11.08.2019
Dacă cineva m-ar întreba în ce fază a tranziţiei spre democraţie, civilizaţie şi spirit european ne aflăm, aş ezita să dau un răspuns foarte sigur. Bineînţeles, s-au întâmplat în treizeci de ani multe lucruri bune, dar... Acest "dar" e complicat.

Circulăm liber - dar mai mult la muncă sau în concediu la bulgari, comunicăm pe reţele globale - dar suntem manipulaţi crâncen, avem presă liberă - dar partizană, avem abundenţă în magazine - dar la o calitate mai slabă, avem case şi maşini noi - dar şi rate pe viaţă... Avem de toate, dar...

Dincolo de "avantajele" de mai sus, mai avem şi de altele: avem incompetenţă majoră în toate instituţiile statului, avem găşti care fac şi desfac alegeri şi guverne, avem corupţie şi şpagă la tot pasul, avem politicieni de doi lei, avem proşti, şmecheri şi slugi. Dar mai avem o categorie specială, "învârtiţii eterni". Ce sunt aceştia? Sunt compatrioţi, mulţi lansaţi în comunism şi aterizaţi forţat în democraţie, dar cu aceleaşi năravuri, cu aceeaşi neştiinţă de carte şi cu acelaşi tupeu fără margini. E acest "învârtit" prezent peste tot, în toate domeniile? Chit că nu se vede întotdeauna, răspunsul este ferm: da, e peste tot! În economie, în ministere, în agricultură, turism şi energie, în companii de stat şi în toată administraţia centrală şi locală, în poliţie şi justiţie, în presă şi fotbal, peste tot.

Şi... din păcate, într-un domeniu despre care ai crede că e altfel, că a rămas profesionist, sobru şi performant, diplomaţia. Ministerul de Externe a fost multă vreme un loc în care se construiau cariere pe multă carte, expertiză, experienţă, seriozitate şi multă muncă dublată de talent. Diplomaţii României şi membrii corpului consular reprezentau ţara cu onoare, profesionalism şi devotament, iar accesul în această categorie specială era unul bazat exclusiv pe cunoaştere, rezultate şi competenţe. Asta până când au apărut şi aici "învârtiţii". Au intrat în sistem pe pile, pe farmece de alcov, pe încuscriri dubioase şi pe telefoane de la partid sau şpăgi date când şi unde trebuia. Fie în funcţii de conducere în minister, fie în posturi diplomatice sau consulare în misiunile României de pe glob. Fără studii, fără experienţă, fără limbi străine cunoscute, fără har şi fără ruşine, aceşti învârtiţi vânau şi vânează posturi şi le obţin când vor. Cazuri recente dovedesc faptul că mizeria asta continuă. Se fac numiri aiuritoare, se întrerup mandate în curs fără nici o noimă, doar pentru că aşa vrea un tupeist veros din ăsta, se aruncă la gunoi munca unor oameni pentru că aşa vrea gaşca, partidul, naşul sau vreun prieten fotbalist beţiv. Iar ce fac prin posturi aceşti învârtiţi incompetenţi şi tâmpi, nu mai contează pentru cei care îi numesc sau trimit acolo. Şi pare că nu mai contează nici pentru ţară cum e reprezentată în lume.

Cum se cheamă toate astea? Într-un cuvânt, trădare. De ţară! Dar... vede cineva asta, sau vede şi tace, sau vede şi ii place? Se învârteşte Titulescu in mormânt...

Pentru toţi aceşti învârtiţi, escroci, incompetenţi, impostori, tupeişti fără scrupule şi trădători de ţară, calendarul astral românesc îşi configurează încet, dar sigur, zodia leprei.

Asta nu se vede la televizor...

1 comentariu

  • Cum să tratăm lepra ce ne bântuie țara?
    virginia burduja, 13.08.2019, 14:58

    Aveți perfectă dreptate! Orice român cu mintea întreagă își dă seama de marasmul total, de lepra ce ne-a cuprins țara, ucigându-i oamenii, furându-i copiii cu minți excepționale, lipsindu-ne de un viitor decent în limitele unei civilizații normale sec 21. Dar cum, prin ce miraculoase mijloace s-o eradicăm, să-i dăm lovitura de grație? Răul se umflă ca un balon ce stă să-și ia zborul. Cine-l și cu ce îl dezumflă trântindu-l la pământ? Fiecare român cu mintea întreagă ar trebui să caute, să găsească un răspuns. Și, poate, cine știe, nu vom lăsa mântuirea noastră doar în seama divinității.

Publicitate

Sus