Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Povestiri minimaliste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Arca lui Noe


Manu Anghelescu

04.08.2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
De la Pi la Noah

Nu ştiu cum sunt alţii... Ba ştiu. Adică tocmai am aflat. Unii oameni vor să trăiască exact aşa cum au trăit în trecutul loc confortabil. Adică într-o stare generală de conflict. Nu mi-a venit să cred, dar m-am lămurit că nu poţi forţa omul să vrea linişte şi pace când el s-a obişnuit cu cearta şi scandalul. Asta ştie el, asta face. Şi oricine ar îndrăzni să intervină devine un inamic de neiertat. Da, nu vorbesc din filme, deşi numai ce am văzut Noah al lui Aronofsky - (diferenţa dintre primele sale filme cu actori necunoscuţi şi buget redus - cele mai bune după părerea mea - şi cele recente, cu actori hiper-cunoscuţi şi bugete uriaşe este izbitoare - Pi şi Noah nu au nimic în comun, în afară poate de un iz de SF spiritualo-ezoteric). Vorbesc din propria realitate care atunci când ajunge să se intersecteze cu realităţile altora se izbeşte de nişte stâlpi de înaltă tensiune care ajung să se descarce taman în capul idealisto-justiţiar. De unde trag concluzia, cu coada între picioare, că proverbul acela cu înţeleptul care tace e pe bune. Deci, da? Să nu vrei să ştii cum e frumosul, calmul, o vorbă de duh la un foc de tabără? Ei bine, sunt şi astfel de oameni. Şi dacă ar fi să zică şi Noah ceva, probabil că le-ar spune că nu au ce căuta la el în arcă. După care el însuşi ar avea idei dubioase şi ar începe să se îndoiască de propria conduită morală. Pentru că trebuie să înţelegem că nu putem fi buni în totalitate, aşa cum nu putem fi răi întru totul. Aşa suntem noi, o plăsmuire a echilibrului suprem, în care paradoxul alegerii devine cea mai grea corvoadă.

The paradox of choice

Apropo de asta, mă uitam la un filmuleţ pe TED Talks - On the paradox of choice - în care profesorul Barry Schwartz explică această anomalie a minţii umane: dorinţa de a avea cât mai multe opţiuni şi suferinţa pe care prea multe variante o poate produce unei minţi programate să funcţioneze în nişte parametrii finiţi. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai mare îndoiala legată de succesul alegerii perfecte. Oare mi-am ales cea mai bună reprezentare a vieţii ideale? Puteam să-mi aleg un partener mai potrivit sau poate mi-am ratat cariera nefăcând facultatea care trebuia? Mda, de câte ori nu ne trec prin cap astfel de îndoieli ciudate şi de câte ori nu suntem forţaţi să alegem răul cel mai mic.

Shanti, shanti

Încet, încet, las din nou realitatea să curgă. După o săptămână plină-ochi de tot felul de bifări ale realităţii înconjurătoare, ajung din nou la concluzia trasă telepatic în Varanasi: Universul ştie mai bine. Deşi ştiu că de multe ori trebuie să-l ajut şi eu să se alinieze în direcţia pe care o simt cea bună. Dar, oricum, aţi înţeles ideea. Sper că şi eu (vorba lui Oscar Wilde, " câteodată sunt atât de inteligent încât nici eu nu înţeleg o vorbă din ce spun"). De acum nu mă mai bag unde nu-mi fierbe oala. Îmi văd de gătelile mele şi trec mai departe. Mă implic doar atunci când ştiu că este nevoie de ajutorul meu. Până atunci, ca şi Noah, mă pregătesc de închis porţile arcei, ca să mai pot salva ce e de salvat.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
2 comentarii

 • Nu vrea, nu tace
  Felicia, 04.08.2014, 09:26

  Omul nu vrea, ci tinde, sa duca tipul de viata care ii este familiar. La fel cum, daca ti-ai pierde mainile, ar fi foarte greu si ar dura sa inveti sa faci lucruri cu picioarele, e greu sa inveti sa capeti o alta identitate emotionala si sa stii sa functionezi intr-o realitate emotionala total diferita.

  Din haosul ciocnirii realitatilor se intampla schimbarea si evolutia.

  Inteleptul tace prin aceea ca nu vorbeste pentru altii si in locul altora. Oamenii evolueaza numai in ritm propriu si cu ingrediente proprii. Ca in natura. Se planteaza samanta - care apoi are nevoie de timp si conditii proprii pentru a ajunge fruct.

  • RE: Nu vrea, nu tace
   Manu Babescu, 07.12.2014, 11:07

   Mersi frumos, Felicia. Foarte bine spus.

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am fost la Bohemian Rhapsody (5.0/5 - 10 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mer (4.8/5 - 8 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Învierea de weekend (5.0/5 - 7 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Înainte de furtună (Herculane Climbing Open 2017, The Valley Uprising) (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Fenomenul escaladă (Câmpuşel Climbing Festival, 25-27 august 2017, Uricani) (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata autoficţiuni
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata Praful de pe tobă
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer