11.06.2010
Marcello Lippi, selecţionerul Naţionalei de fotbal a Italiei, nu este un simplu antrenor; e un manager cu calităţi intelectuale care îi permit să se descurce "alla grande" nu numai pe terenul de joc sau în faţa camerelor de luat vederi. Are idei clare şi le exprimă cu o uşoară aroganţă care-i sporeşte farmecul, dar şi vulnerabilitatea. L-am cunoscut la Roma acum un an; zice că-i sînt simpatică, pentru că nu sînt obraznică... Şi a acceptat să ne revedem, tot la Roma, pe 16 martie 2010, acum aproape trei luni.

Ca toţi italienii, adoră cafeaua, iar eu (pentru că mi-a fost jenă să-l refuz) am încercat să ţin pasul cu el şi am băut tot ce-mi turna în ceaşcă (am avut palpitaţii cinci zile)... A răspuns la cîteva întrebări, cu telefonul lipit de ureche, iar eu am avut senzaţia neplăcută că-l trag de limbă. M-a rugat să scriu numai după începerea Cupei Mondiale din Africa de Sud. N-am înţeles de ce, dar am acceptat, of course. Astăzi, acest ordin formal cade în prescripţie.

Avea deja intenţia să plece în Africa de Sud cu aceeaşi echipă care a cîştigat Cupa Mondială de acum patru ani, în Germania, pentru că este convins că nu are nevoie de tineri, ci de fotbalişti cu experienţă. Iar "bătrîneii" din Germania ("Old Boys") sînt încă în stare să joace şapte meciuri, ajungînd în finală.

S-a supărat cînd l-am întrebat dacă îi va acorda o şansă lui Mario Balotelli, de la Internazionale Milano, considerat unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului italian. A spus că Mario e un talent indisciplinat şi că nu are timp să educe un copil răzgîiat în Africa de Sud. M-a invitat să evit să fac convocări, pentru că are deja în Italia 50 de milioane de selecţioneri potenţiali, care îi dau sfaturi. E clar că nu am mai avut curajul să pomenesc de Antonio Cassano sau de Francesco Totti (ceea ce mi-a fost tare greu, pentru că sînt "tifosa" AS Roma)... Mi-a mai spus că în Africa de Sud cele mai mari şanse le au Spania, Brazilia şi Argentina şi că cei mai "tari" fotbalişti din lume sînt Leo Messi, Wayne Rooney şi Cristiano Ronaldo, în această ordine. M-a invitat să-mi exprim şi eu opinia, dar n-am îndrăznit (ar fi Messi, Ronaldo şi Daniele De Rossi, dar De Rossi e tot de la AS Roma, deci recunosc că nu sînt obiectivă)... Mi-a povestit că vine des la Roma să-şi vadă nepotul şi că doarme în camera lui, în patul lui, sub un poster gigant al lui Totti, ceea ce-i provoacă coşmaruri.

La întrebarea cum o să joace Italia în Africa de Sud, 4-4-2 sau 4-3-3, a răspuns că va juca 4-4-3-2, sperînd ca nimeni să nu-şi dea seama...

Atunci am înţeles că plăcuta noastră întîlnire putea fi considerată încheiată şi că, la 62 de ani, Marcello Lippi se pregăteşte să înfrunte o misiune imposibilă.

2 comentarii

  • roma per sempre
    claudiu, 13.06.2010, 22:39

    Excelent articol! Eu tin cu Roma din clasa a 7 a, asta ar fi din 82 cand l-am descoperit pe Bruno Conti.
    Mi-ar placea sa mai citesc aici articole de factura asta. Cred ca fotbalul are multe in comun cu literatura.

    • RE: roma per sempre
      D.E., 01.07.2010, 23:20

      FORZA ROMA SEMPRE E PER SEMPRE!!

Publicitate

Sus