Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

O Carte şi O Ţară a Minunilor


Titiana Morariu

27.06.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mi-au revenit două obsesii. Prima e obsesia lui Wonderland. A doua e obsesia cărţilor. Prima e în du-te-vino în viaţa mea de câţiva ani, mai acut în ultimii trei. A doua e constantă doar că, ca o obsesie care se respectă, vine şi revine în grade diferite de intensitate şi mă ia întotdeauna prin surprindere, întrucât nu ştiu niciodată clar la ce să mă aştept şi, mai ales, de unde să mă aştept să mă lovească.

Uneori e o librărie care, dacă trec pe lângă uşa ei, îmi zâmbeşte ca o Fata Morgana, îmi trage cu ochiul ca o ţigancă, mă urmăreşte cu privirea, pe care o simt cum mă arde în ceafă şi, nemaifiind stăpână pe acţiunile mele de consumator raţional şi informat, conştient de giumbuşlucurile marketingului, intru numai să mă uit un pic, nu neapărat să cumpăr ceva. Ies, de cele mai multe ori, după câteva ore, cu una-două cărţi - depinde dacă Fiara şi-a făcut apariţia înainte sau după salariu. În oricare dintre cazuri, dezbaterea internă pe care o am cu mine însămi se soluţionează prin: "Lasă, că merit. Nu mi-am mai luat nimic de mult, nici nu e aşa scump, întotdeauna am vrut să citesc cartea asta". Toate aceste motive sunt coroborate într-un motiv-şef, mai puternic decât voinţa mea. Mă arunc asupra cărţii de parcă tocmai aş fi vânat o antilopă în savană, leoaică fiind; nu mai văd, nu mai aud, intru într-o stare de transă vecină cu extazul, merg purtată de forţa necunoscută celorlalţi, dar ştiută de mine şi ascunsă în geantă - Măria Sa, Cartea. Înfometată, ajunsă cu prada acasă (sau să fiu eu vânatul, mai degrabă? Nici nu mai ştiu), mă arunc pe canapea, cu ochii cât cepele. Prima şi prima dată îi miros paginile - plăcere vinovată, recunosc. Apoi mă holbez secunde bune la copertă, din mai multe unghiuri. Mă holbez la culori, la lumini şi umbre, la cum se joacă literele din titlu unele cu altele. O las să zacă aşa, în faţa mea. Fac un ceai, sau o cafea, sau îmi torn un pahar cu vin.

După ce au trecut minutele care trebuiau să treacă, o iau în mână şi rămân în lumea ei cu zilele, sau orele... Aşa călătoresc în Wonderlanduri de fiecare data altele, şi mă întorc şi eu, de fiecare dată, alta.

Deunăzi, am ajuns într-un Wonderland aievea. Am ieşit din lumea ciudăţenilor mele, cu literele şi cuvintele mele, cu dez-ordinea şi cu ordinea mea.

 

A whole different story. Alice's Adventures Underground e numele punerii în scenă a lui Alice în Ţara Minunilor, într-un spaţiu promiţător şi permisiv, underground: The Vaults (the-vaults.org/). Când ajungeţi prin Londra, daţi o fugă până la Watterloo Station, cu metroul sau cu trenul. De acolo e puţin de mers pe jos.


O să fiţi ştampilaţi cu o ştampilă reprezentând un ceasornic. O să vă primească Iepurele Alb, în carne şi oase (de om), şi o să vă ceară să faceţi o primă alegere: a bea ceva, sau a mânca ceva? Destinaţia e aceeaşi: ajungeţi în Ţara Fără de Sens, doar că ajungeţi în modalităţi diferite şi treceţi prin aventuri diferite. Eu am ales să încerc o licoare magică, apoi am primit o carte de treflă, un permis de trecere prin Ţara Reginei. Am mâncat ilegal din tartele Reginei, m-am întâlnit cu Liderii Rezistenţei, cu Omida, cu Pălărierul la Tea Party, cu cei doi Gemeni. Impresionant spectacol, impresionante decoruri. Am schimbat scenele şi platourile pentru fiecare act, am urcat scări, coborât alte scări în mai întunecat şi mai puţin luminat; s-au folosit toate simţurile, actorii au devenit parte din poveste şi din decor.

Am ieşit de acolo încă într-o stare de uimire... Şi mi-am amintit de Wonderlandul meu: Where should I go? It depends where do you want to get!

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer