Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Ia-ţi cărţile şi umblă!


Dan Mihu

19.02.2009
Esquire, iunie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
După cum o parte dintre voi probabil ştiaţi, atunci când nu scriu articole despre gadgeturi şi motoare în revistele Esquire şi FHM, scriu literatură.

E o plăcere veche, dar pe care mi-o permit tot mai rar. Timpul mi se scurge printre degete, mă ronţăie, mă foarfecă. Notez aşadar câte un subiect cu miez în carneţel, îl amân pentru la pensie şi mă apuc să citesc cuvintele altora. În ultima vreme însă, rafturile lungi de bibliotecă, cu care m-am mândrit mereu, au ajuns să mă copleşească. Volumul volumelor zise "ale mele", dar scrise de alţii, mă frustrează teribil. Sunt însă dependent de citit şi singura soluţie este una evident "digitală": înghesuirea unei biblioteci într-un mic cititor portabil de cărţi electronice. Sau, după cum zice Google, un "e-book reader". Mic şi cuprinzător.

Până acum am găsit trei modele interesante. Nu mă refer la gadget-urile capabile, printre altele, să citească şi pdf-uri. Sigur, aş putea parcurge cărţi în format electronic pe laptop, în pat, dar nu ar fi aceeaşi senzaţie. Îmi doresc un cititor de cărţi electronice dedicat în întregime acestui scop, pentru a construi cu el acea complicitate pe care o am cu un volum tipărit. Un laptop sau un PDA - pe care stau la taifas pe chat, navighez pe net, citesc ştiri, scriu, mă joc sau fac o mie şi una de alte lucruri - ar transforma cetitul cărţilor într-o activitate oarecare, jupuindu-i aura uşor mistică şi spulberând orice ritual şi tabieturi.

Cele trei cititoare de volume electronice la care m-aş opri sunt Sony Reader, Amazon Kindle şi Cybook Gen3. Toate trei folosesc în locul omniprezentelor ecrane LCD o tehnologie nouă de afişaj alb-negru numită e-ink, ce consumă mai puţină electricitate, oferind însă o lizibilitate apropiată de cea a paginilor tipărite. Mimetismul merge încă şi mai departe: cerneala electronică are nevoie de lumină exterioară pentru a putea fi desluşită.

Dintre cele trei aparate, Sony Reader prezintă o diagonală de 15 cm, la o rezoluţie de 800 x 600 pixeli şi 4 nuanţe de gri. O singură încărcare a bateriei permite frunzărirea a 7500 de pagini, iar textul ca atare poate fi mărit cu până la 200% printr-o simplă apăsare de buton. Memoria internă atinge doar 64 MB, dar poate fi mărită prin utilizarea unui card mini SD. Citeşte cărţi în formatul Sony BBeB (broadband electronic book), dar txt-urile, doc-urile şi pdf-urile normale pot fi convertite la BBeB prin programul de computer furnizat odată cu aparatul. Cărţile pot fi transferate pe calculator printr-un port USB.

Amazon Kindle arată ciudat. Parcă vine din trecut pentru a ne exemplifica felul în care şi-au imaginat designerii anilor '50 că vor arăta aparatele după 2000. Trecând însă peste această remarcă răutăcioasă, să spunem că marele alb are doi aşi în mânecă faţă de Sony: aparţine popularului magazin de cărţi (şi nu numai) Amazon şi, pe lângă USB şi cardul de extensie SD, încorporează un modul de conectare wireless la reţelele EvDO. Iată aşadar şi rostul funcţiei de citire a distribuţiilor RSS via Internet. Memoria internă atinge 256 MB. Ciudată la Kindle nu este doar înfăţişarea, ci şi atitudinea faţă de drepturile de autor. Terminalul pare înlănţuit de site-ul Amazon pentru totdeauna. Pentru a accesa orice fişier pdf personal, acesta va trebui trimis pe Kindle printr-un e-mail către Amazon şi convertit de către utilitarele site-ului. Operaţiunea va fi taxată cu 0,10 USD.

În fine, Cybook Gen3. Are ecranul identic cu cel al competitorilor, oferă cam aceleaşi funcţii; numai că, pe lângă propriul standard Mobipocket, va suporta şi formatele pdf, html, rtf, Open eBook şi chiar mp3, pentru audiobook-uri. Iar odată cu achiziţionarea cititorului, veţi primi şi o bibliotecă de 50.000 de titluri în format Mobipocket.

Lectură plăcută...
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (IV), Vlad Bălan (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer