Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  autoficţiuni

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cele mai bune


Alexandru-Radu Săvulescu

18.09.2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Îmi scriu cele mai bune texte când noaptea se îngână cu ziua, iar lumina palidă a dimineţii începe doar să se facă simţită. E momentul de graţie al zilei când îmi imaginez cu precizie tot felul de acţiuni, de personaje, de locuri şi lucruri interesante. Le vizualizez perfect, ca într-un film în care aş fi propriul meu personaj.

O dată am participat la o urmărire de noapte pe străzile pustii, bătute de rafale de vânt rece, ale unui oraş trist. Altă dată mă găseam în clasă, cu colegii, într-o zi caldă şi luminoasă de început de toamnă, la o lecţie de engleză care s-a încheiat când colega mea de bancă şi-a apropiat buzele de ale mele. În materie de povestiri, nici o dimineaţă nu seamănă cu alta.

Secvenţele sunt însă întotdeauna cursive, fără întreruperi, chiar dacă poveştile sunt lungi şi complicate, cu evoluţii adesea surprinzătoare, ciudate chiar. Nu ştiu de unde-mi vin toate ideile acestea. Ştiu doar că ele se înlănţuie firesc, fără nimic forţat, abrupt sau nepotrivit.

Problema mea e că de fapt le scriu doar în gând, înainte să mă trezesc complet. Până să mă dau jos din pat uit cea mai mare parte din ce mi-am imaginat, aşa încât chiar dacă aş vrea să-mi notez câte ceva, n-aş mai avea ce.

Apoi, când soseşte timpul să mă aşez cu adevărat la masa de scris, ideile parcă mă ocolesc. Oricum, mă vizitează mult mai greu. Iar cele care-mi vin mi se par cel mai adesea rele, aşa că nici măcar nu încerc să le scriu, pentru că ar fi o simplă pierdere de timp.

Iată de ce cele mai bune texte ale mele sunt nescrise.

(Bucureşti, septembrie 2018)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
1 comentariu

  • Frumos
    Gabi Voicu, 19.09.2018, 01:42

    Frumos text Alex

Spacer Spacer