08.09.2004
Alexandra Târziu
Fapte bune cu Lisa şi alte 12 moralităţi
Editura Compania, 2004




Citiţi un fragment din această carte.


*****


A fost odată o lume cu trei dimensiuni clare, cu o istorie şi o morală. De cîtăva vreme însă, numărul dimensiunilor ei creşte vertiginos prin ceaţă, istoria şi morala se fac tot mai relative. Cine vrea să mai găsească totuşi niscaiva puncte fixe - periculoase şi ele, cum ştim - e îndrumat, culmea, spre Paradis sau spre Infern, adică tocmai către cele mai puţin verificabile creaţii ale spiritului. Dar n-o fi oare spiritul ăsta lucrul cel mai sigur din Univers ?

Ia te uită ce-am ajuns să vorbim! În fond, vina nu e a noastră, ci a Alexandrei Târziu. Uimirile ei, fermecătoare şi treze, umorul ei, vădit dar nedeclarat, un sarcasm ca un smash pe care-l cheamă terenul gol din faţa jucătorului se aplică asupra noii populaţii pămîntene formate din strategi, impostori, clovni, transsexuali, agenţi umanitari şi de alte felurite "orientări" care împing înainte lumea pe un făgaş neliniştitor.

(Adina Kenereş)

*****


Editura Compania are priceperea să publice cărţi care pot fi trecute cu vederea doar dacă eşti rău-voitor sau superficial. Ultimul titlu al editurii este semnat de Alexandra Târziu şi se intitulează Fapte bune cu Lisa şi alte 12 moralităţi.

Cei care cunosc istoria literaturii române contemporane ştiu cine este autoarea. Până să părăsească ţara a publicat destul pentru a-şi contura profilul. Adina Kenereş, redactorul cărţii, spune despre ea că frecventează proza de aproape 45 de ani. Semnalăm în urmă cu un an apariţia cărţii America, pantoful Cenuşăresei, tot proză scurtă, în care autoarea este destul de critică faţă de realitatea nord-americană. Într-un anume fel observaţiile Alexandrei Târziu sunt înrudite cu ceea ce scrie Ovidiu Hurduzeu. Cu diferenţa că aceasta din urmă se exprimă într-un ton eseistic tranşant, prima învăluie delicat şi ambiguu, realizând povestiri cu sens moralizator, dar deloc teziste. Ele nu sunt demonstrative şi nu sfârşesc într-o pretinsă înţelepciune seacă.

Cel mai bun text mi s-a părut cel care dă titlul volumului Fapte bune cu Lisa. Sunt reluate cu persuasiune artistică isprăvile unei tinere, care, sătulă de o viaţă pasivă, colindă planeta, înscriindu-se în tot felul de detaşamente ba ale Crucii Roşii Internaţionale, ba ale menţinerii păcii în diferite zone fierbinţi de pe glob. Va cunoaşte astfel în Bosnia un român din Galaţi de care se va îndrăgosti, dar dragostea lor stă sub semnul precarităţii şi se topeşte aşa cum şi lumea aceasta, în ciuda ororilor ei, este extrem de inconsistentă.

Alexandra Târziu satirizează tendinţele actuale de aşa-zisă emancipare: moda mamelor surogat, schimbarea sexului, băncile de spermă etc. Clovniada, Piticiada, Viitoare teste de paternitate sunt povestiri scurte, incisive, care pot fi socotite tot atâtea avertismente severe aduse marii brambureli mondiale. Cred că acest volum este cumva complementar celui a lui Radu Paraschivescu, Bazar bizar (Editura Maşina de scris), satiric şi nemilos cu realitatea românească. Sunt cărţi, aşadar, aflate la dispoziţia noastră dar - nu ştiu de ce - le ignorăm pentru alte tentaţii.

(Dan Stanca, preluat din suplimentul Aldine al României libere - 14 mai 2004).

0 comentarii

Publicitate

Sus