1. Neutrogena Deep Moisture hypoallergenic body lotion [NORWEGIAN FORMULA]
2. Laboratoires DIADERMINE Essentials pH5 Hydra-Sanfte Reinigungsmilch
3. ceta CALENDULA cremă tip balsam cu extract total de gălbenele
4. Yves Rocher Vanille Bourbon Lait Corps Sensuel
5. Nivea Soft Refreshingly Moisturising Cream
6. KLAPP SKIN NATURAL ALOE VERA GEL
7. Gerovital H3 DERMA+ cremă corp
8. COSMETIC PLANT Cremă pentru mâini emolientă-regenerantă
9. BIODERMA Atoderm SOS spray
Ce face un arhivist atunci când nu are inspiraţie? Un inventar. Am început o listă a cremelor şi loţiunilor pentru mâini, faţă sau corp pe care le am prin casă. M-am plictisit destul de rapid, nu văd sensul. Mai încerc, totuşi.
Nr. crt.: 10
Titlu: BALSAM PENTRU CĂLCÂIE. După o reţetă originală Maria Treben
Descriere: Balsam ce regenerează şi redă fineţea călcâielor întărite, crăpate şi uscate
Data realizării: septembrie 2019
Localitatea de provenienţă: Cluj-Napoca
Suport: ambalaj rotund din plastic dur, de culoare albă; capac alb-vişiniu cu model
Dimensiuni: diametru - 6 cm; capacitate - 30 ml
Stare de conservare: bună; produsul se află în perioada de valabilitate
Producător: Transvital Cosmetics SRL
Observaţii: Pe partea laterală a produsului sunt menţionate ingredientele, modul de utilizare şi de păstrare
Data înregistrării: 20.05.2020
E stupid, chiar nu are rost să mai continuu. Încerc, totuşi, câteva concluzii.
Prima observaţie | Firmelor importatoare nu prea le pasă de femeile - sau bărbaţii - care nu cunosc, după caz, limba engleză sau franceză. Ori germana! În cel mai fericit caz, pe dosul ambalajului găseşti lipită o etichetă în limba română, într-un scris buchinit pe care îl citeşti dacă ai ochi buni. Dacă nu, mergi la noroc. Sau, şi mai simplu, rămâi fidel aceluiaşi brand - în definitiv, de ce ţi-ai asuma riscuri? Eu îmi asum riscul doar dacă ambalajul îmi inspiră încredere. Cum arată un ambalaj de încredere? Habar n-am; însă îmi e clar că designerii de produs şi-au făcut bine treaba. Până la urmă, e ca-n viaţă: pe-ncercate. Dacă pielea rămâne la fel de aspră şi după folosire, te duci din nou la raionul de cosmetice, îţi iei inima-n dinţi şi rogi pe cineva să-ţi interpreteze eticheta.
* Unele produse cosmetice nu prezintă niciun fel de traducere. Oare e legal?
A doua observaţie | Cremele mele sunt peste tot prin casă: trei sferturi stau haotic pe-un colţ de birou - în camera în care, de când lucrez de-acasă, îmi petrec majoritatea timpului; restul sunt răsfirate pe te miri unde: în bucătărie, pe măsuţa de lângă fotoliu, pe raftul de la baie. Eu colonizez spaţiile plasând strategic câte o cremă: la ai mei, la birou, la prieten acasă, în geantă, prin hoteluri. Să fie la-ndemână.
Aşadar, a treia şi singura observaţie cu adevărat relevantă | Mă simt mai acasă dacă am în preajmă o cremă de mâini. Mirosul. Textura. Gestul. Amintirile. Şi simplul sentiment că am grijă de mine.
***
#CasaDe_aCasa | Istorii din loc în loc, la un loc este o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Fiecare dintre noi are poveşti ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trimite pe adresa [email protected] o poveste şi o imagine (foto, colaj sau elemente vizuale) care să o ilustreze. Adaugă şi câteva cuvinte despre tine sau ataşază un link către website-ul personal / pagina de instagram sau facebook. Contribuţia ta va fi parte din Arhiva Timpului Prezent şi din rubrica casa de-a casa de pe LiterNet.