18.10.2014
Femeile au anumite privilegii, aşa că Bunica a intrat prima pe uşă:
- Unde este Steluţa-Cosânzeana mea?

Auzind glasul ei fetiţa a venit în fugă să-şi ia în primire drepturile. Apariţia bunicilor este mereu însoţită de o surpriză, de obicei dulce şi preparată după gustul prinţesei. Însă Bunicul a ajuns la concluzia că şi-a îndeplinit obligaţiile unui bărbat politicos, dar discriminat, aşa că s-a furişat pe lângă braţele nevestei sale întinse spre nepoţică. A pus mâna pe "pradă", întorcându-se de două ori în jurul axului său cu fetiţa agăţată de gât:
- Pupic mare-mare să răsune casa!
- Ţi-ai pierdut minţile? O să dărâmaţi ceva! Te comporţi de parcă ai avea mintea unei orătănii! - a bombănit bunica.

Degeaba. Nu a predat nepoţica balaurei de casă până nu a primit câteva zeci de pupici. Steluţa ştia de ce se agaţă îndelung de gâtul lui. Bunica, transformată în ponei, a dus-o în patru labe în sufragerie, ca să arate că ea are mai multă minte decât o găină.

În timp ce Mama povestea cum se simte în ultimele zile ale sarcinii, Steluţa-Cosânzeana s-a schimbat rapid, să-şi arate rochiţa cea nouă, albastră, cu soare şi stele. Sfaturile materne ale Bunicii au luat sfârşit brusc, pentru că trebuia s-o aranjeze un pic, să arate perfect, aşa că Mama s-a dus în bucătărie, să facă o cafea. Însă a apărut imediat în uşă, când prinţesa casei a început să recite o poezie. Cafeaua mai poate aştepta.
- Şi aştepţi cu nerăbdare să ai un frăţior? - a luat-o în braţe bunicul, după ce spectacolul a ajuns la sfârşit.
- Daaaa! Trebuie să-l învăţ să deseneze, să coloreze, să se joace cu...
- Au! - a întrerupt-o brusc Mama, apucându-şi burta cu mâna dreaptă. - Cred că...
- Ionel, cheamă salvarea! - a strigat Bunica. - Ai totul pregătit?
- Este în geanta de lângă dulap!

După ce a pus la loc receptorul, Bunicul a luat-o în braţe pe fetiţa vizibil speriată de panica adulţilor.
- Mama se duce acum în spital, unde nenea doctor îl scoate pe frăţiorul tău din burta ei. Va sta acolo câteva zile. Noi rămânem cu tine, până când Mama vine acasă cu Dani.

Steluţa, ţinându-se de mâna lui Tata, întreba de două ori pe minut:
- Când vine Mama cu Dani?

Într-un final, cei doi au apărut pe treptele Maternităţii.
- Mamaaa! Daniiii! - a exclamat fetiţa.
- Aşteaptă aici, lângă maşină! - i-a spus Tata, apoi a dat drumul la mânuţa fetiţei, şi a făcut câţiva paşi grăbiţi, să ia bagajul din mâna soţiei. Ajuns înapoi a trântit geanta în portbagaj, apoi a deschis portiera maşinii, apucând mânuţa fetiţei, îndrumând-o spre cealaltă uşă.

Steluţa a făcut ochi mari, când Mama, în loc s-o pupe, ca de obicei, şi-a pus degetul pe gură:
- Pst! Să nu-l trezeşti!
- Urcă-te cu grijă! - a atenţionat-o şi Tata.
Curiozitatea însă era mai mare decât supărarea. Cei drept nici Tata nu a primit pupic de la Mama...

- Du-te şi joacă-te, până îl punem pe frăţiorul tău în pătuţul lui! - i-a spus Tata Steluţei când au ajuns acasă, apoi l-a luat pe Dani din braţele Mamei, ca ea să mai aranjeze un pic aşternutul. Bărbaţii nu pot face nimic cum trebuie!
"În pătuţul luuui? Păi acela este al meu! Bine, bine, eu am primit altul, am acceptat să doarmă acolo, dar nu era vorba, că va fi al lui!" - a urmărit Steluţa suspicioasă operaţiunile. "Mama nu m-a pupat nici până acum..." Nu a apucat să dea glas frustraţiilor, pentru că Dani, cum s-a simţit transferat din braţe în pat, s-a trezit şi a început să urle:
- Oa, oa, oaaa!
- Ţi-am spus să-l pui cu grijă! - a devenit Tata instantaneu ţap ispăşitor. Însă teroristul nu a tăcut, nici legănat în braţele Mamei, nici după ce i s-au schimbat scutecele.

Soneria a anunţat sosirea bunicilor. Steluţa a fugit să deschidă uşa, dorind să anunţe marea veste: Mama şi Dani au ajuns acasă! Are un frăţior!

Însă Bunica, nerăbdătoare, a încercat clanţa, şi uşa s-a deschis. A intrat val-vârtej. Steluţa a rămas stupefiată când şi Bunicul a trecut pe lângă ea, fără s-o bage în seamă. Nerăbdarea era oarecum de înţeles. De două generaţii nu s-a născut băiat în familie! Prinţesa de adineauri i-a urmat cu inima strânsă. Din geanta Bunicii însă în locul prăjiturilor preferate, au răsărit hăinuţe de bebeluş de culoare albastră, timp ce "maşina urlătoare" a tăcut imediat, după ce şi-a atins scopul: sânul matern.
- Ce copil frumos e! - a exclamat Bunicul. - Şi ce isteţ suge!
"Ce mare scofală! Fiecare bebeluş ştie să sugă!" - a bombănit Steluţa.

Între timp Tata a deschis sticla de şampanie franceză. Un asemenea eveniment nu se poate sărbători cu orice lichid de doi bani! Între timp Steluţa stătea în spatele adulţilor simţită trădată.
- Am învăţat azi la grădi o poezie nouă! - a făcut Steluţa o ultimă încercare disperată să atragă atenţia asupra ei, dar nimeni n-a băgat-o în seamă. De ar avea şi puteri ca personajele din poveste... l-ar transforma într-o broască respingătoare pe... pe acest... Nu a găsit în vocabularul propriu o etichetă adecvată, care să-i exprime sentimentele. Din cauza lui nimeni nu o mai iubeşte... Nimeni nu se mai uită la ea... Nimeni nu o mai vrea... Făcând câte-un pas mic în spate s-a retras tot mai departe de trădători, de parcă ar fi încercat să dispară tiptil de acolo, unde a devenit inutilă, chiar persona non grata. La un moment dat a cotul ei a atins un obiect, după care o voce a spus:
- Mam-ma!

Era păpuşa Dani, pe care a primit-o atunci, când Mama a aflat, că poartă în pântece un băiat. Până azi a fost preferata ei. Însă azi "mămica" în loc să-l ia în braţe, i-a sucit gâtul. Degeaba a strigat disperat pentru ultima dată după ajutor. Văzându-şi păpuşa în bucăţi, pe Steluţa a cuprins-o spaima. Oare ce pedeapsă va primi acum, având în vedere, că nimeni nu o mai iubeşte? Încercând să părăsească în fugă locul crimei, a dărâmat scaunul pe care Mama a pus cremele, uleiul şi alte obiecte necesare la punerea în curat a unui nou-născut. A fost o mare greşeală să nu înşurubeze la loc capacul sticlei de ulei...
- Uite Stela, ce ai făcut! - s-a revărsat furia adulţilor asupra ei. De ce nu eşti atentă?

Oare, după ce îşi ispăşeşte pedeapsa şi îşi cere iertare, promiţând printre lacrimi că niciodată nu o să mai fie rea, o s-o ia cineva în braţe? Măcar pentru un moment...

0 comentarii

Publicitate

Sus