29.01.2009
Hotnews.ro, ianuarie 2009
Masterclass-ul James Gilbey (directorul de creaţie al Discovery Networks Europe) a fost unul dintre punctele forte ale primului eveniment cinematografic ecologic din România, Green Planet Blues, care a avut loc recent (ianuarie 2009) la Sinaia. După ce a jucat în serialul de mare succes EastEnders, britanicul a trecut la producţia de televiziune. A obţinut un Premiu BAFTA cu show-ul BBC Short Change, după care a lucrat cu Walt Disney / Buena Vista Television, fiind timp de cinci ani directorul de producţie şi creaţie pe zona Asia-Pacific. În prezent este Director, Creative Solutions, EMEA Marketing Communication la Discovery Networks EMEA. James Gilbey are şi un blog foarte amuzant, www.lalasisterhood.blogspot.com, pe care nu postează lucruri legate de slujba sa, ci amănunte care îi atrag atenţia în viaţa de zi cu zi.

Iulia Blaga: Aveţi un blog foarte haios. De ce n-aţi mai postat nimic? Nu aţi avut feedback-ul dorit?
James Gilbey: Mulţumesc! Blogul este o chestie foarte personală, care nu are legătură cu Discovery sau cu munca mea de acolo. Urăsc blogurile care sunt updatate doar de dragul updatării, aşa că nu scriu decât atunci când am ceva interesant ori amuzant de spus. Prin urmare, pot trece luni între două postări. Sau sunt prea leneş, dar nu cred...

I.B.: De unde nevoia unui blog?
J.G.: Mereu am scris, fie în scop profesional, fie personal, şi mi-a plăcut reacţia prietenilor, familiei sau cea a străinilor. Blogurile au devenit un instrument foarte puternic, ele afectează toate domeniile vieţii noastre - de la politică la afaceri. Filosoful canadian Marshall McLuhan spunea că atunci când căpătăm o nouă formă de comunicare, tindem să o utilizam ca pe cele vechi. Deci, în ciuda magnificenţei internetului, una dintre aplicaţiile lui primare nu este decât o adaptare a tiparniţei secolului al XV-lea. Îmi place lucrul ăsta.

I.B.: Care e cea mai mare răsplată a muncii dumneavoastră de la Discovery Networks EMEA?
J.G.: Să fiu doar o mică piesă a unui business care se dezvoltă rapid şi care produce lucruri strălucite. În calitate de "creative", Discovery a fost dintotdeauna un vis unde ideile şi riscurile au fost ocrotite şi încurajate. Prin urmare am avut mari succese.

I.B.: Cum arată o zi obişnuită a unui director al Departamentului de Creaţie al Networks EMEA? Vă treziţi la 6 dimineaţa şi intraţi val-vârtej în birou, cu cafeaua într-o mână şi telefonul mobil în alta?
J.G.: Dorm foarte puţin, dar sper că nu sunt un clişeu! Ar trebui să-mi întrebaţi colegii. Pe aceia de rit vechi, care nu mai sunt cu capul în nori. Trebuie să fii pe cât de isteţ din punct de vedere comercial pe atât de creativ. Petrec mult timp din orele pe care ar trebui să le dorm uitându-mă la munca şi ideile altora. Singura modalitate prin care poţi progresa în orice industrie este să-ţi studiezi arta.

I.B.: Numiţi un program Discovery de care sunteţi foarte mândru.
J.G.: În momentul de faţă, Elite Police, de Chris Ryan. E un serial foarte migălos lucrat şi care oferă o perspectivă inedită asupra celor care luptă împotriva crimei, peste tot în lume. Este unul dintre programele care stimulează mult un "creative" şi care arată ce poţi face în divertismentul bazat pe fapte.

I.B.: Nu vă lipseşte actoria?
J.G.: Deloc. Prefer să fac televiziune decât să fiu în ea. Momentul EastEnders s-a petrecut acum mult timp, dar da, a fost foarte distractiv şi mi-au plăcut foarte tare oamenii aceia.

I.B.: Cât de important e un eveniment ca Green Planet Blues?
J.G.: E uriaş, de aceea s-a şi implicat Discovery. Schimbarea nu o va face un mare eveniment, ci micile schimbări pe care le provoacă fiecare. Un festival ca acesta este parte a acestei schimbări.

I.B.: Cum poate un documentar să provoace schimbări?
J.G.: Dacă e bine făcut, angajat şi puternic, un documentar poate provoca mari schimbări. Uitaţi-vă la succesul de box office al documentarelor An Inconvenient Truth sau Fahrenheit 9/11 - apetitul pentru documentare bune este imens. Dacă suficient de mulţi oameni le văd, ele pot deveni un instrument în modelarea opiniilor şi realizarea unei schimbări.

I.B.: Care e miza apropierii postului Discovery de ecologie?
J.G.: Nu a existat un moment magic al "înverzirii" postului Discovery. Mereu am fost aşa. Atunci când fondatorul nostru vizionar, John Hendricks, a lansat Discovery Channel, în urmă cu 20 de ani, unul dintre programe se intitula Iceberg Alley şi era o poveste eco despre aisbergurile din Atlanticul de Nord. Sunt mândru să lucrez pentru compania care a lansat un canal 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, Planet Green, dedicat ecologiei şi apărării planetei de schimbările de mediu. (n.red.- postul TV Planet Green a fost lansat în iunie 2008).

De asemenea, am consacrat pe Discovery Science două ore "verzi", de la ora 21, în fiecare miercuri. Conţinutul materialelor difuzate în acest calup e divers - de la seriale care se ocupă strict de problemele de mediu, ca Ways to Save the Planet şi Building Green, până la programe mai distractive cum e Gadget's Electric Garage, unde vedete de primă mână de la Hollywood încearcă să-şi facă maşinile mai "eco-friendly".

Şi, fireşte, Animal Planet a început de curând să colaboreze cu WSPA (World Society for the Protection of Animals) la realizarea serialului Bear Sanctuary. Acesta reflectă munca celor de la WSPA cu urşii abuzaţi şi salvaţi de pe cele 70 de hectare de la poalele Munţilor Carpaţi din România. (n.red. - serialul despre rezervaţia de la Zărneşti a început să fie difuzat pe Animal Planet din 13 noiembrie 2008; cele şapte episoade ale Rezervaţiei de urşi au fost văzute şi în România.).

Pe lângă programele noastre green, sediul nostru este unul dintre puţinele clădiri cu certificat LEED (n.red. - The Leadership in Energy and Environmental Design), şi suntem decişi să ne încurajăm angajaţii să trăiască în respect faţă de mediu.

0 comentarii

Publicitate

Sus