11.06.2018
Am întâlnit adesea percepţia că eroii ar ţine doar de o istorie de mult apusă. Că ei au fost nişte personaje notorii dintr-un trecut cât mai îndepărtat, despre care acum uneori citim sau, mult mai rar, învăţăm. Dacă ar fi să facem un exerciţiu simplu, care sunt primii cinci eroi ai României care vă vin în minte acum? Probabil mulţi ar spune despre... dar nu doresc să anticipez.

În anul Centenarului, televiziunile fac diverse "pastile" sau serii despre 100 de români care au influenţat ţara asta în ultima sută de ani, au realizat ceva deosebit, au marcat decisiv un domeniu sau au adus notorietate şi faimă României. Foarte bine că se fac astfel de materiale măcar în anul acesta. Sigur că multe dintre ele sunt finanţate de autorităţi locale şi mă întreb, dacă nu ar fi fost aşa, s-ar mai fi făcut?

Noi nu suntem un popor la care să se fi dezvoltat cultul eroilor neamului. Nu ne prea interesează asta. Armata încă se încăpăţânează să facă câte ceva. Mai sunt şi unele asociaţii sau organizaţii locale despre care unii spun că ar fi naţionaliste, asta fiind în mintea unora ceva rău... Cu siguranţă, anii de comunism au afectat şi distorsionat profund acest lucru. Dar au trecut aproape 30 de ani...

Bun, nu avem un cult al eroilor, şcoala e paralelă cu toate acestea, complicităţile si incapacitatea de a vedea lucrurile mari ne ţin pe loc, televiziunile au alte teme şi interese iar de citit, citim tot mai puţin. Dar ştim măcar să zicem care au fost sau sunt eroii României?

Încerc să vă propun un alt exerciţiu: este Simona Halep un erou al României? Dar Nadia? Dar Patzaichin? Sau pot fi eroi doar cei trecuţi în nefiinţă? Poate fi erou oricine, din orice domeniu? Există sau ar trebui să existe vreo "instanţă" care acordă sau validează statutul de erou al unei naţii? Şi dacă omul respectiv e erou, ce trebuie să facă ţara lui în continuare pentru a-l onora şi ţine în memorie mereu?

Din păcate, spre deosebire de multe alte popoare, în acest moment, cel puţin, noi nu ne cinstim eroii. Salutăm performanţe, ne bucurăm, facem emisiuni şi vorbim admirativ despre românii care înaltă tricolorul în lume. Pe moment. Apoi uităm şi ne întoarcem la ale noastre, ştiţi dumneavoastră...

Eroi de război, eroi necunoscuţi, eroi în cultură, ştiinţă sau sport, eroi vii sau trecuţi dincolo... În mitologie, eroul era un semizeu, o fiinţă umană înzestrată cu puteri supranaturale sau care a devenit celebră prin faptele sale deosebite. Astăzi? Există eroi ai Internetului? Sau ai lumii mondene? Or fi, în felul lor.

Discuţia pare nesfârşită. Un lucru e sigur în opinia mea, eroii noştri, ai României, trebuie ştiuţi, cinstiţi şi daţi exemplu aşa cum se cuvine. Mereu. Pentru că, fără ei, suntem sau devenim aproape anonimi...

0 comentarii

Publicitate

Sus