Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Ţară tristă, plină de humor


Liviu Ornea

04.07.2015
Observator Cultural, iunie 2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Al Capone a fost, poate, cel mai faimos gangster american, şef al unui imperiu criminal, în Chicago, din anii '20 - anii prohibiţiei. De mîna sau din ordinul lui au murit o mulţime de oameni, era lucru ştiut. Nimeni n-a putut demonstra nimic, nu-l puteau prinde, nu aveau dovezi, era mai tare şi mai deştept ca ei. A căzut abia în 1931, după ce un contabil cu mînecuţe a săpat răbdător prin conturi şi a descoperit că nu-şi plătise nişte taxe pentru afacerile legale - avea şi din acestea. Aşa că nu pentru multele lui crime a fost condamnat Al Capone la 11 ani de puşcărie, ci pentru evaziune fiscală. Cînd a ieşit de la Alcatraz, în 1939, zice pagina FBI, "era prea bolnav ca să-şi continue existenţa criminală". Avea, încă de cînd intrase, demenţă luetică. Or mai fi contribuit şi condiţiile de detenţie la starea sănătăţii, cine mai poate şti... Aşa că, în 1940, s-a retras la vila lui din Palm Island, Florida, unde a şi murit, în 1947, la doar 48 de ani, în urma unui stop cardiac. Wikipedia precizează sec: "Condamnarea lui Capone a avut efecte neglijabile asupra prevalenţei crimei organizate în Chicago".
 
Noi n-avem un Al Capone. Nu mă plîng, constat doar. Ţară săracă. Nici un Havel n-am avut. Dar gangsteri - da, avem; inşi care controlează imense reţele de tip mafiot, care calcă în devălmăşie legile - da, avem. Poate n-au ordonat omoruri. În rest, au cam făcut, crede lumea, de toate. Şi sînt, de cele mai multe ori, bine merci, plini de bani. Politicieni, majoritatea, oameni care fac sau adoptă legi. Cine să calce mai apăsat legile decît cei care le-au făcut şi le cunosc?
 
E tare frustrant să vezi cîte un capo di tutti capi, fie el şi din Drăgăneşti-Vlaşca, nu din Chicago, cum cade nu pentru marile tunuri pe care le-a dat, ci pentru un mizilic de cîteva mii de lei neplătiţi fiscului sau nejustificaţi în contabilitate. E frustrant, dar tot e mai bine decît să nu cadă.
 
Şi-apoi, vremurile s-au schimbat. Oricît ar fi de proaste condiţiile în închisorile noastre, la cît cheag au ei, nu cred că ies cu sănătatea aşa zdruncinată ca Al Capone după 10 ani la Atlanta, Terminal Island şi Alcatraz. Aşa că au toate şansele să se refacă, retraşi la vilele lor din Cornu, Prahova. Ba chiar să mai şi adune. Nu-i plîng.
 
Nu-i vorbă, ne-ar plăcea să vedem nişte procese corecte, să-i vedem recunoscînd, în final, în faţa evidenţei, marile hoţii, alea pentru care chiar merită să stea după gratii. N-o să avem parte. Aroganţa şi nesimţirea nu-s delicte penale.
 
Nici condamnarea unuia sau altuia dintre marii noştri mahări nu va avea vreun efect notabil asupra prevalenţei crimei organizate din societate - care Chicago, lumea s-a globalizat! Condamnarea cîte unuia dintre ei, cînd se produce, e doar un act de justiţie absolută, fără repercusiuni. Doar mai şterge din obidă. Şi nu pentru mult timp.
 
Poate va cădea şi Ponta, acum, pentru motivele astea ridicole, pentru mărunţişul cu care l-au prins - bacşiş de dat la hoteluri în Emirate. Păi, dacă doar despre asta e vorba, Ponta e parfum pe lîngă - lasă, mai bine tac. Ar mai fi şi plagiatul, dar ăla nu se mai pune, s-a uitat. Dac-ar fi cu adevărat inteligent şi cinic, asta ar trebui să spună: "Nu mi-am dat eu demisia pentru plagiatul care se vedea şi de pe lună, vorba noului ambasador la UNESCO, vreţi să mi-o dau pentru mizilicurile-astea? Vă credeam mai deştepţi". Un Adrian Năstase ar spune-o - alt calibru, altă cultură, alt stil: abia acum vedem ce-a pierdut politica românească.
 
Adevărul e că ar fi prea uşor. Bubiţe ca astea pe care i le-au găsit trebuie că au mulţi, e nevoie doar de nişte contabili cu mînecuţe care să le caute. Trebuie muncit serios ca să dai jos PSD-ul de la guvernare, mai ales după ce-a început să ia şi măsuri populare. Tare mă tem că, dacă Ponta cheamă acum oamenii în stradă, să-l apere, se umple oraşul mai ceva ca-n ianuarie 2012.
 
Iar la cît de nepricepuţi se arată cei care-l vînează pe Ponta, ce mare scofală ar fi să-şi dea demisia? Prost ar fi să şi-o dea. Doar nu i s-o încorda brusc muşchiul moral. Şi ca să-l înlocuiască cine? Ţară mică, mese puţine.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Trotineta şi dovleacul, Virginia Burduja (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adulţi, liniştiţi-vă!, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ce fel de foame este aceasta?, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Despre prostie la români (I), Lucian Ţion (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum ne-am cunoscut înainte de pandemie, Mihaela Pascu-Oglindă
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer