28.12.2024
Am deschis LiterNet-ul acum câteva minute și am dat peste primul meu articol de Crăciun din aceste pagini dragi mie și tuturor. Povestea de atunci a apărut pe 19 decembrie 2003 (așa că acum suntem la o distanță de 21 de ani față de acel articol). Am luat întâmplarea ca pe un îndemn și, iată, mă găsesc din nou în fața tastelor, în fața ecranului, în final în fața voastră, pentru că știu că și voi iubiți frumusețea acestei sărbători.

La noi în casă nu a existat Crăciun fără brad împodobit. Dar, dacă acum nu numai că se găsesc brazi de toate mărimile, care de care mai frumos, îmi amintesc bine că în copilăria mea și în copilăria copiilor noștri, ca să ai la ce cânta O, brad frumos! trebuia să te lupți, nu glumă. Întâi și întâi, să ne lămurim: îi zicea brad, dar era molid, iar acele lui verzi începeau să se scuture chiar de la început, când puneai globurile pe ramuri. Când desfăceai pomul, imediat după Anul Nou, că nu rezista mai mult, toate acele erau pe jos. Le măturai, dădeai cu aspiratorul, credeai că totul e în regulă, dar multă vreme după această ispravă, încă mai apăreau ace de "brad" pe unde nu te așteptai.

Ca amintire din copilăria mea, îi văd pe părinți îngrijorați că venea Crăciunul și încă nu reușiseră să cumpere un pom. Tot ca ei erau destui doritori disperați și, ce credeți? Unii ceva mai curajoși au văzut că ușa unui magazin era împodobită cu mai multe crengi proaspete și frumoase și au tăbărât pe ele, stricând aranjamentul. Din ce au smuls nervoșii, cum-necum, s-a ales și tata cu o creangă și... ăsta a fost pomul nostru în acel an. Dar ce fericire, ce victorie!

Mai încolo, când se aduceau pomi în piață, lucrurile se petreceau cam așa. Stăteam cu toții roată și vânzătorul punea mâna pe un pom, îl arăta și tu te gândeai dacă îl vrei ori ba. Aproape toți molizii erau asimetrici, câteva crengi într-o parte, chei în partea cealaltă. Rar apărea un pom mai acătării și atunci se repezea toată suflarea pe el. Concluzia? Ori lăsai la o parte pretențiile și luai totuși ceva de-acolo, ori sperai să găsești în altă parte și plecai cu mâna goală. Noi preferam prima variantă și cumpăram ce puteam. Acasă, partea cheală era cumva ascunsă prin poziționarea șmecheră în colțul camerei sau prin completare cu un al doilea pom legat în spate. Apropo de al doilea pom, într-un an, tot pentru că îi găseam greu și se apropia Crăciunul, în aceeași zi am apărut fiecare - soțul meu venind de la serviciu și eu venind de la Liceul Dinu Lipatti unde predam - cu câte un trofeu. A fost anul în care în casa noastră au existat doi pomi frumos împodobiți, în camere diferite.

De la Liceul Lipatti până la noi acasă sunt vreo doi kilometri. Făceam drumul pe jos. O jumătate de oră. Și, nu știu prin ce minune, în alt an, chiar la un colț, lângă școală, un individ vindea un brad. Nu mă interesa de unde îl avea, nu mă interesa nimic mai mult decât să fie al meu. Am avut noroc! L-am cumpărat. Cum l-am cărat? Chiar nu pot spune. Pe umăr, în mâna dreaptă, în mâna stângă, iar pe umăr. Nu simțeam oboseala. Cel mai tare m-au obosit trecătorii care mă întrebau de unde îl am. Cred că au fost câteva zeci, până am reușit să ajung acasă.

Podoabe mai aveam. Unele globuri de pe vremea bunicii. Nu multe, fiindcă erau foarte casabile și anual cădeau victime unul sau două, chiar dacă ne străduiam să le mânuim cu mare atenție. Mai aveam (îl avem și acum) un pomișor, inițial electric, cu două becuri care chiar se aprindeau. Dacă te uiți la el cu atenție e cam jerpelit. I-am pus eu niște globuri și funde roșii, ca să arate puțin mai bine. Îl avem pe masa de Crăciun în fiecare an. M-am născut cu el în casă, nu îi cunosc adevărata vechime.


Beculețele lui nu se mai aprind, desigur, dar beculețe electrice avem de ani de zile, ca toată lumea, în bradul mare. De câți ani? Nu mai știu, dar adevărata senzație de mister sfânt ne-o dădea, acum nu foarte mult timp, aprinderea lumânărilor așezate pe ramuri. Ce-i drept, nu era fără emoții, fiindcă au fost cazuri în care lumânările aprinse au generat incendii. Dar momentul era magic, se stingeau toate luminile și pâlpâiau numai lumânările, iar noi cântam O, brad frumos! și alte colinde. Să știți că și acum le cântăm... la becuri, deh. E bine și fără emoții că poate lua bradul foc.

Ia te uită ce am găsit! Câteva lumânări consumate pe jumătate și patru țurțuri... Rămân în cutie de data asta

Sunt pe cale să împodobesc bradul acestui Crăciun. Am multe globuri, nici nu cred că le voi pune pe toate, dar am pus deoparte ce trebuie neapărat să nu lipsească. Ia să vedem: Moș Crăciun - mânuța Elizei de pe când era la grădiniță - și steluța făcută tot atunci, din cocă, îngerașii din mai multe generații, parte făcuți de Catinca, parte în colaborare cu mama și sora mai mare. Cei trei ursuleți făcuți de Ștefania, globurile de la Vlad și nenumăratele funde roșii, făcute de Diana înaintea plecării la doctorat, în 2002. Ce știți voi? Astea, da, comori!

Comorile mele ce nu pot lipsi din brad

Am observat un lucru: fiecare casă are pomul de Crăciun cu un specific anume. Sigur că se poate explica ușor prin câteva elemente: cam aceleași podoabe, amplasarea în același loc din casă, mâna sau mâinile care împodobesc după gustul propriu... Dar, vă spun eu, este mai mult decât atât. Nu știu să explic ce zic decât printr-un exemplu. La Cristina (verișoara mea care avea și onomastica de Crăciun) eram invitați mereu la pom în București. Ajunsă în Canada, în anii `80, a început să trimită poze cu bradul împodobit acolo. Evident, cu totul alte podoabe, că nu erau să se care cu globurile după ei, iar acolo erau deja brazi frumoși la vânzare, nu ca aici la vremea respectivă. Cu toate astea, am recunoscut cumva pomul lor. Da, nu putea fi decât bradul Cristinei, ce îmi era atât de cunoscut din copilărie.

La noi, la fel. Puteți vedea pomii din câteva Crăciunuri.

Brazii mei în anii din urmă

Și cel din acest an

O, brad frumos!

Pornisem de la primul meu articol de Crăciun. Se intitula Cred în Moș Crăciun! Tata era încă lângă noi și i-au dat lacrimile citind finalul, pentru că acolo îi arătam lui cât de mult au contat liniștea, misterul, bucuria necondiționată pe care părinții ne-au oferit-o întotdeauna, indiferent de greutăți. Și acel sentiment nu mă va părăsi nicicând, așa că nimic nu s-a schimbat, și azi eu CRED ÎN MOȘ CRĂCIUN!

Cu fiica și nepoata, decembrie 2002

*
Așteptăm poveștile voastre de și despre Crăciun în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 26 decembrie. Mai multe detalii despre poveștile pe care ni le puteți trimite aici. (Redacția LiterNet)

3 comentarii

  • Contează liniștea, misterul.....
    Carmen Stoianov, 28.12.2024, 09:14

    .....bucuria necondiționată pe care părinții ne-au oferit-o întotdeauna, indiferent de greutăți... Câtă dreptate ai, Nicole!
    Copilăria ne cheamă mereu cu amintirile ei în care, ca printr-o fereastră pe care au crescut flori de gheaţă, toate se văd altfel, nu aşa cum le-ai trăit; au fost ani grei, au fost adevărate lupte pentru fiecare fărâmă de bucurie pe care părinţii au vrut şi au reuşit să le-o facă micilor-piticilor care îşi aşteptau porţia de bucurie. Deveniţi adulţi şi având, la rândul lor copii, au învăţat lecţia dulce-amară a suportării vicisitudinilor timpului pe care îl trrăiau doar pentru a păstra liniştea misterul şi bucuria - aşa cum frumos ai ştiut să ne-o transmiţi. Cei mici credeau în Moş Crăciun şi povestea trebuia să continue. Ţi-o aminteşti cu acel văl de duioşie care poate transforma în zâmbet chiar şi oboseala şi grijile care veneau ca un cortegiu de musafiri neinvitaţi pentru ca micii-piticii să-ţi răsplătească eforturile aşa cum ţi-ai răsplătit şi tu părinţii. Astăzi, O, Brad Frumos se cântă pe toate vocile şi pe toate trăirile: cea a piticuţilor gălăgioşi acompaniaţi de zgomotul hârtiei mototolite care cade fâşii, prăduită de pe darurile împachetate cu grijă, de chiotele de bucurie ale descoperitorilor dar şi cea a părinţilor şi bunicilor care în aceste zile şi în aceşti din urmă ani s-au simţit uşuraţi să ofere totul cu mai puţin efort, dar cu aceeaşi bucurie. Se pare că, între altele, am dobândit şi libertatea de a dărui cu linişte, mister şi bucurie.....şi aceea de aa crede în Moş Crăciun, şa cum şi tu - astăzi nu doar mamă,ci şi bunică o mărturiseşti.

  • A crede în tot ce e plin de vrajă, misterios, frumos
    Cristina Gheorghe, 28.12.2024, 18:14

    Nicole ne-a incintat din nou cu magia cuvintelor ei, menite sa ne aduca amintirile copilăriei in plin plan, sa desființeze diferența dintre copilărie, adolescenta, maturitate și…vârstă de aur, la care ne aflam acum. Timpul cronologic pare a dispărea, fiind legat peste ani, peste decenii de vraja unică Crăciunului , o sărbătoare care reușește de fapt să serbeze nașterea Mintuitorului intr-un prezent etern, anulând secolele scurse de la acest eveniment sacru. Grija, cheltuiala și alergătura de a obține orice fel de brad / molid sunt prezentate cu umor, atenuate fiind de patina timpului trecut de la aceste “ vremuri grele” și de bucuria certă a momentelor petrecute întotdeauna cu familia în jurul pomului de Crăciun. Observația , extrem de interesantă, legată de omogenitatea pomilor de Crăciun specifica fiecărei familii, chiar și atunci cand persoanele emigrează departe de meleagurile natale ; ea reflectă faptul ca fiecare dintre noi împodobește pomul nu numai cu globuri, beteală, bomboane învelite în poleială ci și cu ceva din interior. Și oare ce atârnam din interior în pomul nostru, în fiecare an : amintiri de familie ( la Nicole sunt etalate într-o poză a podoabelor făurite de membrii familiei de-a lungul timpului ) , speranțe, vise, bucurii sau unele tristeți, care si-au lăsat urmele în sufletele noastre. Da, bradul de Crăciun este important în multiple feluri ca un seismograf al trăirilor noastre și a credinței noastre în ceea ce înseamnă Nașterea lui Iisus pentru creștini: lumina binelui, mântuirea, dreptatea și dragostea față de toți semenii. Mulțumim Nicole pentru această mângâiere profundă a sufletului cititorilor.

  • Magia Crăciunului
    Daniela Ştefănescu, 30.12.2024, 06:20

    Aştept în fiecare an cu emoţie şi bucurie magia Crăciunului. Iar poveştile feerice de Crăciun de la LiterNet au şi ele aportul lor la această magie anuală. Nu voi analiza textul lui Nicole, căci au făcut-o atât de frumos Cristina şi Carmen înaintea mea. Dar sigur că amintirile ei le-au răscolit pe ale mele. „Primul pom de Crăciun”, aşa mă bucuram că era numit cel din casa mea părintească, pentru că se făcea pe 17 decembrie, de ziua mea onomastică. Tot atunci îl împodobim şi în ziua de azi cu copiii şi nepoţii. Mi-o amintesc atât de bine pe micuţa Nicole (ce-i drept, mai mare decât micuţa Daniela) în casa copilăriei mele, cu zâmbetul ei timid, în rochiţe elegante, pe genunchii Moşului (alias actorul Mircea Şeptilici)
    Şi iată cum sar acum brusc peste decenii (vreo cinci la număr...) şi le văd chiar pe nepoţelele noastre, Claire şi Sofia, pe genunchii Moşului (alias... parcă tot un actor, nu prieten de familie cum era Şeptilici, ci, cred, angajat de la un teatru de mama Sofiei). Moşul – cu o barbă albă lungă şi bogată, al cărui costum, evident roşu, era în armonie cu rochiile roşii ale fetiţelor şi cu pantalonaşii noului bebeluş al familiei, micuţul Gheorghe – şedea pe fotoliu în faţa unui brad superb; bradul acela ar putea fi oricare dintre cei pozaţi de Nicole. Un Ajun pe care nu-l voi uita niciodată, pentru că ne-a adunat pe mulţi, de peste mări şi ţări, în ospitaliera casă Ulubeanu-Sima, chiar dacă generaţia de neuitat a părinţilor noştri nu mai era printre noi. Şi da, bradul era – vorbim deja de mileniul al III-lea – brad, nu trebuia să cântăm „O, molift frumos!” şi nici nu se cumpăra la coadă pentru a se scutura în tramvai (ca să îl citez pe atât de regretatul Toma Caragiu cu umorul lui inegalabil).
    Apropo de molid, noi am decis în copilăria fetelor noastre să nu ne mai chinuim cu molizi ale căror ace mai înţepătoare decât ale brazilor erau peste tot prin casă sau cu brazi chei dar obţinuţi aşa de greu precum scrie Nicole cu umor (că aşa-i românul: face haz de necaz), ci să luăm un brad mare, frumos, bogat, care nu se scutura şi nici nu dispărea după sărbători: unul artificial. Şi astfel ne-am rezolvat problema, chiar dacă în detrimentul unei părţi a magiei Crăciunului. Dar MAGIA lui era atât e imensă, încât nu a contat. Ba chiar ne-a ajutat mai târziu, căci în statul Virginia, în care îmi fac Crăciunurile deja de mulţi ani, fata mea cea mică (ea însăşi mă-mică) a locuit un timp într-un bloc frumos, în care nu aveai voie să ai brazi adevăraţi, din cauzele explicate şi de Nicole: riscul de incendii. Aşa că şi în casa în care stă între timp, tot acel brad artificial superb se împodobeşte an de an, cu globuri noi, nu luate din România, aşa cum zice şi Nicole referitor la Cristina. Şi totuşi, în cazul nostru nu e chiar complet adevărat, pentru că soţul meu a adus câteva globuri din copilăria lui, deci avem şi puţină magie românească aici cu noi.
    Dragă Nicole, în loc să te analizez pe tine şi amintirile tale duioase şi nostalgice, m-ai făcut să-mi amintesc de ale mele. Sper să nu te superi şi aş vrea să ştii că îţi mulţumesc că textul tău mi-a adus, ca într-o avalanşă, toată copilăria şi adolescenţa mea (a noastră de fapt) în memorie, urmate apoi de anii atât de frumoşi alături de copiii noştri şi de copiii lor.


Publicitate

Sus