Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Lala


Mediana Stan

22.12.2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
"Iiiiiiiic-squiiiiiic, iiic-squiiiic!" Veveriţa stătea pe acoperişul casei pe care se revărsau crengile copacilor, lângă hornul care arăta ca şi cum ar fi fost clădit din cuburi care căzuseră, şi cânta ceasuri întregi la vioara ei supusă şi tocită făcând-o să scoată aceleaşi două sunete stridente, care păreau mai degrabă ţipetele unei vietăţi decât sunetele unei viori.
 
Casa era în culori şterse, dar avea o formă plăcută, care îţi spunea că în ea locuiesc copii sau au locuit copii. Chiar şi faţada ei învechită se armoniza cu pădurea care o înconjura iar acoperişul era din ţigle invadate de licheni. Veveriţa, pe numele ei Lala, cum o botezaseră copiii, intrase în casă pe fereastra unei camere de la subsol, care era a unuia dintre ei. Scotocise printre lucruri şi găsise într-un dulap o vioară micuţă ca de jucărie pe care copilul acela, un băieţel care cântase foarte de timpuriu la vioară, o primise ca trofeu. Părinţii îi aleseseră camera de la subsol crezând că sunetele se vor estompa şi nu-i vor deranja pe ceilalţi doi fraţi mai mici, dar de acolo ele se risipeau uniform şi păreau că ies din toate zidurile, ca şi cum casa în sine ar fi cântat.
 
Când apăruse Lala, băieţelul era deja mare. Veveriţa întâi fugise cu vioara şi se ascunsese cu ea într-o scorbură din pădure. Timp de câteva zile o sucise pe toate părţile încercând să cânte, uitând de apă sau de mâncare. Iar într-o după-amiază a sărit pe fereastră, cu vioara într-o labă şi arcuşul în alta, chiar pe masa băiatului, în timp ce el scria. Băiatul i-a zâmbit şi a servit-o cu alune pe musafira cea roşcată, înveselit de coada ei ca ţepii castanelor. I-a cântat la vioară iar veveriţa i-a cântat şi ea ce învăţase singură, în pădure. Apoi Lala l-a vizitat aproape în fiecare zi şi exersau împreună.
 
Cei doi fraţi mai mici, în hainele mai largi rămase de la fratele mai mare, răsăreau în pragul uşii ţinându-se de mână şi ascultau strângându-se unul în altul. Ei nu aveau urechea lui ageră, capabilă să distingă orice sunet, cât de slab, nici mâna lui care făcea arcuşul să lunece atât de iute pe coarde. Pentru ei fratele cel mare era o făptură de basm, la fel ca pădurea care se adâncea plină de taine în spatele casei. De aceea nici nu se mirau de Lala aşa cum ar fi făcut alţi copii.
 
În scurt timp, Lala a învăţat să cânte. Oamenii locului nu ştiau aceste amănunte, lor li se părea că veveriţa trăia printre ei dintotdeauna şi îi spuneau şi ei Lala. Se obişnuiseră cu cântecele şi cu sunetele ei care veneau fie din casă, fie din pădure.
 
După câţiva ani, familia a trebuit să abandoneze locuinţa şi să plece. Lala a rămas  stăpână în toată casa în care se strecura pe aceeaşi fereastră de la subsol. Concertele ei erau frumoase dar jalnice. Iar în ultimul timp, veveriţa cânta oribil, încât te întrebai cum de putea să-şi suporte propriile sunete. Se oprea să cânte pe câte un acoperiş iar oamenii o alungau. Din cauza asta slăbise şi devenise ursuză. Blana atârna pe ea iar vioara i se ascundea de tot în corp.
 
Dar într-o zi au auzit-o pe veveriţă cântând minunat la vioară. Nu ştiau ce s-a întâmplat. Apoi au văzut casa cea abandonată locuită din nou, buruienile smulse, acoperişul refăcut. Erau aceiaşi locuitori care fusese nevoiţi să plece şi se întorseseră. Acum veveriţa dă iar concerte în camera de la subsol pe care o împarte cu băiatul violonist sau sus, pe acoperiş, lângă hornul care arată ca şi cum ar fi construit din cuburi. Sare dintr-un copac în altul cu vioara lucioasă ca o castană într-o labă şi arcuşul în alta iar cei ai casei o iubesc.
 
Prietenul ei este profesor de muzică la o şcoală din apropiere. Uneori, iarna, veveriţa i se cuibăreşte sub paltonul îmblănit şi cântă. Băiatul merge pe stradă cu mâinile în buzunare, sunând ca o vioară în timp ce haina umflată la piept se mişcă uşor. Numai cei care nu-l cunosc îl mai întreabă: "Ce ai acolo?" iar el răspunde cu un zâmbet larg: "O veveriţă violonistă!" Îşi scoate mâinile din buzunare, face câteva gesturi pe ritm, apoi îl ia de braţ pe amicul curios şi îl conduce în paşi de dans.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer