Philip Roth
Nemesis
Editura Polirom, 2011
Traducere din limba engleză de Radu Pavel Gheo. Ediţie revizuită de Ramona Gönczöl
*****
Intro
Nemesis
Editura Polirom, 2011
Traducere din limba engleză de Radu Pavel Gheo. Ediţie revizuită de Ramona Gönczöl
*****
Intro
Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relatează istoria dramatică a lui Bucky Cantor, profesor de sport şi supraveghetor de teren de joacă în Newark. În anul 1944, în oraş izbucneşte o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodeşte sute de copii. Bucky Cantor se străduieşte din răsputeri să oprească asaltul ucigaş al bolii, dar eforturile lui par inutile.
Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial. Stors de puteri după eforturile făcute pentru a împiedică răspîndirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraş într-o tabără din munţi, unde boala şi moartea nu îi pot ajunge, şi mîniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezeşte pus într-o dilema morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic.
"Philip Roth, unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival în alegerea detaliului de atmosferă a secolului XX din New Jersey. În Nemesis, el atrage atenţia prin fineţea rece a observaţiei, prin felul în care sînt descrise efectele remuşcării asupra psihicului, futilitatea furiei îndreptate către Dumnezeu sau soarta şi înăbuşirea fără rost a frustrărilor." (Library Journal)
"Cartea lui Philip Roth are eleganţa unei fabule şi iminenţa tragică a unei drame greceşti." (The New Yorker)
"Nemesis este o revelaţie a prozei americane la fel de surprinzătoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelaţii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, Nemesis este poate cel mai întunecat, una dintre cele mai provocatoare cărţi contemporane." (Kirkus Reviews)
***
Fragment
Fragment
Nu mai fusese niciodată în munţii Pocono şi nici nu trecuse prin ţinuturile rurale din nord-vestul statului New Jersey, înspre Pennsylvania. Drumul cu trenul, în timpul căruia a traversat dealuri, păduri şi cîmpii întinse, l-a făcut să îşi imagineze că s-ar fi pornit într-o expediţie de o amploare mult mai mare decît o călătorie pînă în statul vecin. Exista o dimensiune epopeică în trecerea lină printr-un peisaj ce-i era complet nefamiliar, o senzaţie pe care o mai avusese şi în cele cîteva rînduri trecute, cînd călătorise cu trenul - inclusiv cu o cursă de Jersey, care îl ducea pe coastă -, aceea că un viitor nou, ce-i era încă necunoscut, era pe cale să se desfăşoare. Vederea Cheilor Delaware, unde rîul ce despărţea statele New Jersey şi Pennsylvania îşi croia calea în chip dramatic printre culmile munţilor, la doar cincisprezece minute după ce trenul oprise la Stroudsburg, amplifică intensitatea călătoriei şi îl convinse - ce-i drept, fără nici o justificare - că nici o forţă distrugătoare nu ar avea cum să escaladeze o barieră naturală atât de masivă pentru a-l putea prinde.
Momentul de faţă marca prima dată de după moartea bunicului său, petrecută cu trei ani în urmă, cînd o lăsa pe bunică-sa în grija altcuiva mai mult de un weekend şi prima dată cînd pleca din oraş pentru mai mult de o noapte sau două. Şi era pentru prima dată după multe săptămîni cînd nu mai era sufocat de gînduri legate de poliomielită. Încă mai jelea după cei doi băieţi care muriseră, încă mai era bîntuit de gîndul la ceilalţi băieţi din grija lui care fuseseră loviţi de o boală atît de mutilantă, însă nu mai avea sentimentul că nu făcuse faţă exigenţelor impuse de nenorocirea aceasta sau că altcineva ar fi putut face slujba respectivă cu mai multă rîvnă decît el. Plin de devotament, el îşi pusese toată energia şi priceperea în slujba unei lupte cu o forţă nimicitoare - asta pînă cînd decisese să renunţe la luptă şi să fugă din oraşul dogoritor, cutremurat de epidemie şi străbătut de vaierele sirenelor de pe ambulanţele ce nu stăteau o clipă locului.
La gara Stroudsburg, în vechea maşină break a taberei, îl aştepta Carl, şoferul de la Indian Hill, un bărbat masiv, cu chip de copil, ţeasta cheală şi o atitudine sfioasă. Carl venise în oraş ca să cumpere provizii şi să-l ia pe Bucky de la tren. În timp ce dădea mîna cu acesta, mintea lui Bucky era străbătută de un unic gînd acaparator: Nu e purtător de poliomielită! Şi - îşi dădu el seama - aici e răcoare. Chiar şi la soare tot răcoare e!
După ce au părăsit oraşul, cu sacul marinăresc al domnului Cantor adăpostit în spatele breakului, au străbătut agreabila stradă principală, cu clădiri de cărămidă cu un etaj sau două - adăpostind un şir de magazine la parter şi cu birouri de firma la etajele superioare -, după care au virat spre nord şi au început urcuşul lent al dealurilor, pe şoselele în serpentină. Au trecut pe lîngă nişte ferme, iar domnul Cantor a văzut cai şi vaci pe cîmpuri, şi din cînd în cînd, privirea i-a prins imaginea cîte unui fermier pe tractor. Peste tot erau silozuri, hambare, garduri scunde de sîrmă, cutii poştale de ţară puse în vîrful unor ţăruşi de lemn şi nici urmă de poliomielită. Ajunşi la capătul unui urcuş lung, au făcut un viraj strîns pe asfaltul şoselei, luînd-o pe un drum îngust şi nepavat, marcat de un indicator al cărui lemn fusese ars în aşa fel încît să formeze cuvintele "TABĂRA INDIAN HILL", dedesubtul cărora se găsea o imagine cu un cort indian într-un cerc de flăcări - aceeaşi emblemă care apărea şi pe o latură a breakului. După ce s-au zgîlţîit cîţiva kilometri prin pădure, pe şleaurile întărite ale drumului de ţară - drum sinuos şi plin de gropi care, după cum i-a spus Carl, era lăsat în mod intenţionat astfel, pentru a îngrădi accesul la Indian Hill oricăror alte maşini în afara celor ce aparţineau cu adevărat taberei -, au ieşit într-un spaţiu deschis, oval şi verde, care era intrarea pe teritoriul taberei. Impactul asupra lui a fost foarte asemănător cu ceea ce trăise atunci cînd a pătruns pe Ruppert Stadium, împreună cu Jack şi Dave, ca să îi vadă pe cei de la Newark Bears jucînd în primul cuplaj de duminică al campionatului şi - după ce a ieşit din tunelul întunecat de la intrare pe aleea însorită ce ducea la locurile lor - a măturat cu privirea întinderea surprinzătoare de iarbă tunsă, tăinuită într-una din cele mai urîte zone ale oraşului. Însă aceea era o arenă de sport închisă. Aici erau spaţii larg deschise. Aici perspectiva era nemărginită şi refugiul chiar şi mai frumos decît terenul celor de la Bears.
Puteţi achiziţiona romanul Nemesis de Philip Roth la adresa: http://www.targulcartii.ro/philip-roth/nemesis-polirom-2011-465996
Pentru alte cărţi apărute la editura Polirom accesaţi: http://www.targulcartii.ro/edituri/polirom