19.09.2024
Nicolae Popescu
Andrei, cât ai luat la mate? Privire în pământ: Nouă, tată. Bine că nu minți, aflasem de la dirigintă. Cum să nu știi, mă, cât fac radical din 69? Noi cu matematica suntem ași în familie. A lu' șefu' de post cât a luat? Zece. Al lu' popa cât a luat? Zece. Tatăl dă din cap: Sunt dezamăgit. Parcă văd c-o să fii doar al patrulea din clasă. Din bucătărie se-aude vocea mamei: Sile, lasă-l, e-n vacanță de azi. Mai bine apucă-te tu și fă zece clase la seral. Cât să te mai țină și nașu' femeie de serviciu la primărie?

Ramona Ungureanu
Fetițele mergeau în față, hmm, reușisem să producem două mogâldețe care deja în trei zile de vacanță, erau tăciune și-mi aminteau de mine la bunici, desculțe și noroi din cap până-n picioare, bălăcite ca bivolii. Azi canci restaurant, luăm ceva de-ale gurii, nu, nici vorbă, unde D-zò să intrați așa, stați ca icoanele aci în fața magazinului, mâncați-vă mărul, ieșim rapid. Zece minute, nu mai mult, găluștile astea negre, cu dinți mulți și albi, aveau palmele pline cu bancnote. Jesus, cătă căși, să vă albim cumva.

Ionuț Morariu
Ai crede că e imposibil. Să te naști gol, să mori fără să iei nimic și, în tot acest timp, să pierzi atât de multe. O mamă, doi prieteni, mințile toate. Gânduri de felul acesta veneau și plecau în ritmul valurilor. Sâcâitoare, dureroase, erau totuși singura dovadă că ceva din el încă mai bâzâie pe lângă marele căcat al existenței. Ca să scape de miros, a intrat în mare. Ai beznei soli l-au pescuit pe dată. În loc de vierme, în cârlig i-au pus jumătate de adevăr. Pe plaja vieții, vii doar să te bronzezi puțin.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2024, grupul are 13.320 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus