05.06.2013
Editura Marineasa
Pr. John A. McGuckin
Semnele Împărăţiei. Antologie de studii biblice şi patristice
Editura Marineasa, 2003

Traducere de Marian Rădulescu
Ediţie îngrijită de Constantin Jinga


Citiţi un fragment din această carte.

*****
Intro

Pr. Prof. Dr. John Anthony McGuckin a studiat filosofia şi teologia la Universitatea din Londra, după care şi-a desăvârşit studiile cu o teză de doctorat, susţinută la Universitatea din Durham (Marea Britanie), referitoare la interferenţele dintre teologie şi politică din timpul epocii constantiniene. În anul 1986 devine fellow al Societăţii Britanice Regale de Arte, iar în 1996 al Societăţii Regale de Istorie. În aceeaşi perioadă, predă Teologie Patristică şi Bizantină la Universitatea din Leeds (Marea Britanie). În prezent, este profesor de Istorie Bisericească şi de Istoria Religiilor la The Union Theological Seminary, respectiv Universitatea Columbia din New York, precum şi preot al Bisericii Ortodoxe Române, fiind hirotonit diacon în anul 1995, la mănăstirea Rohia, şi înălţat în treapta preoţiei în anul 1996, de către I.P.S. Serafim Făgărăşanul. Recent, Pr. Prof. Dr. John A. McGuckin a fost ales de către Academia Regală Norvegiană pentru a participa la programele internaţionale de cercetare ale Centrului de Studii Superioare din Oslo, programe dedicate studierii principiilor estetice specifice perioadei de formare a culturii creştine timpurii. Pr. Prof. Dr. John A. McGuckin este autor a peste 60 de studii si articole publicate în întreaga lume, precum şi a 11 cărţi fundamentale de teologie, dintre care enumerăm: Sf. Chiril al Alexandriei: controversa christologică (1994); Sf. Grigorie de Nazianz: o biografie intelectuală (Saint Vladimir Seminary Press, 2001 - lucrare nominalizată pentru premiul Pollock); Cartea capetelor mistice (Shambhala, 2002) ş.a.

Prefaţă

Este o mare bucurie să asist la apariţia acestei ediţii de studii istorice şi teologice, scrise pe parcursul a mai mulţi ani şi adunate acum în două volume la Editura Marineasa. Privind acum la toate articolele reunite, ele îmi apar ca o reuniune de familie, în care ai în faţa ochilor acele feţe mici aşezate de-a lungul unei mese lungi, ştiindu-te responsabil întrucâtva pentru ele. Unele îmi sunt încă "dragi copii", intelectual vorbind, în vreme ce altele s-au îndepărtat poate, devenind "problematice", asemenea adolescenţilor rebeli. Fiecare se schimbă şi maturizează, atât ca gândire, cât şi ca om, nu întotdeauna în ordinea cuvenită, ci potrivit capacităţii sale de discernământ. Sper ca cititorul să primească aceste studii variate ca pe nişte încercări sincere de a interpreta câteva din fazele importante ale vieţii Bisericii noastre.

Eseurile de faţă nu şi-au propus nicidecum să fie nişte răspunsuri definitive; le-am scris în şi cu bucuria de a încerca să desluşesc taina iubirii şi prezenţei lui Dumnezeu pentru lume, prin convulsiile istoriei şi meandrele - adesea mai întortocheate - conştiinţei omeneşti. Bucuria acestei apariţii este sporită de faptul că prima ediţie a colecţiei mele de eseuri este în limba română, fiind parte dintr-un demers dinamic, cu sediul în România, de a reînnoi activitatea culturală şi religioasă, atât de crunt oprimată în ultimele decenii, dar care a marcat Ortodoxia românească în toată istoria ei. Bucuria mea de a fi astfel prezentat, fără nici un merit lingvistic personal (mulţumiri sincere traducătorului şi editorului), drept autor "român" este profundă şi o trăiesc, mărturisesc, cu un cert sentiment de nevrednicie. Am primit atât de mult de la oamenii din România, de la Biserica românească, încât acest dar pe care îl ofer este mult prea neînsemnat.

Drumul meu spre Ortodoxie avea să se schimbe radical când am vizitat pentru prima dată ţara, în 1996, cu ocazia unui program universitar. În timpul acelei colaborări cu prieteni dragi din clerul român aveam să devin diacon, în cadrul unei slujbe de neuitat, ţinute de Episcopul Iustinian Chira într-un sat transilvănean. Şederea mea ulterioară la Rohia (acel mic Athos de lângă Satu Mare), printre oameni simpli şi joviali, mi-a oferit noi perspective asupra realităţii trăite a Ortodoxiei, care continuă şi azi să rămână importante pentru mine. Călătoriile ulterioare prin ţară, vizitarea câtorva facultăţi de teologie şi mănăstiri mi-au arătat cât este de dinamică, de plină de credinţă şi ce potenţial uriaş se ascunde în Biserica românească. După o întâlnire cu Preafericitul Patriarh Teoctist şi Arhiepiscopul Serafim la Bucureşti, care mi-au dat binecuvântarea lor, aveam să fiu hirotonit preot, un an mai târziu, în cadrul Arhidiocezei de apus a Bisericii Ortodoxe Române în Europa. Să fiu preot este o mare onoare pentru mine, în special preot al Patriarhiei Române, deşi, ca anglo-irlandez trăiesc şi slujesc în America. În aceste timpuri de profunde schimbări şi încercări pentru atâtea şi atâtea popoare, când Biserica cunoaşte şi ea una din cele mai grave crize din lunga sa istorie, se impune, mai mult decât oricând să avem un spirit de zel misionar, îmbinat cu ascuţime intelectuală, viziune culturală şi un înalt simţ al integrităţii, pe care le regăsim în opera şi vieţile Părinţilor Bisericii. Cufundaţi în studiul Bibliei şi al scrierilor gânditorilor contemporani, ei au reuşit să facă apologia creştinismului sub forma unei cântări ale cărei forţă şi farmec încă inspiră şi susţine Biserica până în ziua de azi. Dar simpla repetare a formulelor patristice nu e de ajuns, aşa cum Pr. Georges Florovski a arătat deja cât se poate de elocvent. Ceea ce se cere este o asimilare totală a Telos-ului patristic, acel ţel prin care Lumea este pusă în slujba lui Hristos, nu în ultimul rând prin cele mai înalte niveluri de comunicare intelectuală. Astfel, locul dezbaterilor noastre vor fi atât Universităţile, cât şi mass media literară şi vizuală: un nou Areopagus pentru o lume nouă.

Sper ca prezentele eseuri vor fi înţelese în acest spirit, ca o pietricică pe un munte de pietre pe care părinţii noştri le-au clădit, mărturisind Evangheliile de-a lungul veacurilor. Am dorit ca ele să fie un semn de viaţă, un semn al prezenţei şi, nu în ultimul rând, un semn de recunoştinţă faţă de dragul pământ al României.

Pr. John McGuckin.

Cuprins

Cuvânt înainte
Prefaţa autorului

Partea I: Studii biblice
Semnele Împărăţiei - un studio asupra inspiraţiei divine
Apocalipsa şi eschatologia ortodoxă

Partea a II-a: Studii bizantine
Conceptul de ortodoxie în creştinismul străvechi
Moştenirea celui de-al treisprezecelea apostol
Teologia icoanei şi legitimitatea puterii în Bizanţul secolului al VIII-lea
Paradoxul Fecioarei-Theotokos
Eschaton şi Kerygma

Partea a III-a: Studii ascetice
Monahismul în experienţa latină şi în cea bizantină
Ascetismul creştin şi şcoala din Alexandria
Străini şi cetăţeni de aiurea
Rugăciunea inimii în tradiţia patristică şi bizantină timpurie.

0 comentarii

Publicitate

Sus