Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fotografi orbi


Alina Andrei

20.04.2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Evgen Bavcar, Pete Eckert, Ralph Baker şi Alison Bartlett au în comun faptul că toţi sunt fotografi, şi, în acelaşi timp, nevăzători. Fotografiază ceea ce aud, ce simt prin pipăit şi adulmecare, şi de fiecare dată au nevoie de un om cu ochii sănătoşi care să le spună cum arată pozele făcute de ei. Un japonez nevăzător, care a şi publicat un album, fotografia exclusiv Muntele Fuji, iar de un fotograf american, orb, am auzit că şi-a însoţit un prieten în America de Sud, într-o expediţie de documentare. Un bărbat cu picioarele amputate. Dintre toţi aceşti fotografi, poate că cel mai apreciat de către critici şi public este Evgen Bavcar. Imaginile lui onirice, suprarealiste, amintesc oarecum de fotografiile lui Man Ray. Bavcar s-a născut într-un mic oraş din Slovenia, în anul 1946. A orbit în copilărie şi primul portret l-a făcut fetei de care era îndrăgostit. Nu-i vedea chipul aşa cum n-a văzut nici fotografia pe care i-a făcut-o. La maturitate a studiat Istorie la Universitatea din Ljubljana şi Filosofie la Sorbona. Când fotografiază, măsoară distanţa cu braţele, uneori folosindu-se şi de setările automate ale aparatului; visează o cameră foto cu comenzi vocale, în aşa fel încât glasul să înlocuiască ochii şi mâinile.

Pete Eckert a fost tâmplar şi-a devenit fotograf abia după ce a orbit. Fotografiile lui alb-negru sunt uşor tulburi, cu contrast puternic între petele de lumină şi întuneric. O catedrală cu năluci, un bar, aragazul pe care se află cafeaua cu un trup ca un schelet, lângă, - trei dintre imaginile pe care le-a făcut apăsând pe declanşatorul aparatului. Din scheletul care se îndreaptă spre aragaz se zăresc oasele bazinului, ale braţelor şi un pic din craniu.

Alison Bartlett are 51 de ani şi-a orbit complet în 1992, din cauza diabetului. Pentru că are auzul foarte fin, poate să fotografieze până şi păsările în zbor şi veveriţele ce sparg alune în grădina din spatele casei. Este ajutată şi de o prietenă care îi spune în ce direcţie să îndrepte aparatul. De curând, fotografiile cu animale (simple instantanee, viu colorate) i-au fost expuse într-o librărie din New Milton, Marea Britanie.

Pe Ralph Baker l-am văzut într-o fotografie color. El e negru, carpeta de lângă - roşie. În spate - frigiderul alb deschis şi lucruri aflate în neorânduială; o locuinţă ce pare caldă, confortabilă. Într-un interviu publicat în urmă cu trei ani, în Gothamist, partea bizară nu este cea în care povesteşte cum face pozele, ci mărturisirea că de-a lungul anilor a fost arestat de cel puţin o sută de ori, fiind considerat o ameninţare pentru siguranţa publică. Ba chiar a afirmat că a fost interogat de CIA, fiind suspectat de terorism! Fiind întrebat cum e posibil să îşi câştige existenţa făcând fotografii pe străzile din New York, din moment ce ochii lui abia percep lumina, Baker a răspuns: "Nu are nicio importanţă. Aparatul meu vede". Puţini dintre trecătorii pe care i-a pozat şi-au dat seama că cel din spatele camerei foto era nevăzător. S-a apucat de fotografiat înainte de a se îmbolnăvi de glaucom, iar după ce şi-a pierdut vederea, a continuat. "Le spun să stea drepţi şi să zâmbească. Apoi apăs pe buton, printez, iar după le cer 20 de dolari", spunea Baker. În acest fel şi-a câştigat existenţa începând din anii '60. Fotograful a pomenit şi de un scurt popas la ospiciu, unde a fost diagnosticat cu schizofrenie. Prefer să nu comentez! La drept vorbind mă interesează doar fotografiile pe care le face, nu şi sănătatea lui mintală.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer