Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  autoficţiuni

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Încăpăţânare


Alexandru-Radu Săvulescu

17.09.2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
"Ţii minte, Rada? Încă nu eram căsătoriţi. Am vrut să te sărut. Seara târziu, în faţa blocului, sub balconul meu. Ascultaserăm toată după-amiaza Pink Floyd, băusem tone de ceai negru, şi o sticlă de rom cubanez, fusese alegerea mea, ştiu că tu ai fi preferat vodca. Coborâsem, şi aşteptam un taxi care să te ducă acasă. Te-ai ferit, întorcându-ţi faţa de la mine."

Ca să vezi, după atâţia ani, şi încă-mi mai amintesc de asta! Şi vorbesc cu stafiile. Gândul mi-a sărit apoi în altă parte.

"Ai observat cum s-au purtat vecinii tăi când am fost ultima dată la ţară? Rechinul a trecut pe lângă noi făcându-se că nu vede. Muncitorii care lucrau în curtea Mihaelei nu şi-au întors nici măcar privirea când ne-au auzit, deşi tăiaseră de la jumătate, cu răutate, arborele crescut lângă gard, în partea ta de curte - tăietura era proaspătă, frunzele coroanei împinse ostentativ peste alee, între gard şi casă, erau verzi. Iar Mişu, omul pe care-l plăteşti să-ţi îngrijească casa, n-a mai trecut de mult pe-acolo, nu ţi-a reparat nici apa, deşi promisese s-o repună în funcţiune, iar de poartă nu s-a ocupat niciun pic, aproape că nu se mai deschide, e lăsată într-o parte, înţepenită, ruginită. Ce-ai de gând? Mă întreb ce-ar zice Pierre dacă ar vedea acum casa pe care ţi-a proiectat-o. Construită de voi doi împreună, o gândise ca pe un mic dar elegant chalet suisse, cu un brâu de pietre de râu, pereţi din bârne masive, acoperiş de ţiglă. Dar ai desfigurat-o cu tot felul de improvizaţii, ai spart un perete ca să adaugi o uşă de plastic, ca Clara să poată ieşi mai uşor în spate după atacul cerebral, când mersul i-a devenit nesigur. Casa e acum o caricatură a ce-a fost odată. Iar înăuntru e o înghesuială de vechituri inutile, pline de praf, de molii, şi pânze de păianjen, mai ceva ca-n Marile speranţe. Curtea, altădată o insulă de verdeaţă cu gazon, magnolii şi trandafiri, e acum năpădită de uscăciuni, mucegai şi putregaiuri. Nu mă miră că vecinii au început să se revolte. Şi nu pari să faci nimic. Când ţi-am spus că doamnei Ciobanu i-ar trebui trei luni ca să facă curat aici, te-ai prefăcut că n-auzi. E adevărat, ar trebui s-o plăteşti."

De curând am trecut pe la Pierre. Nu-l mai văzusem de multă vreme. L-am recunoscut însă imediat. Şi el pe mine. Tot aşa teribilist a rămas. Şi tot singur. Locuieşte în apartamentul de sus acum. Mi-a arătat câteva fotografii cu sculpturile pe care le-a făcut între timp. Una dintre ele, bustul lui Ceauşescu, în curtea casei din Scorniceşti. Acum douăzeci-treizeci de ani, când ne văzuserăm ultima dată, locuia în atelierul de la demisol. Avea mai multe sculpturi în lucru, în faza de modelaj, înfăşurate în cârpe ude. A ţinut să mi le arate. Apoi m-a dus în fund, unde-şi avea patul. În semi-întunericul de acolo, mi-a luat mai mult timp să-mi dau seama că e cineva în pat. O tânără femeie, acoperită cu un pled. Stăteam la o oarecare distanţă, dar Pierre m-a împins spre pat, apoi a apucat pledul de un colţ, şi a tras cu putere de el, dezgolind femeia, care a rămas complet goală: "Fă cunoştinţă cu Eva!"

La ultima vizită mi-am adus aminte cum s-a încheiat prietenia lui cu Tata. Una din femeile care-i poza a rămas însărcinată. I-a intentat proces de paternitate, deşi el zicea că nu e copilul lui. Tata, prietenul lui cel mai bun, a depus din proprie iniţiativă mărturie contra lui. Pensie alimentară. A trecut mult timp de atunci, dar eram curios, aşa că l-am întrebat ce-i face copilul, e bine, l-a mai văzut? "Da. Ştii, târziu, când s-a putut face test de paternitate, am cerut să-l fac. Pentru mine. Voiam să ştiu. Copilul nu e al meu, tatăl tău s-a înşelat. Dar nu cred că ar accepta asta în ruptul capului. Tot aşa de încăpăţânat a rămas?"

(Bucureşti, septembrie 2019)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer