11.02.2010
Dragostea - e greu de crezut că vreo definiţie de dicţionar ar putea vreodată să redea întreaga dimensiune a conceptului, multele forme pe care le îmbracă, trăirile prin care se locuieşte în noi, dorurile prin care ne apleacă sau preaplinul cu care ne transformă din carne oarecare în trup cu aripi. Dar stă în firea noastră să îi căutam definiţii, să o punem în cuvinte şi să îi dedicăm zile de viaţă, ştiute sau nu. Dragobete la noi, Sfântul Valentin la alţii - tot atâtea încercări de aşezare a doritelor dar neştiutelor trăiri în ritmuri pe care să le putem astfel raţionaliza... şi controla.

În acest spirit, LiterNet vă invită în 2010 la un popas în anticamera sărbătorilor dragostei şi vă provoacă la un exerciţiu de transformare a unui acum şi aici al dragostei într-un atunci şi acolo al iubirii.

Luaţi dragostea de acum şi aşezaţi-o în oglinda unui alt timp, unor alte vremuri. Fie că este vorba de vremurile de dinainte de creştinism ale unui Orfeu şi ale Euridicei sale, de iubirile Greciei antice sau de cele ale romanilor cotropitori, de pasiunile negate, consumate şi apoi îndelung frământate în scrisori ale unui Abélard pentru a lui Heloise, de iubirile curteneşti ale cavalerilor sau de infernul trăirilor Evului Mediu întunecat, în oricare dintre ele vă puteţi regăsi şi în spiritul lor vă puteţi rescrie şi retrăi astfel povestea de iubire.

Îndrăgostiţi-vă din nou într-o epocă elizabetană, imaginaţi-vă filmul iubirii voastre într-un secol XVIII de triumf al aparenţelor sau în cel XIX al marilor revoluţii. Povestiţi-ne despre iubirea voastră pe scena unui romantism târziu sau în atelierele de creaţie ale marilor poeţi simbolişti. Cum v-aţi fi iubit în vremurile marilor războaie sau în anii de trecere de la cinematograful mut la pelicula cu sonor? Care ar fi fost ritmurile pasiunilor voastre? Cum ar fi fost bucuriile şi tristeţile dragostei în epoci trecute? Sau priviţi departe în viitor şi spuneţi cum ar fi iubirea voastră în lumea din viitor a unui Avatar sau a unui Star Wars.

(Re)inventaţi-vă povestea de dragoste (reală sau ideală) într-un alt decor şi cu alte costume.

Trimiteţi-ne povestea (în word, cu diacritice) pe adresa [email protected] până pe 24 februarie 2010 şi cele mai bune texte vor fi publicate pe LiterNet.

0 comentarii

Publicitate

Sus