Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Consimţământul victimei / Nelacom


Sanda Golopenţia

27.10.2018
Editura Spandugino
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Consimţământul victimei
 
Există, în folclorul românesc, câteva colinde şi balade în care dulful sau cerbul explică îndelung vânătorului care încă nu l-a răpus cum urmează să fie folosită fiecare părticică din el. Oasele pentru a înălţa casa junelui mire, pielea pentru acoperiş, carnea pentru ospăţul de nuntă şi aşa mai departe. De câte ori le-am citit, m-am gândit că ar fi de scris cândva un fel de preistorie a naraţiunii eroice în care, dacă am dreptate, structuri ca cea de mai sus s-ar plasa înaintea vânătorilor cu vânat care tac şi se limitează la a se opune, apărându-se şi pierzând. Victima care consimte la anularea ei, victima-zeu care îl eliberează pe cel ce o ucide de sentimentul culpabilităţii păstrează, în naraţiune, ecoul unor temeri care au dispărut treptat din conştiinţa celor ce creaseră balada sau povestea colindului. Naraţiunea vânătorii prozaic încununate de succes, în care vânatul e doar înfrânt şi asimilat, ar fi posterioară naraţiunii care încorporează dialogul vânat-vânător. Am avea deci, întâi, naraţiunea uciderii omului de către o fiară; apoi, naraţiunea fiarei-zeu, care îi arată vânătorului ce e de făcut pentru a o răpune şi care e rostul ei postum în viaţa lui; în sfârşit, naraţiunea în care rolul de vânat şi rolul de vânător s-au stabilizat - omul şi numai el e vânător (nu ca în primul tip, unde fiara era vânătorul), animalul şi numai el e vânat (nu ca în primul tip, unde omul era vânatul), vânatul nu îl ajută pe vânător să-l vâneze, nu îi e prieten sau sfetnic (cum se întâmplă în tipul al doilea), ci îşi asumă propriul său rol, scenariu, propria vocaţie de a se împotrivi, pierzând neîmpăcat.
 
Victima împăcată, care a murit înainte de a fi răpusă şi care încredinţează cu limbă de moarte taina şi tehnicile consumării ei cu rost, ne întâmpină, cu variaţiuni asupra cărora nu voi insista aici, determinate de modelarea relaţiilor omeneşti prin prisma relaţiilor vânător-vânat, şi în balada "Mioriţa".
 
Mai aproape de noi, în Nopţile de Sânziene ale lui Mircea Eliade, Biriş visează la o similară transcendere, prin înţelegere, a opoziţiei sacrificator-sacrificat. Mesajul lui - "Ave Occidens, noi, cei de dincolo de Cortină, noi, morituri te salutant... Ar fi fost frumos să ajung la Paris şi să le spun asta. Să ştie şi ei că, deşi ne-au condamnat la moarte, noi, ăştia de pe aici, proştii şi săracii, noi tot îi iubim şi îi venerăm" - se înscrie pe făgaşul de explorare a alungărilor din timp consimţite la care se reduce, în fond, tiparul mitic conturat mai sus.
 
Ca şi în cazul întâlnirii narative dintre vânător şi vânat, s-ar părea că forma de mesaj pentru care optează Biriş este una din mai multe teoretic posibile. Prima, cea în care nu s-a produs încă preluarea rolurilor, este însă istoric depăşită. Rolurile au fost, pe o vreme cel puţin, adjudecate. România este ţara supusă mereu altei turciri. Rămân posibile al doilea şi al treilea tip de mesaj. Al doilea, în care lucrurile sunt rostite din perspectiva celui care se înţelege înfrânt. Al treilea, în care mesajul este exclusiv al învingătorului. Care nu are cum fi Biriş. Astfel, de fapt, Biriş este constrâns la o singură rostire.
 
Cum însă, astfel rostită, viaţa devine într-adevăr - o spune Irina aceloraşi Nopţi de Sânziene - trăire a morţii şi vină, iată că în schelăria romanului, un alt mit, vegetal şi mai optimist, încearcă să se substituie, în reflecţia personajelor, mitului victimei împăcate de care am vorbit. E vorba de mitul hibernării - ca viaţă mascată în moarte, sub care aşteaptă primăvara, ţara care nu se asumă ca victimă. Cum repetă, barbian şi obsedant, unul din personajele cărţii lui Eliade, vorbind despre trecutul care se reîntoarce mereu: "Ţara veghea turcită". Veghea e cuvântul aici însemnat.
 
Lupta, 1 august 1984
 
Nelacom
 
Spuneam odată cuiva că ţărăncile îmbătrânesc repede. Că pe la treizeci de ani o femeie din Vrancea şi-a terminat de cusut cămaşa de moarte. Trăiesc puţin, a conchis. Nu. Trăiesc îndelung, dar în viaţa lor etapa adultă şi bătrâneţea ocupă un loc mai mare decât în vieţile ocrotite ale orăşenilor. O bătrâneţe lungă, care pare să iasă direct din copilărie. Un interludiu de tinereţe şi viaţă adultă comprimat cu modestie. Lipsă de insistenţă, de pretenţii, de sentiment al vreunui drept. Poate că e forma cea mai nelacomă de acceptare a vieţii.
 
Lupta, 15 octombrie 1987

Texte din volumul Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri de Sanda Golopenţia, Editura Spandugino, 2017
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer