31.12.2017
Nu mă prea dau în vânt după topuri, recunosc. M-am gândit să scriu totuşi câteva rânduri despre anul 2017, pentru că a fost unul spornic pentru mine, dar şi pentru că o astfel de postare ar fi un bun prilej să le mulţumesc celor care m-au ajutat. Am încercat un text similar despre piesele mele de teatru într-un articol recent de pe Tărâmul lui Andilandi (andilandi.ro/zi-de-zi/2017-un-an-bun-pentru-piesele-mele-de-teatru) şi a fost o experienţă plăcută.

Cel mai emoţionant moment al anului / 13 septembrie / Participarea la înregistrările serialului radiofonic după primul volum al seriei Andilandi. Le mulţumesc gazdelor de la Radio România Cultural - Departamentul de Teatru (Irina Soare, Mihai Lungeanu, Mihnea Chelariu) şi tuturor actorilor minunaţi care au dat glas personajelor mele! Mulţumirile mele speciale se îndreaptă spre doamna Alexandrina Halic, care a jucat în mai toate piesele mele de teatru de până acum şi cu care este o bucurie extraordinară să mă întâlnesc la fiecare lectură, repetiţie sau spectacol!

Cel mai viu festival la care am participat / 1-4 noiembrie / Festivalul Internaţional de Arta Povestirii - "Suntem poveşti". Pentru mine, acest festival a fost grozav. Am cunoscut câţiva scriitori simpatici, pe care-i ştiam doar din bibliotecă (Petre Crăciun, Carmen Tiderle şi Iulia Iordan), am spus poveşti la scenă deschisă (ceea ce pentru mine a fost mare lucru) şi, mai ales, mi-am făcut prieteni noi: Raluca Mărgean - Bucuria Lecturii. Le mulţumesc pentru invitaţie organizatoarelor festivalului: Adriana Ene, Roxana Chiş şi Florentina Samson!

Cele mai plăcute momente: începutul lunii septembrie / vacanţa la Roma. Îmi e greu să aleg un moment anume, dar sunt sigură că niciodată nu m-am simţit mai bine undeva, prin lumea asta mare, şi niciodată nu mi-a părut mai rău că trebuie să mă despart de un anumit oraş.

Cel mai important pas pentru carieră: participarea la Bookcity Milano cu "Il figlio di Aram", o dramatizare după un fragment din "Il viaggio di Vlad nel Mondo-di-là" (primul volum al seriei Andilandi). Îţi mulţumesc pentru traducerea în limba italiană, Sara Salone! Le mulţumesc pentru sprijin prietenilor de la L'Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia şi celor de la EUNIC Milano şi România, în mod special lui Mihai Stan!

Cea mai eficientă întâlnire cu copiii: Atelierul de cărţi personalizate - Campionatul poveştilor cu Petrică - Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Acolo am avut ocazia să-mi prezint cartea "Pentru Petrică, iepuraşul meu cu ochii roşii" şi să-i îndemn pe copii să scrie şi să deseneze şi ei alte poveşti despre animalele lor de companie. Îi mulţumesc pentru frumoasele ilustraţii Iuliei Ignat! Şi le mulţumesc pentru sprijin prietenilor de la editura Pandora M! Mulţumesc, Virginia Costeschi, Roxana Petrescu, Magda Mărculescu!

Cel mai ingenios proiect din acest an: "Teatru radiofonic în culori", realizat de librăria Cărtureşti Verona şi Radio România Cultural - Departamentul de Teatru. Mulţumesc, Diana Petruţ, Irina Soare, Mihai Lungeanu! Nu ştiu ce părere au prichindeii din ziua de azi, dar eu aş putea sta zile în şir să desenez şi să colorez în timp ce ascult spectacole radiofonice pentru copii. Probabil ţine de copilăria presărată cu audiţii zilnice din colecţia de înregistrări Electrecord.

Cel mai trist moment anului: 5 decembrie - moartea Majestăţii Sale Mihai I al României. Dumnezeu să-l odihnească!

Cea mai aşteptată carte a anului: 23 decembrie / Momentul întâlnirii cu "Experimentul Martinel / The Teddy B. Experiment", primul meu roman care n-are legătură cu seria Andilandi. Vă mulţumesc Andra Badea şi Arina Stoenescu, datorită vouă avem o carte atât de frumoasă! Îţi mulţumesc pentru traducerea în limba engleză, Graţiela Georgescu! Încă n-a văzut lumina tiparului, dar e în pregătire pentru 2018.

Cel mai bun spectacol (dintr-un spaţiu neconvenţional) la care am asistat: Maria Callas - La Divina, cu Victoria Cociaş / Grădina TVR / 19 iunie.

Cea mai mustăcioasă căţeluşă: Coco. Bine ai venit în familia noastră!

Cele mai intense momente de la târgurile de carte: Atelierul "Cum se face o carte" - "Bookerini" & Lansarea de la "Bookfest" a cărţii "Pentru Petrică, iepuraşul meu cu ochii roşii". Mii de mulţumiri prietenilor de la editurile "pionier press" şi Pandora M, dar şi Danielei Nane, pentru frumoasa lectură de la "Bookfest", precum şi pentru spectacolele de vis organizate de-a lungul anului.

Cele mai dificile momente ale anului: cele două accidente de maşină de care am avut parte. Îi mulţumesc îngeraşului meu păzitor că "s-au soldat" doar cu daune, nu şi cu traume!

Cel mai haios proiect online din acest an: rubrica "Degustare de carte" de pe andilandi.ro, dedicată autorilor români contemporani de literatură pentru copii. Le mulţumesc celor care m-au ajutat, oferindu-mi fragmente din scrierile lor (Iulia Iordan, T. O. Bobe, Laura Grunberg, Geo Dinescu, Victoria Pătraşcu, Carmen Tiderle, Anuţa Vârsta, Cristina Andone, Andreea Iatagan, Cristina Beatrice Preda, Petre Crăciun, Ada Petre şi Claudia Groza Lazăr) şi le doresc multă sănătate şi inspiraţie!

Cea mai plăcută surpriză a anului: 10 decembrie / premiera spectacolului Trombonel, hoţul zăpezii de la Teatrul "Regina Maria". Mulţumesc minunatei trupe de actori Arcadia! Mulţumesc, Florian Silaghi! Mulţumesc, Daniel Vulcu! Piesa se bucură acum şi de o minunată carte electronică, pe care o găsiţi tot la LiterNet (de descarcat aici). Mulţumesc, Andra Badea, Dan Mihu, Răzvan Penescu!

*
Aşteptăm topuri ale amintirilor voastre din anul 2017 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 20 ianuarie 2018. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2008, dar rămasă încă valabilă. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus