Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

2 x R. Martor nepoftit, dar adevărat.


Bogdan Burileanu

27.03.2020
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
1994... Încurcam locul prin presa vremii. Un drum la Tg. Mureş, pe o problemă stupidă: nişte veterani milităroşi şi vătraşi se scremeau să mai dea foc, încă odată, oraşului. (Lasă, că nici unii din colegii lor udemerişti nu visau excesiv de angelic). Atunci am auzit, pentru prima oară, despre furia lor contra "arăboiului" care "Ce trebă are el cu noi, românii? Mai bine murim patriotic, în glia strămoşească, decât să fim datori la ăsta!" Dincolo de încruntături şi înjurături, şeful local al Vetrei Româneşti şi al Direcţiei sanitare Mureş veghea să-i pună, vitejeşte, toate beţele posibile în roate. Încăpăţânat şi prost român, l-am găsit pe "inamicul naţional" la unitatea locală de pompieri. Prima impresie: omul era dintr-o bucată. Una tare! N-am apucat să schimbăm trei fraze, că a sunat alarma.... Şi dus a fost! Ghinion, sau noroc? Mi-a plăcut; chiar dacă am rămas cu buza gazetărească umflată, adică fără interviul încercat.

După aproape 10 ani, mi-a făcut Dumnezeu cinste. Era sfârşit de martie, pe-nserat, o vreme vânătă, vântoasă şi câinoasă. Mă apropiam de spitalul Bagdasar Arseni, unde aveam de vizitat o bună prietenă, internată acolo. Elicopterul roşu cobora la aterizare, pe platforma din curtea spitalului, intensificând vântoasa şi curiozitatea pieţarilor de peste drum. SMURD-ul devenise, de acum, o realitate. Surpriza a fost doar că targa cu pacienta (ziceai că-i moartă, la cum arăta, legată) era însoţită chiar de Şeful. Încă jurnalist, m-am luat după echipaj; ca un veritabil gură-cască. Doar că nu veneam dintre tarabele cu ştevie şi ridichi la suprapreţ. În rest... Acolo, însă, era treabă serioasă, de viaţă şi de moarte. Cine să mă bage în seamă, sau în... altă parte? Aşa am ajuns la camera de gardă, un fel de închizător al mini-convoiului. Şi tot aşa am asistat la procesul chiar verbal (adică oral) de predare-primare. Predătorul a explicat ce era cu bolnava adusă pe sus, ce "trataţie medicamentoasă" primise ca să reziste la drum lung şi greu. Ton măsurat, dar precis; ca un morse. Nimic afectat. Meserie. Parcă sosise poştaşul cu pensia. Din spate, pilotul aparatului, grăbit şi alarmat meteo, îl tot zorea de parcă aşa prevedea protocolul: "Hai, dom' doctor că iar ne-apucă noaptea!". Nu terminase raportul. S-a făcut că nu-l aude... sau poate chiar nici nu intra, în acele momente, în socotelile lui. A terminat, după ce sugerase, respectuos faţă de colegii din Capitală, ce ar trebui să urmeze sub aspect medical. Şi iar "Hai, dom' Doctor...!". L-a ascultat. A pornit spre uşă. În prag - stop! "Fata aia pe care am adus-o de la Haţeg, săptămână trecută, cum a...?". "Păi, doar, ştiţi... Tot în comă. Nimic nou. Doar o minune...". Oftat lung, greu, sincer. Plus unul geamăn, din partea pilotului. Gata? Moment de descumpănire. "Pot s-o văd?". Privirea pilotului a decolat, brusc, prin tavan, spre cerul vrăjmaş. Cei din Camera de gardă au ridicat, apatici, din umeri: da, dar... tot n-ajută la nimic. Au sunat doctoriţa anestezistă de gardă, să-l aştepte la uşa reanimării. Întâmplător (când Cel de Sus face cinste, păi o face cum trebuie!) era o veche prietenă. Mi-am luat inima în dinţi şi am pornit şi eu, lipa-lipa, cu 2-3 metri în urma lui. Când m-a zărit Ruxandra - A.T.I.-sta, s-a mirat, dar nu prea tare. Câte văd ei acolo... A crezut că eram cu musafirul-coleg. Halat n-aveam; dar nici el!

Am intrat, la remorca doctorilor şi am rămas, cuminte, lângă uşă. Nu mă vedeau, nu contam. Arafat s-a apropiat de vietatea care încă mai sufla, în patul care arăta mai mult a... brrr. Şi-a aplecat umerii; nu mult, doar cât să-i ajungă mâna lui puternică şi măslinie pe mâna ei. Din spate, nu vedeam decât o siluetă cu vestă din aia roşie, de salvare. Câteva secunde, martor îngăduit a ceva... între ceremonial secret şi o duioşie asumată pe ascuns. Apoi, un oftat adânc, greu, fără speranţă. S-a întors milităreşte pe călcâie, a dat mâna cu doctoriţa Bunescu şi gata. Pe lângă mine a trecut fără să mă vadă, parcă eram tocul de la uşă. S-a îndepărtat de-a lungul culoarului rece şi sever, bocănind aspru, apăsat, din bocancii soldăţeşti ai uniformei. În capăt, pilotul elicopterului, cu refrenul ştiut: "Hai, dom' doctor, că e nasol rău pe meteo"... Sfârşit.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Trotineta şi dovleacul, Virginia Burduja (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adulţi, liniştiţi-vă!, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ce fel de foame este aceasta?, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Despre prostie la români (I), Lucian Ţion (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum ne-am cunoscut înainte de pandemie, Mihaela Pascu-Oglindă
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer