14.05.2009
Gazeta Sporturilor, mai 2009
Organizaţiile antidrog din România contestă prezenţa fotbalistului Adrian Mutu, alături de alte vedete ale sportului românesc, în campania Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) "Lasă-ţi copilul să devină legendă!". "El nu este un erou şi, cu siguranţă, eu nu aş vrea ca propriul meu copil să-l privească drept exemplu", a declarat directorul organizaţiei Teen Challenge, citat de Cotidianul.

Modelele de viaţă reprezintă o problemă de opţiune personală. Orice şi-ar dori părinţii, adolescenţii se încăpăţînează să-şi decidă singuri eroii. De cele mai multe ori, îi aleg fără sfatul părinţilor. Dintre vedetele care apar în campania MTS, Mutu se situează cel mai aproape, în timp, de noi. Dacă e să transmiţi un mesaj puştilor de azi, liderul "naţionalei" de fotbal reprezintă alegerea ideală. Vorbeşte pe înţelesul lor, se îmbracă în stilul lor, ascultă muzica lor.

Nadia şi Ilie Năstase sînt figuri înregistrate în memoria colectivă, idealizate pînă la a deveni impersonale. Prea buni ca să fie adevăraţi. Prea sus ca să ni-i imaginăm mergînd printre noi. Pe cînd Mutu e "live", aici şi acum, cu golurile, tatuajele, căderile şi revenirile lui. Nu e un erou în sensul clasic şi înrămat, e un star, cu puterea lui de impact şi haloul lui de controverse.

A avut probleme cu drogurile. A trecut peste ele, dar asta reprezintă o reuşită neglijabilă, pentru organizaţiile antidrog. Nu contează că şi-a revenit, că a luat viaţa şi fotbalul de la capăt! O dată ce ai tras pe nas, gata! Ţi s-a pus o ştampilă. Orice ai face, rămîi un renegat.

Protestul agenţiilor conţine un îndemn la discriminare. Şi un scepticism de rău augur faţă de obiectul lor de activitate: lupta împotriva dependenţei de droguri. Mutu reprezintă un caz fericit de recuperare. De numele lui nu se leagă un mesaj de înaltă moralitate, ci un mesaj de speranţă.

Dacă nu există speranţă c-o poţi lua de la capăt sau dacă această speranţă nu merită promovată, atunci ce-şi propun, de fapt, agenţiile antidrog? Doar să condamne?

"Cînd s-a întîmplat povestea aceea, nu m-am oprit să mă gîndesc sau să plîng. Am ştiut imediat că am greşit" (Adrian Mutu, atacant Fiorentina)

0 comentarii

Publicitate

Sus