Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Cine-a furat substanţa cenuşie? - Lumea lui Gaiţă / O-o-oh Megastaaar! - Locuiesc în telerealitate


Lucian Mircu

19.08.2008
24-FUN, ediţia Timişoara-Arad, iulie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Celebrul Chomsky susţine că statul - prin uneltele sale media - ne abate atenţia de la lucrurile cu adevărat importante. Nu întîmplător, "divertisment" vine din latinescul divertire, a trage la o parte, a distrage. Cît despre calitatea acestui divertisment la noi, e veche povestea: rahatul de la tembelizor se împute îngrozitor vara. Noaptea Erorilor, Folclorul Contraatacă şi Made in România sunt cîteva emisiuni uşoare, cu bancuri atît de chinuite că ar trebui sesizat Amnesty International; cu "vedete" care au misiunea să articuleze o idee între două pauze publicitare. Cînd îi văd pe nemuritorii Ţociu şi Palade mă mir că nu s-a organizat încă un teledon care să-i salveze. Totuşi, te desprinzi cu greu de tub pentru că vrei să vezi pînă unde ajunge penibilul acestor pseudocomici.

Probabil cea mai amuzantă emisiune din anii '94 -'95, realizată de Viorel Gaiţă, oferea tot umor involuntar. Mitică grupa o serie de interviuri pe stradă despre teme vitale: nivelul erecţiei din România, menopauza de lucru, importul de igluuri din Africa ş.a. Astăzi, Mitică poate fi văzut ca un studiu al bolii noastre naţionale: vorbim ca să ne aflăm în treabă. Sau mai grav: nu ştim să ascultăm cuvintele.

Gaiţă întreabă: "Dumneavoastră aveţi substanţă cenuşie?" Răspuns: "Nu. Stau la bloc şi nu-mi trebuie.". Dacă vrei să vezi cine a fost înaintea lui Buzdugan sau Craioveanu, caută filmuleţele pe youtube. Sunt cea mai tare sursă de umor a verii. Între timp, Gaiţă s-a întors la teleu cu Mistok Show. Din păcate.

***
În curajosul documentar Super Size Me am văzut ce înseamnă să mănînci 30 de zile numai la McDonald's. Chloé Delaume a făcut un experiment şi mai periculos: timp de 22 de luni (1451 ore) franţuzoaica a consumat doar TV, s-a hrănit doar cu mesaje media şi divertisment, pînă la vomă şi autodevorare. A rezultat un jurnal clinic despre supraexpunerea la tubul catodic: Locuiesc în televizor (Editura Art, 2007).

Pe lîngă observaţiile acide / lucide / hipnotice, în paginile cărţii am găsit un studiu despre candidaţii emisiunii-concurs Star Academy, Megastarul lor:

"16 persoane visează să devină staruri. Ei trăiesc o aventură artistică, sub ochiul vigilent al camerelor. Candidaţii devin rapid personaje. Castingul e stabilit pe baza unui eşantion de arhetipuri: preţioasa, prostănaca, durdulia, frumuşelul sau homosexualul. În final, rămîne doar unul şi tu decizi.

Pentru ca publicul să trimită un număr cît mai mare de SMS-uri cu suprataxă, spectacolul trebuie să fie complet, iar creierul reptilian solicitat din plin. Într-adevăr s-a demonstrat că acest creier reptilian îi impune oricărui individ care asistă la o luptă să-şi aleagă un favorit. După neurobiologi, acest reflex îşi are originea în preistorie, cînd a-i repera pe cei puternici şi pe cei slabi însemna a şti să supravieţuieşti."

Pentru conformitate, a se vedea American Dreamz (2006). În Franţa, Star Academy a ajuns la sezonul opt. La noi, se pare că Megastar va fi ucis din cauza rating-ului slab. Creierul reptilian românesc se plictiseşte ultrarapid.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Un loc mai bun (o piesă de 10 minute), Andi Gherghe (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum nu s-a făcut bunicul neamţ, Virginia Burduja (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (III), Argentina Firuță (5.0/5 - 7 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer