Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un strop de bunăvoinţă


Marian Rădulescu

22.08.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Perioada campaniei electorale anunţă, invariabil, inflamarea sentimentelor naţionale. Ba chiar şi religioase. Unii lideri politici (şi nu numai) nu ezită să-şi transforme în capital electoral identitatea - formală - de creştin ortodox, pe lângă - evident - virtutea de "bun român". "Mulţi, dar proşti" spune Moţoc; "Proşti, dar mulţi" îi răspunde Lăpuşneanul. Caţavenci suntem - măcar în zilele fierbinţi din timpul alegerilor - cu toţii. Sau nu. Pentru că mai există o anumită parte a "norodului" care - cu timp şi fără de timp - vrea cu tot dinadinsul să o rupă cu trecutul, să-şi proclame neobosit "năpârlirea" şi asumarea noii identităţi. Dacă se poate, cea nord-americană, de tip melting pot.

Îmi amintesc o discuţie avută cu o româncă în Marea Britanie. Dorea să fie cât mai british, cât mai "modernă", mai "de-a lor". Nu mai ştiu cum a venit vorba despre filmul Moromeţii. Filmul (ca şi cartea) îi producea silă nu prin lipsa calităţilor artistice, simplul fapt că "e cu ţărani" o îngrozea şi-i stârnea oroare. Până la un punct, e de înţeles dorinţa de "emancipare" a celor care au ales să pună un alt început vieţii lor, în străinătate. Asumarea noii "identităţi" e mai uşoară atunci când te dezbari, ca de ciumă, de tot ceea ce te leagă de patrie: credinţa strămoşilor, copilăria, şcoala, familia. Limba maternă însăşi devine o povară. Aud câteodată pe unii care spun că nu vor să o mai vorbească pentru că le "face rău". Şi pentru că e dureros (dacă nu cumva cu neputinţă) a şterge cu buretele totul, a te preface că toate acestea nu au existat, mulţi găsesc un ţap ispăşitor în, vai, abstracta noţiune de ţară. Aceeaşi ţară căreia i se aduc deşănţate osanale de politicieni şi votanţi ultrasensibili la discursul naţionalist. Ea, ţara, este pricina tuturor relelor, ea, ţara, este iadul. Ea, ţara, devine o obsesie, un cal de bătaie. Pentru birocraţia ei, pentru "infernul comunist", pentru un fantasmagoric regim terorist, uitând (sau neştiind) că "tirania Puterii, dictatura, opresiunea, totalitarismul", dar şi "prefacerea libertăţii în nebunie, desfrâu, dezmăţ, anarhie" (Nicolae Steinhardt) sunt la fel de vătămătoare.


OK, România - din 1944 până în 1989 - a fost o închisoare. Dar chiar şi aşa, dacă atunci când o părăseşti te alegi cu sentimente de acreală, "închisoarea şi suferinţele au fost de haram". O spune un evreu care s-a creştinat - clandestin - într-una din puşcăriile politice de la începutul anilor '60, care s-a declarat "sută-n sută evreu şi mie-n sută român". Sigur, ţine de constituţia sufletească a fiecăruia în parte, ţine de o anumită zestre (familie, educaţie, împrejurări etc.) de care dispune fiecare. Şi mai ales de o "nebunie" numită bunăvoinţă. Numai aşa rezultatul poate fi "un complex de linişte şi de înţelegere şi de scârbă faţă de orice silnicie şi şmecherie". Numai atunci - scrie Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii - "închisoarea şi suferinţele au fost spre folos şi ţin de căile nepătrunse pe care-i place Domnului a umbla". Pentru că "puterea de a iubi, la ieşirea din închisoare, trebuie să fi crescut în proporţii de necrezut".
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
3 comentarii

 • 1944-1989
  aleatoriu, 23.08.2015, 17:57

  Daca acceptam ca in cei ani Romania a fost o inchisoare, cum sa ii numim pe cei care au putut sa calatoreasca in tarile "capitaliste", au avut privilegiul studiilor externe, iar in tara au trait bine, unii chiar foarte bine?
  Erau membri ai conducerii "inchisorii", gardieni? Toti?

  Le acordam "un strop de bunavointa"?

 • 1944-1989
  aleatoriu, 22.08.2015, 18:24

  Romania intre 1944- 1989 nu a fost o inchisoare. Nu cred ca e expresia potrivita. Desi nu am trait toata acea perioada, cred ca unii dintre ani au fost teribili, altii grei sau foarte dificili, dar nu a fost o supravietuire in masa, a fost o deplina traire cu multe momente de fericire.

  Cei care isi renega tara si limba in care s-au nascut, fac nu numai un pacat dar arata ca sunt fiinte nevolnice si snoabe.

  • RE: 1944-1989
   Razvan Penescu [membru], 23.08.2015, 15:08

   Cred că România chiar a fost o închisoare, din moment ce libertatea de a ieşi din ea era drastic limitată, iar vieţuirea în ea era mereu controlată, decizia asupra evoluţiei vieţii fiind în altă parte decît la fiecare individ în parte. Este chiar definiţia închisorii.

   În ce priveşte existenţa unor momente de fericire, da, au fost şi din acelea. În marea lor majoritate personale şi net mai puţine decît ar fi fost într-o ţară normală.

   Renegarea ţării şi a limbii cred că e, uneori, o chestiune personală şi care poate fi tare dureroasă. Nu cred că e o decizie uşoară pentru nimeni. Oricum, nu cred că e excesiv de răspîndită, cel mult poate fi vorba despre o ignorare a acestora. Uneori la fel de dureroasă, indiferent cum pare de la suprafaţă.

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Trotineta şi dovleacul, Virginia Burduja (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adulţi, liniştiţi-vă!, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ce fel de foame este aceasta?, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Despre prostie la români (I), Lucian Ţion (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum ne-am cunoscut înainte de pandemie, Mihaela Pascu-Oglindă
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer