19.10.2024
Elena Fermuș
Cui să-i mai pese de mâțe părăsite-n drumu' mare, când lumea caută senzaționalul? Asta vedea tanti Florica pe fb, își făcuse și ea, să fie-n rândul lumii. Ba pe mess cu suratele, ba cu fotografii însoțite de-un anunț simplu: donez pisici de gașcă. Avea vreo sută una, și abia dăduse două, mai mult cu japca. Într-o zi i-a căzut din greșeală vopsea verde peste una. Restul a fost poezie. Alte poze, alt anunț: vând pisici marțiene. În scurt timp toți prietenii aveau poze de profil cu mâțe verzi. Senzații noi românești.

Eduard Țone
De câte ori a urcat muntele s-a oprit în vârful lui și, entuziast, nădușit, excitat, implicat, înnebunit, zeificat, întinat, purificat, sublimat și înamorat, și-a eliberat miaul cu privirea verde care-i definea în mod felin hora de endorfine ce i se rotea în jurul urechilor. Suiș după suiș, Sisif nebun, înhămat la iubire eternă. Dar, într-o zi câșă, muntele s-a făcut roșu, roșu și-al naibii, strivindu-i logica indefinibilă a iubirii. S-a oprit nedumerit și-a mieunat nesuferit: Marte? Ce dracu mă, nu eram pe Venus?

Andra Toropoc
și aterizează pe acoperișul fierbinte, doar vecina noastră de la opt zace sub el. Tigresa, așa i se zice în bloc, are strânse multe povești de amor cu unul, cu altul, se mutau la ea, trăiau în căldurile dragostei și apoi fiecare o părăsea mai devreme sau mai târziu. Acum e singură și năpârlită, iar renumele îi mai apare doar în unele nopți înstelate, când stă ascunsă în balcon și cântă Fly me to the moon. Își toarce-n șoaptă melodia, însă o punctează cu icnete de plâns ca niște răgete de durere.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2024, grupul are 13.400 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus