10.09.2003
Notă: Nu uitaţi că aşteptăm textele voastre despre locurile în care vă petreceţi vacanţa şi peripeţiile prin care treceţi pe adresa [email protected]. Pentru mai multe amănunte click aici.

Pînă acum Jurnalul de vacanţă vă oferă călătorii prin:
1. Canada (cu Anton)
2. Malta (cu Virgil Oprina şi Oltea Şerban-Pârâu)
3. New York (cu Daniel Cristea-Enache)
4. Fiji şi Los Angeles (cu Alfred Schwartz)
5. Paris - Buddha Bar (cu Irina Şarcane)
6. Venezuela (cu Geta Pop)
7. Belgia (cu Luiza Ilie)
8. Luxemburg (cu Marina)
9. Sankt Petersburg (cu Cristina Bazavan)
10. 2 Mai şi Vama Veche (cu Oltea Şerban-Pârâu)
11. Gura Portiţei (cu Suzana Has)
12. (Spre) Cagliari (cu Octavia)
13. Turcia (cu Ada Demirgian)
14. Iugoslavia (cu Martin Zick)
15. Sf. Gheorghe (cu Alex Leo Şerban)
16. Alicante (cu Anca Constantin)
17. Egipt (cu Marina)
18. Portugalia (cu Adina Someşan)
19. Mallorca (cu Ioana Marin)
20. Moeciu (cu Marius Dobrin)



În curînd urmează Creta şi poate şi alte locuri speciale, toate în aceasta rubrică a Atelierului LiterNet.


****



Creta - o vacanţă în antichitate



Creta...nume cu rezonanţe misterioase ce ne duce cu gândul la cartea de istorie din clasa a V-a, acolo unde se aflau reproduse picturile cu maimuţa albastră, cu delfinii şi poveştile despre Minos şi civilizaţii dispărute, a devenit de câţiva ani buni o ţintă turistică şi culturală de prim rang aflată în topul preferinţelor pentru turiştii români.

Fie că optaţi pentru o excursie în grup sau individuală, pentru linişte sau pentru clubbin', pentru natură sau pentru mărturii arheologice, ori pur şi simplu pentru toate acestea la un loc, insula lui Zeus dar şi a lui El Greco se va dovedi o alegere mai mult decât inspirată.

Comunicarea cu cretanii - gazde primitoare - se va face uşor, mai ales pentru cei din România, căci nu este cretan să nu aibă măcar un văr de cumnat care fie ca student, fie ca marinar să nu fi trecut prin Bucureşti sau Constanţa.

Cât priveşte oferta turistică... este copleşitoare. Fiind posesoare a unei istorii mai zbuciumate decât orice film cu James Bond, insula Creta a cunoscut toate cuceririle posibile, începând cu cele greceşti şi romane şi terminând cu cele arabe, veneţiene, otomane şi germane (în cel de-al doilea război mondial), trecând succesiv - după cum ne arată abundenţa de vestigii arheologice - prin perioade de mare înflorire, urmate brusc de cataclisme naturale devastatoare, cauzate de fenomene despre care abia observaţiile din satelit din ultimii ani au putut furniza date revelatoare.

Datorită unei activităţi vulcanice extrem de violente repetate la intervale de sute de ani, a căror origine s-a aflat în Santorini - insulă vizitată astăzi printr-o superbă croazieră din Creta - cutremurele şi uriaşele tsunami rezultate au măturat succesiv civilizaţii întregi. Astăzi, fie că sit-urile vizitate se numesc Knossos, Phaistos, Gortyna sau fabulosul muzeu arheologic din Iraklion, vizitatorul are ocazia sp vadă cu uimire o succesiune de cel puţin şapte perioade arheologice ale căror elemente distincte ochiului se suprapun într-o manieră unică în lume.

Unică, pentru că trebuie ştiut că civilizaţia minoică a fost cea care a creat o bună parte dintre elementele de arhitectură şi inginerie a infrastructurii (de la pavaj şi canalizare la sisteme de încălzire şi supraetajare), preluate apoi de greci şi de romani.



Oricum, impresia pe care o ai plimbându-te fie cu maşina, fie pedestru printre întinsele livezi de măslini bătrâni ce au crescut deasupra fostelor oraşe, este aceea că astăzi arheologii s-au săturat să tot sape; pentru solul insulei pare un rezervor nesecat de noi şi noi artefacte.


La Veneţia pe serpentine


Nici o exagerare ! Pentru cei pe care şofatul îi relaxează, închirierea unei maşini de mic litraj este cu atât mai convenabilă cu cât fiind pe o insulă nu trebuie depusă (logic) nici un fel de garanţie. Odată instalaţi la volanul maşinuţei, pregătiţi-vă să faceţi faţă unei cavalcade de serpentine şi de diferenţe de nivel (Creta are munţi de peste 2000 de metri înălţime). Într-o desfăşurare cvasi-cinematografică alternează o sumedenie de privelişti în care combinaţia cromatică între albastrul de Mediterana şi albul stâncilor taie respiraţia. Vă sfătuim aşadar să opriţi în desele puncte de "belvedere", locuri în care şi şoferul se poate bucura în linişte de sublimul spectacol al naturii.

Iar dacă la capătul acestor trasee în care alternează marea şi stâncile cu livezile de măslini şi portocali şi peisajul specific cu tradiţionalele mori de ulei de măsline se află cumva cetăţile veneţiene de la Iraklion, Rethimnon sau Chania, cu al său golf de un farmec irezistibil, atunci puteţi spune că aţi avut o zi de neuitat.

Atenţie la închiriatul maşinii ! Nu trebuie să consumaţi toată cantitatea de "ţuică cretană" pe care însuşi proprietarul centrului de închirieri v-o poate oferi în semn de prietenie când vă pregătiţi să plecaţi la volanul maşinii lui, precum nu trebuie să vă îngrijoreze nici dacă la benzinărie, băiatul de la pompă ţine în aceeaşi mînă pistolul de alimentare şi ţigara aprinsă... Până acum nu s-a întâmplat nimic grav...


Ce facem astăzi ? Greu de ales...


Desigur că la capătul unui traseu (în cazul în care nu aţi ales să staţi toată ziua la plaja din faţa hotelului sau la piscină, sau să vă petreceţi ziua într-un spectaculos şi ofertant aqua-park) se pot găsi o mulţime de alte destinaţii, fie că este vorba despre Vai (fabuloasă pădure de palmieri - singura naturală din Europa -, cu plajă, din vestul insulei), Matala - consacrat ca oraş al hipioţilor, al epocii flower-power de la începutul anilor '70, dar celebru şi pentru al său electrizant perete de calcar plin de catacombe ale soldaţilor romani, Agios Nikolaos - cu golful şi canalul către "lacul fără fund", tulburătoarea Spinalonga (insula leproşilor în întunecatul Ev Mediu, Fodele - cu casa lui El Greco, uimitoarele chei Samaria, Ierapetra - cel mai sudic oraşe european sau oraşul veneţian Sitia, toate acestea şi multe altele fac evidentă concluzia că doar o singură vizită în această insulă este prea puţin.

Iar dacă la traseul opţiunilor dvs. adăugăm şi posibilitatea opririi la străvechile mănăstiri ortodoxe aflate în locuri ce îndeamnă la reculegere, ori la unul dintre miile de golfuleţe unde vă aşteaptă o mică plajă personală într-un cadru natural exotic şi plin de intimitate, atunci chiar putem spune că sunt întrunite toate condiţiile pentru o vacanţă de vis.


Sugestii pentru o zi în Creta


Nu vă feriţi de târguială. Fără ca fenomenul să atingă proporţiile din Africa de Nord, de exemplu, el este totuşi prezent. Cumpărătura poate fi astfel mai pitorească şi, de ce nu, mai ieftină. Nu vă feriţi de vânzătorii de citrice de la marginea şoselei (şi respectiv a livezii), pentru că produsele lor sunt mai ieftine şi foarte gustoase. Nu vă feriţi de luni ca septembrie - octombrie sau aprilie - mai; vremea este blândă, apa mării şi preţurile de asemenea. Profitaţi de oferta culinară. Începând cu cafe-frappe sau capuccino şi terminând cu sumedenia de feluri de peşte şi fructe de mare. De altfel, acestea sunt expuse "pe viu" la intrarea în pitorescul şi nelipsitul lanţ de restaurante ce însoţeşte orice porţiune de faleză din orăşelele sau staţiunile cretane, gardate de proprietari şi chelneri care încearcă să te atragă prin cele mai diverse metode să le calci pragul. Ca şi în Turcia şi aici meniurile sunt fotografiate, iar din fericire, pozele corespund cu realitatea.


Nu îi numiţi pe cretani - greci. Urmaşii lui Zeus şi ai lui Minos ţin mult la ascendenţa lor, cei drept plină de poveşti strălucite. De altfel, orgoliul locuitorlor nu se opreşte la nivelul insulei, ci avansează inclusiv la nivel "de judeţ". O realitate amuzantă pentru cei veniţi din afară, dar foarte serioasă localnici, este aceea că două dintre cele mai înalte vârfuri muntoase ale insulei, Pachnes (Lefka Ori) - 2452 m şi Psiloritis - 2456 m aparţin fiecare unei regiuni diferite, locuitorii acestora continuând şi în ziua de azi să urce pietre imense pe cele două vârfuri şi să solicite periodic noi măsurători, pentru a demonstra fiecare că piscul lor este... cel mai înalt.


În loc de încheiere


Greu de găsit formule concluzive atunci când este vorba despre Creta, Gândiţi-vă doar că este un loc în care soarele răsare şi apune în mare, că este un loc în care cele văzute şi nevăzute îndeamnă la o visare la care, furaţi de ternul "zi de zi", am renunţat de ceva vreme... Că este - cu alte cuvinte - un loc în care şi de care te poţi îndrăgosti sau reîndrăgosti la orice vârstă, la nesfârşit.

0 comentarii

Publicitate

Sus