12.06.2010
A început bîlciul la Johannesburg, cu Republica Sud Africană-Mexic: 1-1.

Primul gol a fost african, în prima Cupă Mondială jucată în Africa! (Ne-a plăcut dansul tribal "Rainbow Nation"!)

După concertul inaugural de joi seară, de la Soweto, care mi s-a părut soporific (am adormit cam pe la Franz Beckenbauer), m-am trezit la primul meci. Nu ştiu voi, dar eu nu cred să rezist o lună cu zarva aia de pe stadion, cu trîmbiţe şi trompete. Parcă aş avea casa plină de muşte...

M-am informat: organizatorii au spus DA "vuvuzelas", NU "kuduzelas". Să recapitulăm: "vuvuzelas" sînt trompetele mai mici, "kuduzelas" sînt alea mai mari şi mai zgomotoase. Şi au mai fost interzise megafoanele şi trîmbiţele cu aer comprimat (?!).

Mă zăpăciseră deja în 2009, la Confederations Cup, şi speram ca FIFA să le interzică printr-o lege ad hoc la Cupa Mondială. Dar se pare că fără vuvuzelas sudafricanii nu se distrează. Ei preferă în mîini vuvuzela, în inimi Mandela. Mi-am pregătit o cutie "formato famiglia" de Moment (echivalentul italian al Nurofenului).

Va fi deci o Cupă Mondială gălăgioasă, dar invizibilă pentru mulţi sudafricani, în afara marilor oraşe, unde nu există electricitate. Zeci de mii de persoane vor asculta meciurile la radio, pe întuneric, în ţara în care există cele mai multe mine de diamante şi cea mai importantă companie de diamante din lume, De Beers (să vedeţi neapărat filmul Blood Diamond de Edward Zwick, cu Leonardo DiCaprio).

Africa de Sud, unde Christian Barnard a făcut primul transplant de inimă, este considerată ţara cea mai periculoasă din lume, iar rata şomajului este de 25%. Cupa Mondială este şi o oportunitate pentru a ajuta economia în criză; nu joacă 32 de echipe de fotbal, ci un Continent întreg.

Echipa sudafricană de fotbal, Bafana Bafana, nu este nici pe departe echipa de rugby, Springboks, care a cîştigat Cupa Mondială de Rugby în 1995 (să vedeţi Invictus de Clint Eastwood, cu Morgan Freeman şi Matt Damon) şi în 2007. Dar suporterii o susţin, visează, strigă "Ke nako!" (The Time has come!) şi cîntă "Waka Waka" (It's Time for Africa!).
Curaj, Africa! (Rezumatul meciului aici).

La cină am servit Uruguay-Franţa, 0-0, la Cape Town, o plictiseală mortală (mai bine vedeam un film). Franţa, vice campioană mondială, eterna rivală a Italiei... Cu Uruguay, "La Celeste", echipă ordonată, Cocoşul Galic, abulic, părea în excursie cu şcoala. Începe bine, echilibrat: în Grupa A avem patru echipe cu un punct, pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale.

Antrenorul Franţei, Raymond Domenech, a fost pus în Peninsulă pe lista "Most Wanted" după ce a deschis polemici infinite cu Squadra Azzurra după cazul Zidane-Materazzi din finala de acum patru ani de la Berlin.

E al doilea antrenor care conduce "Les Bleus" la două ediţii ale Cupei Mondiale, după Michel Hidalgo în 1978 şi 1982, şi, sincer, nu se înţelege de ce.

"Continuă fantasticile aventuri Mondiale ale Domnului Simpatie" scrie cronicarul sportiv al cotidianului La Repubblica de la Roma, care se bucură nespus că, după Africa de Sud, Domenech va fi înlocuit de Laurent Blanc. Dacă îi întrebaţi pe 100 de francezi dacă cred în echipa lor Naţională, numai 18 vor răspunde "oui". Dar Franţa e Franţa; primul gol, la prima Cupă Mondială, a fost marcat de un francez, Laurent, pe 13 iulie 1930, în Uruguay: aşa spune o legendă metropolitană care circulă în Italia. Dacă vreţi să fiţi siguri, verificaţi pe Google, sau contactaţi-l pe Alin "Google" Dumbravă...

În Africa de Sud, Franţa este echipa care cheltuieşte cel mai mult, se pare 600 de euro pe zi, de persoană. Iar Domenech a declarat că hotelul "5 stele lux" a fost ales pentru ca fotbaliştii să nu poată avea nici un alibi... Noblesse oblige... Italienii au anul acesta şi un alt motiv pentru a-i urî pe verişorii francezi: au eliminat Irlanda lui Giovanni Trapattoni, cu un gol al lui Gallas, căruia Thierry Henry îi pasase balonul CU MÎNA! Incredibil, Mon Dieu! Aşa au ajuns ei în Africa de Sud! Iar recent au pierdut ŞI cu China!

Meritul lui Domenech, Signor Simpatia, care a declarat: "Nu este adevărat că sînt antipatic; cînd mă urc în autobuz, şoferul mă roagă să mă aşez lîngă el"... Ne va lipsi Domenech cînd va fi înlocuit de Blanc! (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus