21.12.2019
Cea mai frumoasă amintire despre Crăciun pe care o am este cea a anului în care am afla că nu există Moş Crăciun.

Nu ştiu câţi ani aveam, poate vreo 6, poate mai mult sau mai puţin, am încercat să găsesc un reper printre amintiri dar de fiecare dată când fac asta îmi dau seama cât de puţine ştiu despre istoria familiei mele, gând pe care am început să-l evit, mă întristează, îmi dau seama că multe poveşti deja nu le mai ştie nimeni, au dispărut odată cu oamenii care le ştiau, de ce nu le-or fi spus, ne ce n-om fi întrebat când încă mai aveam pe cine.

Eram la Dorohoi, în curtea bunicilor, într-o iarnă grea cu zăpadă mare şi viscol. În bucătăria "de divale" mămaia cocea plăcintele ei şi cozonacii şi era cald şi mirosea frumos. Mă ascundeam acolo de bandele de mascaţi care ajungeau uneori şi pe vale şi de care mi-a fost întotdeauna frică. Auzisem pe undeva că nu există Moş Crăciun şi eram hotărâtă să nu dorm în acea noapte până nu le dovedesc asta şi celorlalţi, care insistau că nu e adevărat. S-a auzit zgomot la poartă şi câinii lătrau şi eu nu voiam să ies, nu se-auzea încă zgomotul de tobă şi de tălăngi şi bice dar ştiam că urmează. Greu m-am lăsat convinsă că e Moşu', chiar el era la poartă, şi a-ntrebat dacă aici stă o fată pe care-o cheamă Monica şi eu am zis că da şi a urcat în curte. I-am deschis uşa de la verandă şi l-am invitat în bucătăria "din casă, sus", s-a aşezat pe scaunul lu' tataia, cel cu spătar, de lângă oglindă. I-am strigat pe toţi să vină, i-am numărat să mă asigur că nu lipseşte nimeni, i-am căutat din ochi pe tataia şi pe Sandu să mă asigur că nu s-au îmbrăcat în moş să mă păcălească, erau amândoi în cameră, e singura amintire pe care o am cu ei doi împreună, tată şi fiu, mereu în conflict, mereu pe drumuri diferite.

Pregătisem şi cântec şi poezie, chiar dacă auzisem că Moşu nu există. M-a certat că n-am ascultat-o pe mamaia cu două zile înainte când mi-a zis să nu ies din casă că e frig, iar eu fugisem cu Marius la pârâu, ştie Moşul tot, dar mă iartă şi-mi dă cadoul, o carte de colorat şi-un măr verde frumos pe care l-am pus în brad şi l-am mâncat abia la despodobitul bradului, când ambalajele erau goale şi pomul era deja scuturat.

M-am bucurat că Moşu' a venit şi anul ăsta, am fugit repede la Marius să-i povestesc şi lui, mămaia se-ntorsese deja în bucătărie şi tătaia îşi reluase locul pe scaunul cu spătar de lângă oglindă, am alergat pe stradă fără geacă şi-am intrat la ei în casă. Lili, tatăl lor, îşi dădea jos costumul, iar Sandu îl îmbrăca, făceau schimb de roluri. Am stat cu ei cât a trecut Moşu' şi pe-acolo, înţelesesem cum mă păcăliseră dar nu i-am zis lui Marius, am stat acolo şi ne-am bucurat cu toţii, aşa-i acasă de sărbători, cu bucurie.

Uitându-mă-n urmă mă-ntreb dacă toate astea chiar s-au întâmplat sau mi le-am închipuit sau le-am visat sau cineva mi le-a povestit cândva, poate chiar Sandu, lui îi plăceau poveştile şi ţuica şi plăcintele calde făcute de mămaia de care mi-e atât de dor. Şi dac-a fost doar o poveste, ce bine că înainte să plece cineva mi-a spus-o.

*
Aşteptăm poveştile voastre de şi despre Crăciun în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 26 decembrie 2019. Mai multe detalii despre poveştile pe care ni le puteţi trimite aici. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Publicitate

Sus