01.05.2018
Atunci când nu reuşesc să termin într-o săptămâna pâinea pe care am copt-o, o las la uscat, pentru a o putea folosi mai târziu pentru crutoane sau pesmet. Ca să fiu sigur că se usucă bine, o tai însă felii cât se mai poate încă tăia. O dată însă, când mi-a rămas netăiată o bucată mai mărişoară, s-a întâmplat un lucru la care nu mă aşteptam: a mucegăit.

Ştiam că pâinea cu maia mucegăieşte mai greu decât cea cu drojdie, dar ar fi trebuit poate să fiu mai prudent, pentru că în acelaşi timp mi-era clar că e şi foarte umedă - folosesc pentru pâinea mea de secară o hidratare de nouăzeci la sută, în procente de brutar. Cum-necum, lăsată nemişcată pe un fund de lemn, bucata asta de pâine a mucegăit. Nu mult, nici vizibil. Doar un pic, şi numai pe faţa care a stat lipită de lemn.

Suficient însă cât să mă facă de râs. Eram la masă cu un musafir. Fără să bănuiesc nimic, am spus că n-am pâine proaspătă, dar că putem tăia din cea uscată crutoane pentru supă. Când am întors însă pâinea, am văzut că pe partea care stătuse în jos prinsese un mucegai fin, albastru. Mi-am cerut imediat scuze, dar cum nu aveam altă pâine, am întrebat dacă e în regulă să aruncăm un centimetru din partea cu mucegai, şi să păstrăm restul. Musafirul meu a fost de acord. Dar asta nu m-a făcut să fiu mai puţin supărat pe mine.

Până când am ajuns la "desert". Aveam brânză cu fructe - Roquefort cu mere.

"Ştii care e secretul Roquefort-ului?", m-a întrebat el. "Nu", i-am răspuns eu, nefiind sigur încotro bate cu întrebarea, deşi mai ştiam câte ceva - aer umed de peşteră, mucegai. "Mucegaiul de pâine de secară! Ca şi al altor brânzeturi fine, dar şi cârnaţi sau salamuri. Da, atât brânzeturile cât şi mezelurile se însămânţează cu mucegai crescut anume pentru asta chiar pe pâine de secară, ca a ta. Mucegai albastru. Care, spre deosebire de cel negru, e foarte sănătos."

Recunosc că nu ştiam. Mi-a mai venit inima la loc, dar asta nu înseamnă că le voi mai oferi vreodată musafirilor pâine cu mucegai, fie el şi albastru.

(Bucureşti, aprilie 2018)

0 comentarii

Publicitate

Sus