Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Povestiri minimaliste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Viaţa într-un acvariu


Manu Anghelescu

03.02.2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Swimming in a fishbowl, year after year...[1]
Nu-i chiar aşa de rău să trăieşti într-un acvariu. Până la urmă cu toţii ajungem acolo. Spaţiul, fie el virtual sau real, e finit. Iar dincolo de spaţiu...Ei bine, asta-i altă mâncare de peşte. Apropo de peşti. Mă uit la vietăţile aparent lipsite de griji din minusculul acvariu aflat în nu cu mult mai marele nostru spaţiu locatar şi mă gândesc că nu le poate fi prea rău din moment ce par atât de relaxate. Şi ei şi ele. E destul de clar. Oricât am călători şi oricât am lua-o în dreapta sau în stânga destinului, tot în aceeaşi perimetri ajungem să ne desfăşurăm. Da, nu e chiar aşa de rea viaţa în acvariu. Acolo pot face muzică, artă, mă pot juca, pentru că imaginaţia e infinită. Sau cel puţin aşa zic oamenii ştiinţelor mai exacte decât cele pe care le cunosc personal. Aşa că ajung să mă obişnuiesc cu ideea de acvariu, de spaţiu limitat, în care tu devii infinit. Tu şi gaşca ta de parteneri: de joacă, de plâns, de râs, de tracţiuni, tăiat legume, fiert lapte, spălat podele, curăţat zăpezi, croşetat abstracţiuni sclipicioase, apăsat clape mozartiene, clape spy trance şi câteodată blues-iene. Under construction, oraşul mă ţine în priză. Înot cât pot de cu spor în acelaşi spaţiu cu vitrine murdare.
 
Singurătatea verticalelor[2]
Conturul crestelor se văd doar în poze pierdute prin hard-disk-uri poleite cu praf de glorie. Şi nu-mi vine să şterg praful stelar de pe ele, cu atât mai puţin să mă pun să printez o parte din ele. Ce să mai fac cu acele apusuri colorate, adunate de pe vârfurile îngheţate? Mi-ar înfunda cu totul oxigenul din acvariul transparent. Atunci n-aş mai avea acces deloc la viaţa de afară. La acea realitate care îţi taie respiraţia de fiecare dată când crezi că pe tine nu te poate atinge, că pe tine te protejează stratul gros de sticlă care îţi tine şi de cald şi de foame. Şi numai ce ai îngurgitat biluţele colorate, aşa, cu burta plină, sub lampa acidă, şi te crezi relaxat pe un nisip de zahăr brun. Atunci, cu jumătate de conştiinţă freudiană, vezi valuri retrăgându-se şi pregătindu-se de invazie. Ai vrea să fii atunci într-un acvariu roz: "ţi-am spus să te pregăteşti pentru valuri negre, dar nu m-ai ascultat."
 
Jam On Fish[3]
Da, cam aşa stă treaba în acvariul nostru plutitor. Continuăm cu înotatul, ne scăldăm în ape călduţe, ne mai ascundem după deget, nu vedem bârna din propriul ochi, ne credem nemuritori, etcetera, etcetera. Noroc cu hrănitorul automat. Ce s-ar face peştii noştri fără el, mai ales că sunt nevoiţi să fie de capul lor câteva zile pe săptămână? Ar muri de foame, că văd că de lipsă de atenţie nu par să sufere aşa de tare. Sau poate că la ei telepatia funcţionează mai bine ca la noi: mă gândesc la peştele cu burtă mare - el prinde vibraţia şi deodată se simte mai bine. De aici şi jocul nostru de-a improvizaţia: Jam On Fish. Şi noi ca şi ei, ne cântăm trăirile, în aceleaşi armonii, dar într-o infinitate de variante (ce bine ca s-au inventat instrumentele muzicale electronice!). Aşa putem la infinit să ne jucăm ideile, să avem flow-uri, să zâmbim în faţa unei armonii reuşite, să ne mirăm de propria dexteritate muzicală, să trance-mitem o undă de speranţă. Da, nu e deloc rea viaţa în acvariu. Vi-o recomand cu căldură, mai ales în cazuri de imobilitate spaţială. Încercaţi şi acasă. Şi, da, nu uitaţi să improvizaţi. Câteodată iese bine. Underwater love. Pe curând!

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Învierea de weekend (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Înainte de furtună (Herculane Climbing Open 2017, The Valley Uprising) (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Fenomenul escaladă (Câmpuşel Climbing Festival, 25-27 august 2017, Uricani) (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Consumatorii de utopii (Samsara Festival, 2017) (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimul vis lucid (3.6/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Visăreasa-n colţul blocului
Sageata Totul pe alb


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer