Pînă acum Jurnalul de vacanţă vă oferă călătorii prin:
1. Canada (cu Anton)
2. Malta (cu Virgil Oprina şi Oltea Şerban-Pârâu)
În curînd urmează New-York, Paris, Luxemburg, Venezuela, Sankt Petersburg şi încă multe alte locuri speciale toate în aceasta rubrică a Atelierului LiterNet.
****
Malta - inima Mediteranei
Venit chiar dintr-o ţară de dimensiuni medii cum este România, odată ajuns în Malta ai impresia că ai pătruns într-un ţinut al jucăriilor plin de poveşti fantastice, plin de suspans, cu cavaleri şi piraţi.
Situat la 90 km sud de Sicilia şi respectiv la 290 km de coasta nord-africană, arhipelagul maltez apare precum o bijuterie de preţ cu străluciri seducătoare pe voalul de albastru adânc şi ireal al Mediteranei. Iar dacă imaginaţia călătorului se "aprinde" oricum în faţa unei destinaţii exotice, în cazul celor trei insule malteze, în ordinea mărimii Malta, Gozo şi Comino, realitatea vine nu doar să confirme, dar şi să depăşească - negreşit - cea mai înflăcărată plăsmuire a visului.
Piraţii cei răi, cavalerii cei buni
Cu o suprafaţă cam cât a Bucureştiului, de 17 pe 20 km, insula Malta te întâmpină cu fortificaţiile vechi de 500 de ani ale oraşului Valletta, denumit astfel după numele marelui maestru Jean Parisot de la Vallette şi înălţate în calea numeroşilor năvălitori ce au râvnit poziţia strategică a insulei. Printre duşmanii cei mai de temut s-au numărat şi piraţii cu ale lor corăbii rapide şi tunuri puternice, ale căror incursiuni prin surprindere aveau ca scop atât jaful, cât şi răpirea oricui le ieşea în cale în vederea valorificării pe înfloritoarea (la acea vreme) piaţă de sclavi. Urme ale acestor confruntări te însoţesc astăzi la tot pasul, la "rănile" din ziduri adăugându-se modul special de construcţie a oraşelor, cu străzi extrem de înguste, perpendiculare în cazul Vallettei (pentru o mai bună ventilaţie pe timp de vară), fără ferestre la exterior, cu balconaşe închise la etaj şi curţi interioare minuscule, elemente de arhitectură citadină astăzi de un pitoresc îmbătător (dacă e să adăugăm şi mirosul florilor multicolore agăţate de ziduri care pe atunci aveau scop strict de apărare, luptele de stradă nefiind deloc o raritate).
Astăzi, vizitatorul are prilejul de a revedea pe viu imagini reconstituite ale romanticelor vremuri cavalereşti, cu ocazia numeroaselor parăzi, în care alături de defilarea minunatelor costume de epocă se "reaprind" şi vechile muschete şi tunuri ale cetăţii, acestora adăugându-li-se demonstraţii ale cavalerilor spadasini şi lăncieri.
Câte patru festa pe săptămână, cu artificii zi şi noapte
De necrezut, dar adevărat. Cum există 365 de biserici catolice doar în insula Malta şi cum fiecare are hramul ei... este lesne de imaginat un an cu sărbători non-stop. Aceste festa care ocupă un rol primordial în cultura maltezilor sunt de fapt adevărate competiţii între parohii, durează câte o săptămână, iar punctul culminant are loc sâmbătă spre duminică, atunci când sclipitoarea statuie îmbrăcată în aur sau argint a sfântului sărbătorit este purtată pe străzile din cartier, bogat împodobite cu imense şi multicolore steaguri, ghirlande, tapiserii şi statui. Procesiunea defilează în sunetul fanfarelor afiliate bisericilor respective, ai căror membri sunt la rândul lor îmbrăcaţi în uniforme strălucitoare. La toate acestea însă se mai adaugă un element ce taie respiraţia: artificiile !
Artificii zi şi noapte ! Element de bază al culturii malteze, arta pirotehnică atinge cu prilejul acestor festa culmi de nebănuit. Şi asta pentru că artificiilor "din aer" (care sunt declanşate mai ales spre sfârşitul de săptămână, fără oprire, ziua şi noaptea) li se adaugă şi cele "de la sol". Acestea sunt aprinse în magica noapte de sâmbătă spre duminică şi se prezintă sub forma unor imense roţi de foc ale căror mecanisme de răsucire crează fantastice piruete de scântei, arabescuri multicolore de lumină, într-o avalanşă de nestăvilit. Chiar şi cel mai sobru adult redevine în acele momente un copil cuprins de un râs nestăvilit, ce nu-şi poate stăpâni bătăile din palme şi din picioare de bucurie !
Şi nu uitaţi ! Aceste serbări se petrec la fiecare sfârşit de săptămână, în câte trei sau patru locuri diferite ale insulei.
Şi natură şi cultură
Este adevărat că majoritatea ţărilor riverane bazinului mediteranean oferă o natură spectaculoasă cu vegetaţie exotică pentru noi, cei veniţi din zona temperată, alături de tulburătoare mărturii arheologice. Mai mult decât oriunde însă, în Malta, densitatea acestor elemente de spectacol natural alături de monumente megalitice mai vechi cu 1500 de ani decât înseşi piramidele egiptene vine să uimească vizitatorul. Şi ce poate fi mai de dorit după luni de zile de stress cotidian decât o totală "schimbare a filmului", în care cenuşiul betoanelor de acasă să fie înlocuit de albastrul ireal al mării, care în contact cu masivul strat calcaros al Maltei a creat fenomene carstice de basm, imense arcuri de triumf naturale precum lanţul Grota albastră sau uimitorul ansamblu de arhitectură naturală Fereastra azurie, din insula Gozo.
Plajele par de pe altă planetă. Închipuiţi-vă întinderi de piatră netedă ornate cu dantele ce amintesc de solul selenar. Apa mării oferă scufundătorilor accesul imediat la un adevărat paradis al vegetaţiei şi faunei marine, satisfacţie garantată din nou, peste aşteptări, practicanţilor de scuba-diving, de la începători la avansaţi, precum şi celor împătimiţi de snorkeling. Oferta turistică mai cuprinde pe lângă felurite croaziere în jurul insulelor sau până la vecina mai mare Sicilia şi posibilitatea observării din fotoliu a vieţii marine, prin intermediul unor vase cu imense hublouri. Revenind pe uscat, trebuie spus că cei care agreează plajele de nisip, pot avea şi ei parte de satisfacţie, în special la Ramla Bay, vestita plajă cu nisip roşu din Gozo.
Pentru după-amiezile prea călduroase, alternativa îmbogăţirii orizontului cultural este extrem de ofertantă. În răcoarea subterană a uimitoarelor catacombe ale Sf. Paul din Rabat sau a tulburătorului monument megalitic Hypogeum, desfăşurat pe trei niveluri în subteran, sau în interiorul Catedralei Sf. Ioan din Valletta, cu a sa pardoseală-lespede a 400 de morminte ale cavalerilor ioaniţi încrustate în marmură colorată de Carara, eşti înconjurat de mărturii culturale de o valoare unică în lume.
Ospitalitate şi varietate
Maltezii îşi primesc cu nedisimulată prietenie oaspeţii, promovând acel gen de căldură şi umor foarte apropiate de felul nostru de a fi, al românilor. Au auzit de Hagi şi de România iar comunicarea se face fără probleme. Deşi malteza este o limbă cu 75 % fond arab (singura care se scrie totuşi cu alfabet latin), restul fiind influenţe din engleză, italiană şi franceză, stăpânirea engleză a lăsat în urmă o bună cunoaştere a limbii şi; alături de aceasta, arta preparării ceaiului şi circulatul pe stânga. Maltezii ştiu însă în mare majoritate şi italiană, franceză sau germană, ca să nu mai vorbim de surpriza descoperirii în malteză a unei categorii de cuvinte identice cu cele româneşti, precum teatru, centru, prim-ministru etc.
Varietatea ofertei turistice este întregită de o bucătărie excelentă. Puteţi comanda fără frică orice tipuri de specialităţi italiene, începând cu paste şi pizza şi terminând cu espresso şi îngheţată, pentru că sunt pregătite "ca la mama lor". Nu sunt însă de evitat nici specialităţile din peşte şi fructe de mare, nefiind de ratat rulada de somon cu cocktail de creveţi, alături de vinurile şi de berea autohtonă, excelente, de asemenea.
(Virgil Oprina)
Malta, Gozo şi Comino - aventura culorilor
De trei decenii, de când ultimii cuceritori - britanicii - au plecat din Malta, multe s-au schimbat în micuţul arhipelag compus din insulele Malta, Gozo şi Comino. Mai exact, maltezii au devenit conştienţi de faptul că ţara lor este un caleidoscop unic de trecut şi prezent, îmbinând armonios (pe o suprafaţă egală cu cea a Bucureştiului) fascinanta moştenire culturală europeană şi tradiţiile mediteraneene şi că ospitalitatea lor înnăscută trebuie să devină cunoscută turiştilor de pretutindeni.
Din categoria incredibil, dar adevărat...
Capitala Maltei, Valletta, are sub 8.000 de locuitori. Toată ţara nu depăşeşte, ca populaţie, cifra de 400.000, pe cea mai mică dintre insule, Comino, locuind doar 3 persoane. Suprafaţa Maltei este de 316 km pătraţi, aşa că ea poate fi străbătută cu taxiul sau cu autobuzul, fără probleme. Bineînţeles, dacă nu preferaţi să o ocoliţi cu vaporul sau să vă plimbaţi cu şareta trasă de cal, devenită una dintre imaginile emblematice ale îngustelor străzi din oraşele şi satele Maltei.
Insula fortăreaţă
Malta este situată la intersecţia rutelor maritime, de peste 6.000 de ani ea devenind succesiv gazda fenicienilor, a apostolului Pavel, cel care i-a creştinat pe maltezi, a cavalerilor ordinului ioanit, a lui Napoleon sau a Imperiului britanic. Toţi aceştia şi-au lăsat influenţa asupra oamenilor şi locurilor. Aşa se face că Malta deţine mărturii de mare valoare pentru istoria umanităţii, începând cu templele megalitice dedicate cultului zeiţei fertilităţii de acum 3800 de ani şi continuând cu actuala capitală, Valletta, superb oraş baroc fondat de cavaleri sau cu vechea capitală a insulei, Mdina, Oraşul tăcut, impresionant oraş medieval fortificat, în care descendenţi ai familiilor normande trăiesc şi astăzi, palatele şi catedralele acestora fiind unele dintre cele mai valoroase ale Europei.
Aspectul insulei este acela de fortăreaţă, mai ales în partea de nord-est. Motiv suficient pentru existenţa unui înfloritor studio cinematografic, unde în această vară filmează, de exemplu, Brad Pitt şi Sharon Stone, în două super-producţii. De altfel, majoritatea filmelor istorice de amploare (Cristofor Columb, acum Troia, în perspectivă Alexandru cel Mare) se filmează aici, în decor natural.
(Piroga lui Brad Pitt)
O vacanţă unică
Pentru amatorii de senzaţii unice, direct de pe aeroportul din Malta, te poţi îmbarca în elicopterul care te transferă pe a doua insulă ca mărime, Gozo, unde plonjezi într-o viaţă rurală autentică, aproape neafectată de trecerea timpului. Un peisaj terasat încântă privirea, iar locul de cazare cel mai agreat este "ferma", în care poate locui fie un singur cuplu (locaţie ideală pentru luna sau săptămâna de miere), fie un grup de prieteni între 4 şi 10 persoane, aerul de turism rural fiind rafinat de prezenţa tuturor dotărilor unui hotel de 4 sau 5 stele şi a nelipsitei piscine. De altfel, chiar dacă ferma se găseşte într-o pitorească vale situată între dealuri, în 15 minute de mers pe jos ajungi la mare, în orice direcţie te-ai îndrepta, acesta fiind unul dintre avantajele locaţiei. Aşa se face că maşinile sunt destul de rare, aerul curat şi liniştea desăvârşită.
Dintre cele mai apreciate moduri de petrecere a timpului pe insulă vedeta incontestabilă este scuba diving, Xlendi Bay fiind considerat unul dintre cele mai fascinante locuri de scufundare din Gozo. Cei mai curajoşi pot urca şi coborî cu frânghii pe pereţi de stâncă, prinşi doar într-o centură. Pentru cei mai activi, o după-amiază de ciclism pe teren accidentat poate deveni o încântare. Dacă optaţi pentru insula Comino, unde există un singur hotel, veţi fi beneficiarii superbei Lagune albastre, un încântător loc pentru înot, unul dintre cele mai cunoscute ale Mediteranei.
În doar o săptămână, Malta îţi poate oferi cele mai rafinate şi diverse satisfacţii. Ceea ce îl va surprinde însă cel mai mult pe vizitatorul ajuns pentru prima dată pe insulă va fi căldura oamenilor, deschiderea lor către străini, o atitudine care poate fi numită pe drept cuvânt ospitalitate, fără teama de a exagera.
Malta - o destinaţie estivală pentru sănătate
Dacă v-aţi gândit la o vacanţă relaxantă undeva unde nu aţi mai fost până acum şi dacă, în plus, doriţi să profitaţi de ea pentru a vă ocupa şi de trup, nu numai de suflet, dacă simţiţi nevoia să vă dezintoxicaţi organismul, pur şi simplu, o călătorie în Malta poate fi alegerea potrivită. Pe micuţul arhipelag maltez tratamentele "spa" (iniţialele venind din latină - sanus per aqua) reprezintă una dintre atracţiile turistice cele mai importante, chiar pentru publicul tânăr şi de vârstă medie.
Există chiar staţiuni specializate (unele dintre cele mai moderne şi mai bine echipate în acest sens fiind Fortina Spa Resort din Sliema - Malta şi Kempinski San Lawrenz Resort & Spa din Gozo) unde puteţi alege dintr-o largă paletă de proceduri ce includ talazoterapia, baia cu nămol de la Marea Moartă, reflexologia sau masajul complet al corpului, tratamentele Derma-life etc. Dintre programele de acest gen pentru care mai puteţi opta dacă mergeţi în Malta mai amintim tratamentele pe bază de alge sau terapia anti-stress, cea anti-reumatică şi chiar cea post-natală, ca să nu mai vorbim de toate variantele, de la cele mai simple la cele mai complexe, de proceduri de înfrumuseţare (anticelulită, lifting, cosmetice, cure de slăbire controlate, fitness cu antrenor etc.).
Opţiunea pentru o vacanţă de relaxare şi recuperare poate deveni şi un concediu pigmentat de pitoresc, mai ales dacă alegeţi Fortina Spa Resort din Sliema, unde puteţi face tratamentele alese, dar aveţi şi o privelişte impresionantă asupra bastioanelor capitalei şi a portului de yachturi. Cu toate acestea, chiar dacă alegeţi un hotel situat în mijlocul insulei, în maximum 15 minute cu o maşină ajungeţi la mare.
Post scriptum tentant
Atracţia pe care o exercită arhipelagul maltez asupra vizitatorilor este imensă. Din această vară, de când există o linie aeriană Air Malta directă, în fiecare joi spre vineri noaptea, nu ne mai despart de această destinaţie decât două ore de zbor. Atunci când ştii ce să cauţi, vacanţa într-una din insule - Malta, Gozo sau Comino - devine o experienţă de neuitat. Albastrul mării, clădirile vechi de culoarea mierii, artificiile în zeci de nuanţe care luminează cerul nopţii, peştii multicolori din adâncul mării te atrag într-un vârtej ce pare că nu are sfârşit.
(Oltea Şerban-Pârâu)
***
Diverse pentru LiterNet
Sfaturi
- Nu vă propuneţi să faceţi cumpărături după-amiaza, atunci când soarele este prea puternic pentru plajă şi v-ar plăcea să pierdeţi timpul prin magazine. Conform orarului de siestă mediteranean, foarte strict respectat de localnici, toate magazinele sunt închise între 12 şi 16 şi funcţionează în medie trei ore dimineaţa şi trei ore seara.
- Pentru vizitarea bisericilor, persoanele feminine trebuie să aibă umerii acoperiţi (dacă nu, li se va oferi la intrare o fâşie de material în acest scop), iar cele masculine nu au voie în pantaloni scurţi sau bermude, ci doar în pantaloni lungi. La Catedrala Sf. Ioan din Valletta (a cărei podea este constituită din 400 de pietre de mormânt ale cavalerilor de Malta, fiecare acoperită cu mozaic din marmură de Carara) nu este voie să intri cu pantof cu toc.
Cu cât şi cu cine să mergi în Malta
- Cu 280 dolari poţi zbura dus-întors Bucureşti-Malta, cu zbor direct Air Malta, de pe aeroportul Băneasa, în fiecare vineri.
- Cu 506 dolari/persoană/cazare cameră dublă cu vedere la mare/mic dejun petreci 7 nopţi la hotelul de Crowne Plaza din Sliema - 5 stele
- Cu 565 dolari/persoană/cazare cameră dublă/all inclusive, beneficiezi de o vacanţă de 7 zile, cu trei mese pe zi, gustări speciale, băuturi alcoolice şi non alcoolice locale, ceai, cafea la bar între orele 10-24, echipamente pentru sporturi acvatice, piscină, saună, fitness, utilizarea gratuită a facilităţilor de pe plajă (umbrele, şezlonguri) la Hotel Comino, singurul din insula Comino - 4 stele
- Cu 316 dolari/persoană/cazare cameră dublă/demipensiune poţi petrece 7 nopţi la hotelul Pergola din Mellieha, hotel situat într-o zonă plină de baruri şi restaurante, la câţiva metri de plaja Mellieha - 4 stele
***
Opinia lui John Saliba, Group Head Marketing & PR Air Malta
"Venind în Malta, turiştii pot face adevărate călătorii în timp, de-a lungul istoriei. Pot trece dintr-o perioadă în alta, doar trecând strada. Cred că românii vor găsi Malta atractivă, vor descoperi aici o viaţă de noapte bogată, restaurante şi hoteluri de calitate, majoritatea de 4 şi 5 stele. O altă ofertă interesantă a Maltei sunt şcolile de învăţat limbi străine, în special engleza, foarte apreciate până acum de italieni şi scandinavi. Malta este un loc foarte sigur, este o destinaţie pentru turismul cultural şi cel de familie, pe care oricine ar trebui să o viziteze, pentru că aici pot găsi mărturii pornind din epoca de piatră, trecând prin perioada arabă sau cea a cavalerilor, relevante pentru întreaga istorie a Mediteranei. S-a investit mult pentru promovarea turismului, iar noi am hotărât să deschidem o linie aeriană directă cu România pentru că am constatat că românii sunt interesaţi de această destinaţie. Noi privim la rândul nostru România ca pe o destinaţie, pentru că vrem să promovăm interesul pentru ţara dvs. aici, în Malta şi să-i convingem pe maltezi că România este o ţară superbă. Avem un procent foarte ridicat de populaţie care călătoreşte în afara ţării cel puţin o dată pe an, aproape 45 %, pentru că suntem o insulă şi privim turismul ca pe un mod de educaţie."
***
Opinia lui Gerald Miller, manager proiecte speciale Malta Tourism Authority
"Consider Malta o destinaţie ideală pentru români. În primul rând, cu această nouă conexiune directă Bucureşti - Malta, costul şi durata zborului sunt mult mai mici, în două ore având posibilitatea de a ajunge în inima Mediteranei. Aici, turistul român va descoperi o lume diversă a culturii, a activităţilor sportive sau a vieţii de noapte (avem discoteci, trei cazino-uri foarte atractive pentru toţi vizitatorii noştri). Un alt aspect este acela că maltezii vorbesc engleză ca a doua limbă oficială, ceea ce le permite să comunice foarte bine cu oaspeţii lor. Ospitalitatea este apreciată de toţi vizitatorii noştri. Malta are o industrie turistică foarte bine dezvoltată şi complexă, cu accent pe servicii, aşa că oricând un vizitator are ceva de făcut în Malta."
***
Orientare turistică
Malta Tourism Authority, Tel. 22915000, Fax. 22915893
sau
www.visitmalta.com
www.airmalta.com
www.hotelinfomalta.com
Transport
Zbor Air Malta: Bucureşti-Malta-Bucureşti - 280 USD
(cursă directă de pe aeroportul Băneasa, în fiecare vineri)
Cursul de schimb
Moneda - lira malteză (LM)
1 euro = 0.40 LM
1 dolar = 0.35 LM
***
Preţuri în Malta
Excursii:
Croazieră de 1 zi Sicilia - 110 USD
Turul insulei Gozo - 49 USD
Excursie Grota albastră - 22 USD
Croazieră turul Maltei - 38 USD
Malta Harbour Cruise - 20 USD
Jeep Safari în Gozo - 55 USD
Underwater Safari în Malta - 15 USD
Excursie de pescuit - 1 zi - 60 USD
Hoteluri:
Hotel Intercontinental St. Julians 5* - deluxe room garden - 821 USD (7 nopţi)
Hotel Comino - Comino Island 4* - 565 USD (7 nopţi)
Hotel Vivaldi St. Julians 4* - 310 USD (7 nopţi)
Distracţii:
Canoe pentru 2 persoane - 8 USD pe oră
Jet ski 1 persoană - 34 USD 15 min.
Scuba diving (şedinţă cu instructor) - 22 USD
Pentru a vizita Malta puteţi apela la Air Malta România
tel. 021.2307251; fax 021.232.0551
[email protected]; [email protected]
informaţii: 201.18.52