08.12.2013
Fiecare final de an vine cu o cercetare a timpului scurs. S-au întâmplat lucruri extraordinare, evenimente unice? Au fost doar mărunte fapte de zi cu zi, cărora nu le-am acordat prea mare importanță? Dar dacă chiar ele țineau sâmburele întâmplării nepereche și de abia acum, când se apropie artificiile de miez de noapte, ne surprind cu frumusețea lor delicată sau frustă?

A fost 2013 un an sinuos, ca șarpele al cărui simbol îl poartă? Sau ne-a condus pe căile bune ale speranței bine dozate și ale înțelepciunii ceasurilor din zori? De-a lungul acestui an, în jurul nostru, vieți obișnuite au primit parcursuri uimitoare, căi vechi și adânc bătute au rămas neumblate, pentru că drumeți curajoși au găsit altele, noi și mai puțin rigide. Exemplele (ce binecuvântare!) sunt multe.

Pentru noi și o mare parte din planetă, numele cardinalului Bergoglio nu semnifica mare lucru, dar lucrurile s-au schimbat cu totul când, în martie 2013, a devenit primul papă iezuit, Francisc, și mai ales când a rostit cinci simple cuvinte: "Cine sunt eu să judec?".

"Vreau ca fiecare fată, fiecare copil, să fie instruit" - au fost alte vorbe care au făcut înconjurul lumii și aparțin unei pakistaneze care fusese ținta vie a puștilor talibane, pentru vina de a vorbi public în favoarea dreptului la educație refuzat femeilor. Malala Yousafzai avea atunci abia 15 ani și un an mai târziu, în 2013, era nominalizată la Premiul Nobel pentru pace.

Berlinala și-ar fi aplaudat câștigătorii în deplină liniște, pentru că ecoul nu s-ar fi auzit decât în puține văi mioritice, dacă juriul n-ar fi ales în 2013 să ne inunde cu un val de emoție bună, propagat prin toată rețeaua de comunicații și toate gurile prezentatorilor de știri, acordând filmului Poziția copilului dreptul de a pleca înapoi, în țara vânătorii de lux, cu Ursul de Aur.

Iar noi, LiterNet.ro, am împlinit 12 ani de activitate și am ajuns (pe Facebook, căci știm că în realitate sunt chiar mai mulți) la 20.000 de prieteni care ne răsplătesc cu aprecierea și comentariile lor, pentru care facem zi de zi călătoria prin povestiri și poezii, filme și teatru, cărți și muzică, evenimente culturale de pe toate continentele unde ajungem cu piciorul sau ne poartă doar gândul.

Acestea sunt doar câteva puncte pe care am ales să ne construim argumentul-invitație pentru voi, cititorii sau colaboratorii noștri, de a ne povesti bucuriile și întâmplările din zilele magice sau doar obișnuite, cu care v-a îmbogățit anul 2013. Fie că e un top, fie doar o etalare de lucruri care au umplut cu soare o zi mohorâtă, așteptăm poveștile voastre despre zilele / oamenii / filmele / cărțile / piesele de teatru / muzicile / întâlnirile / întâmplările care v-au luminat anul, pe adresa [email protected] (în word, cu diacritice). Ca să le împărtășim tuturor!

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus