18.10.2010
Elle
De cînd am intrat în noul an "bivolar" (în zodiacul chinezesc, din 26 ianuarie  2009 este anul Bivolului), conversaţiile cele mai animate se poartă în jurul definiţiei exacte a termenului de "recesiune"... Dacă este vorba doar despre a strînge cureaua sau de a-i strînge de c... pe cei care s-au lăcomit, despre alegeri individuale sau globale, despre burse sau surse, despre economie sau fandacsie. Şi, fireşte, dacă alegerea lui Obama şi instalarea lui la Casa Albă ne va rezolva pe toţi (lucru de care mă îndoiesc).

Între timp, cu toată recesiunea[1], calotele glaciare se topesc într-o veselie, iar Antarctica - ce părea mai placidă din acest pdv - riscă să se transforme într-un arhipelag, dînd apă la tot mapamondul. Cum televiziunile se întrec, parcă mai abitir ca oricînd, să ne tîmpească prin talk-showuri & showuri de "divertisment" vai de mama lor, am renunţat să mai zapez de colo-colo în căutarea unui crîmpei de civilizaţie, adăstînd - îndeobşte - pe cele două canale de ştiinţă pe care le am c/o furnizori: Discovery şi National Geographic.

Acolo, ce-i drept, micile şi măruntele mizerii ale vieţii de zi cu zi - cu politicieni corupţi şi cetăţeni la fel de corupţi, cu jmekeri de România care parchează pe plaje şi şmecheri de Parlament care parazitează oriunde ş.a.m.d. - dispar ca prin minune, fiind înlocuite de o viziune "macro": Pămîntul ia apă, încălzirea globală ne va mătura mai curînd decît ne imaginam, un asteroid uriaş ne va nimici cu siguranţă, prepare for impact, iar galaxia noastră fie se va strînge pînă la dimensiunile unui vîrf de ac, căzînd în Gaura Neagră, fie se va tot răsfira prin spaţiu pînă ne vom trezi într-un (alt) spaţiu întunecat şi rece (recesiune, din nou!)... Sau va rămîne aşa cum ştim, dar se va ciocni - şi ea - cu o altă galaxie rostogolită, urmarea fiind ceva similar impactului cu asteroidul cert şi inert, doar că la alte dimensiuni; oamenii de ştiinţă încă nu s-au pus de acord.

Cum putem observa, viitorul nu sună / se vede bine, oricum - şi de oriunde - l-am privi.

Acestea fiind spuse, singura soluţie este să ne întoarcem la oile noastre, încercînd să ne bucurăm de ceea ce se mai poate: o carte bună (recomand Teoria norilor), un film bun (Pescuit sportiv), iar pentru muzici, căutaţi-l pe Tom Wilson. Cînd totul o ia razna, important e să-ţi păstrezi capul pe umeri şi să faci fix ceea ce făceai pînă atunci, dar cu un argument în plus: tocmai pentru că lumea arde, e cu atît mai necesar să te piepteni. Doar nu vrei să te prindă Apocalipsa cu părul măciucă!
 
[1] Româna este - probabil - singura limbă în care, în cuvîntul "recesiune", există "rece"...

Publicitate

Sus