Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  Evul Media

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Opera poetică (Paralela 45)


Bogdan Ghiu

16.07.2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Cartea de faţă este nu doar o nouă carte, ci, tocmai pentru că se compune din reeditări, o carte nouă (...) Carte a cărţilor (mele de poezie), cuprinzîndu-le dar şi adăugîndu-li-se, volumul Opera poetică este un poem epic, adică o dramă."
 
Aşa ţine să-şi prezinte Bogdan Ghiu reeditarea întregii sale opere lirice publicate pînă în prezent, care însumează poemele apărute atît în cărţi individuale, cît şi în volume colective (nu puţine).
 
În unele cazuri (precum acela al primului său volum individual, Manualul autorului, din 1989), ediţia de faţă devine una critică, dat fiind că îndreaptă modificările (majoritatea prin adăugire!) operate de cenzura comunistă.
 
În altele, precum experimentalul manifest (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte, reeditarea devine o nouă editare, propunînd deci o nouă formă.
 
Există, de asemenea, nu puţine poeme care sînt în sine forme de re-editare ale unor texte mai vechi (re-editarea devenind astfel un mod de a scrie).
 
În sfîrşit, Opera poetică cuprinde texte poematice extrase nu din cărţi de poeme, ci din cărţi de eseuri ale autorului, obligînd la noi reflecţii cu privire la marginile poeziei.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer