08.12.2013
Fiecare final de an vine cu o cercetare a timpului scurs. S-au întâmplat lucruri extraordinare, evenimente unice? Au fost doar mărunte fapte de zi cu zi, cărora nu le-am acordat prea mare importanţă? Dar dacă chiar ele ţineau sâmburele întâmplării nepereche şi de abia acum, când se apropie artificiile de miez de noapte, ne surprind cu frumuseţea lor delicată sau frustă?

A fost 2013 un an sinuos, ca şarpele al cărui simbol îl poartă? Sau ne-a condus pe căile bune ale speranţei bine dozate şi ale înţelepciunii ceasurilor din zori? De-a lungul acestui an, în jurul nostru, vieţi obişnuite au primit parcursuri uimitoare, căi vechi şi adânc bătute au rămas neumblate, pentru că drumeţi curajoşi au găsit altele, noi şi mai puţin rigide. Exemplele (ce binecuvântare!) sunt multe.

Pentru noi şi o mare parte din planetă, numele cardinalului Bergoglio nu semnifica mare lucru, dar lucrurile s-au schimbat cu totul când, în martie 2013, a devenit primul papă iezuit, Francisc, şi mai ales când a rostit cinci simple cuvinte: "Cine sunt eu să judec?".

"Vreau ca fiecare fată, fiecare copil, să fie instruit" - au fost alte vorbe care au făcut înconjurul lumii şi aparţin unei pakistaneze care fusese ţinta vie a puştilor talibane, pentru vina de a vorbi public în favoarea dreptului la educaţie refuzat femeilor. Malala Yousafzai avea atunci abia 15 ani şi un an mai târziu, în 2013, era nominalizată la Premiul Nobel pentru pace.

Berlinala şi-ar fi aplaudat câştigătorii în deplină linişte, pentru că ecoul nu s-ar fi auzit decât în puţine văi mioritice, dacă juriul n-ar fi ales în 2013 să ne inunde cu un val de emoţie bună, propagat prin toată reţeaua de comunicaţii şi toate gurile prezentatorilor de ştiri, acordând filmului Poziţia copilului dreptul de a pleca înapoi, în ţara vânătorii de lux, cu Ursul de Aur.

Iar noi, LiterNet.ro, am împlinit 12 ani de activitate şi am ajuns (pe Facebook, căci ştim că în realitate sunt chiar mai mulţi) la 20.000 de prieteni care ne răsplătesc cu aprecierea şi comentariile lor, pentru care facem zi de zi călătoria prin povestiri şi poezii, filme şi teatru, cărţi şi muzică, evenimente culturale de pe toate continentele unde ajungem cu piciorul sau ne poartă doar gândul.

Acestea sunt doar câteva puncte pe care am ales să ne construim argumentul-invitaţie pentru voi, cititorii sau colaboratorii noştri, de a ne povesti bucuriile şi întâmplările din zilele magice sau doar obişnuite, cu care v-a îmbogăţit anul 2013. Fie că e un top, fie doar o etalare de lucruri care au umplut cu soare o zi mohorâtă, aşteptăm poveştile voastre despre zilele / oamenii / filmele / cărţile / piesele de teatru / muzicile / întâlnirile / întâmplările care v-au luminat anul, pe adresa [email protected] (în word, cu diacritice). Ca să le împărtăşim tuturor!

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri

Publicitate

Sus