Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Muzică  Sageata  Liter-Rock

Poveştile melodiilor: Purple Rain - Prince


Eduard Ţone

18.02.2010
Eddie's site, februarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Piticul atomic născut cu numele Prince Rogers Nelson, cunoscut în mare parte a carierei sub numele de Prince, a avut geniul de a compune această incredibilă piesă în anul de graţie 1984. Puse cap la cap, multe ore am petrecut în faţa aparatelor video din vremurile ceauşiste, urmărind atât videoclipul en-large sau, mai pe-ndelete, filmul cu acelaşi nume, în care juma'-de-chiflă-genială făcea furori cu motorul bine turat, geaca de piele bine strânsă pe corp şi privirea de grande futadore proporţional dozată către partenera sa, pe nume Apollonia Kotero.

Filmul avea să primească un Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră. Era de aşteptat: Purple Rain este cel mai reprezentativ album Prince. Despre melodia cu acelaşi nume s-a vorbit multă vreme că ar fi un omagiu al artistului adus tatălui său, John L. Nelson, a cărui moarte a fost asociată (în mod eronat) cu suicidul. Nu, John L. nu s-a sinucis şi a trăit bine mersi până în 2001, când l-a luat unchiul Sam, la 85 de ani.

Versurile piesei conduc mai degrabă către o ceartă între doi îndrăgostiţi care îşi cer scuze unul celuilalt sau, mai adânc, către o metaforă a Raiului, izvorâtă din povestea unei femei care a murit pe masa de operaţie şi care se scaldă într-o ploaie mov în viaţa de după.

Prince nu a explicat niciodată înţelesul versurilor sale, însă şi-a cântat piesa în aproape toate concertele, mai puţin în perioada în care o luase razna, când se definea ca un semn şi evita orice "contact" cu vechile sale hituri. Memorabilă este interpretarea din pauza Superbowl-ului 2007, când, pe fondul piesei, a început o ploaie torenţială care s-a asortat perfect cu scena mov pe care performa artistul. Publicaţia Rolling Stone a inclus piesa Purple Rain în Top 500 Greatest Songs of All Time, plasând-o pe locul 143.

Album: Purple Rain (1984)

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer