-mi scurteze rochia de banchet luată din mall a țâțâit a dezgust la vederea materialului și a pantofilor cu toc gros. Dar când m-am dezbrăcat a pălit și s-a pus jos cu un Mon Dieu sugrumat. Când și-a recăpătat glasul am aflat că o dădusem gata cu bronzul meu cu bretele.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus