Ben Lewis
Istoria comunismului prin bancurile epocii
Editura Meteor Publishing, 2015

Traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu


Citiţi un fragment din această carte.

*****
Introducere. Amintirea glumelor din trecut

Au contribuit bancurile la răsturnarea comunismului în fostul bloc sovietic?

Britanicul Ben Lewis, regizor de filme documentare TV şi critic de artă, trece în revistă istoria comunismului în ţările est-europene, de la Revoluţia Rusă şi până la Putin, prin bancuri specifice, explicate şi puse în context. Subiectul - aparent banalizat de numeroase lucrări de specialitate - beneficiază de o abordare inedită: capitolele cronologice sunt despărţite prin intervenţii auctoriale postmoderniste ce prezintă documentările lui Lewis în fostele ţări ale blocului sovietic, relaţia sa personală cu o artistă nostalgică a comunismului şi propriile lui teorii sociologice despre bancurile politice.

Istoria regimului comunist este presărată cu glume subversive şi interviuri cu persoane implicate în propagarea lor, inclusiv cu românul Călin Bogdan Ştefănescu, unicul statistician din lume al bancurilor de acest fel. Înconjuraţi de securitate, ameninţaţi cu arestarea şi condamnarea la închisoare, bombardaţi cu propagandă şi trăind într-un sistem economic falit, cetăţenii persiflatori ai fostelor state comuniste au transformat bancurile într-o formă de artă, utilizându-le ca modalitate codificată de spunere a adevărurilor şi adaptare la absurdităţile sistemului.

*

Ai auzit de sistemul politic de care s-a râs până a pierit?

Multe persoane care au trăit în blocul sovietic mi-au povestit că umorul a doborât comunismul, dar puţine au putut explica şi cum s-a întâmplat. Călătorind prin Europa Centrală şi de Est în căutarea relicvelor unui trecut amuzant, revendicarea aceasta orgolioasă mi-a dăinuit în minte ca prima frază dintr-un banc, iar călătoria mea a devenit căutarea poantei.

Am aflat multe poante, de-a lungul multor ani:
Ce s-ar întâmpla dacă comunismul ar triumfa în Arabia Saudită?
Este posibil să împachetezi un elefant în ziar?
Ce are patruzeci de picioare şi patru dinţi?
Este marxism-leninismul o ştiinţă?
Care este premiul pentru cel mai bun banc politic?
De ce este Ungaria ţara cea mai mare de pe glob?
Cum împătreşti valoarea unui Trabant?
Sunt ruşii fraţii noştri, sau prietenii noştri?
Şi de ce, în ciuda tuturor lipsurilor, hârtia igienică în RDG se fabrica întotdeauna în strat dublu?

Răspunsurile la întrebările de mai sus nu pot fi găsite în alte manuale de istorie, dar ele se găsesc între copertele acestei cărţi, fiindcă le-au pus şi le-au răspuns bancurile comuniste, moştenirea culturală ciudată, atrăgătoare, fermecată şi neaşteptată a şaptezeci şi doi de ani de marxism-leninism.

0 comentarii

Publicitate

Sus